Afla care sunt cauzele malnutritiei la animale
Publicat pe 08.04.2011 la 18:27 Actualizat pe 08.04.2011 la 18:35
Pancreasul este o glanda situata in partea anterioara a abdomenului, in curbura duodenului. El are rol mixt, iar in compozitia sa intra atat glande exocrine, cat si glande endocrine. Glandele exocrine sunt implicate in digestia carbohidratilor, proteinelor si grasimilor.
Glandele endocrine ale pancreasului produc hormone, cel mai important fiind insulina. Acesti hormoni au rol in mentinerea nivelului de energie al organismului in limite normale.
Insuficienta exocrina rezulta in urma scaderii numarului acestor glande si se manifesta prin incapacitatea organismului de a digera corespunzator hrana, ducand astfel la malnutritie.
Cauzele ce pot sta la aparitia unui episod de pancreatita sunt multiple astfel:
- excesul de alimente sau alimente greu digerabile (enzimele pancreasului sunt secretate in cantitati mari si astfel apare fenomenul de autodistrugere)
- litiaza biliara
- administrarea prelungita a unor medicamente (sulfonamide, diuretice tiazinice)
- hipocalcemia
- traumatismele abdominale
Stire oferita de Petmart.ro
Simptomatologie
Unul din primele semne si unul din cele mai evidente este scaderea in greutate in conditiile in care cainele prezinta un apetit normal sau chiar mai ridicat. Alte semne sunt reprezentate de apatie, lipsa de energie si nervozitate crescuta.
Coprofagia (consumul fecalelor proprii) este des intalnita. Aceasta se explica prin incercarea de a recupera enzimele eliminate prin fecalele nedigerate.
Insuficienta glandelor exocrine poate aparea la orice varsta, dar in cazul cainilor care au o varsta mai inaintata, boala poate aparea pe fondul altei boli cronice a pancreasului - pancreatita cronica. Parazitii intestinali pot contribui la aparitia bolii, si de aceea deparazitarile periodice trebuie efectuate regulat.
Diagnostic
Coprocultura de obicei este prima investigatie ce releva cauza bolii, iar confirmarea se face cu ajutorul analizelor de sange. Biopsia va putea determina daca este vorba de o insuficienta enzimatica sau este prezent vreun proces proliferativ malign. Vor trebui sa se faca analize si pentru a stabili daca este posibila aparitia diabetului zaharat, tinand cont ca pancreasul este implicat si in producerea de insulina.
Tratament
Cainii care sufera doar de insuficienta pancreatica exocrina pot fi tratati cu succes doar prin modificarea dietei si cu administrarea de suplimente nutritive (sub forma de tablete, capsule sau pudra) care se pot amesteca in mancare. O serie de enzime se pot administra la recomandarea medicului. Portiile de mancare vor fi administrate in cantitati mici, dar mai des. In cazurile severe dieta va fi permanenta, iar tratamentul, de cele mai multe ori, se va administra tot restul vietii.
Exista pe piata diete veterinare special create pentru a lupta impotriva aceastei afectiuni. Asfel Royal Canin Gastro Intestinal Low Fat sau Hill's Prescription Diet I/D sunt de un real ajutor in terapeutica medicului.