Afla care sunt cauzele malnutritiei la animale

Publicat pe 08.04.2011 la 18:27 Actualizat pe 08.04.2011 la 18:35

Pancreasul este o glanda situata in partea anterioara a abdomenului, in curbura duodenului. El are rol mixt, iar in compozitia sa intra atat glande exocrine, cat si glande endocrine. Glandele exocrine sunt implicate in digestia carbohidratilor, proteinelor si grasimilor.

Glandele endocrine ale pancreasului produc hormone, cel mai important fiind insulina. Acesti hormoni au rol in mentinerea nivelului de energie al organismului in limite normale.

Insuficienta exocrina rezulta in urma scaderii numarului acestor glande si se manifesta prin incapacitatea organismului de a digera corespunzator hrana, ducand astfel la malnutritie.

Cauzele ce pot sta la aparitia unui episod de pancreatita sunt multiple astfel:

- excesul de alimente sau alimente greu digerabile (enzimele pancreasului sunt secretate in cantitati mari si astfel apare fenomenul de autodistrugere)
- litiaza biliara
- administrarea prelungita a unor medicamente (sulfonamide, diuretice tiazinice)
- hipocalcemia
- traumatismele abdominale

Stire oferita de Petmart.ro

Simptomatologie

Unul din primele semne si unul din cele mai evidente este scaderea in greutate in conditiile in care cainele prezinta un apetit normal sau chiar mai ridicat. Alte semne sunt reprezentate de apatie, lipsa de energie si nervozitate crescuta.

Coprofagia (consumul fecalelor proprii) este des intalnita. Aceasta se explica prin incercarea de a recupera enzimele eliminate prin fecalele nedigerate.

Insuficienta glandelor exocrine poate aparea la orice varsta, dar in cazul cainilor care au o varsta mai inaintata, boala poate aparea pe fondul altei boli cronice a pancreasului - pancreatita cronica. Parazitii intestinali pot contribui la aparitia bolii, si de aceea deparazitarile periodice trebuie efectuate regulat.

Diagnostic

Coprocultura de obicei este prima investigatie ce releva cauza bolii, iar confirmarea se face cu ajutorul analizelor de sange. Biopsia va putea determina daca este vorba de o insuficienta enzimatica sau este prezent vreun proces proliferativ malign. Vor trebui sa se faca analize si pentru a stabili daca este posibila aparitia diabetului zaharat, tinand cont ca pancreasul este implicat si in producerea de insulina.

Tratament

Cainii care sufera doar de insuficienta pancreatica exocrina pot fi tratati cu succes doar prin modificarea dietei si cu administrarea de suplimente nutritive (sub forma de tablete, capsule sau pudra) care se pot amesteca in mancare. O serie de enzime se pot administra la recomandarea medicului. Portiile de mancare vor fi administrate in cantitati mici, dar mai des. In cazurile severe dieta va fi permanenta, iar tratamentul, de cele mai multe ori, se va administra tot restul vietii.

Exista pe piata diete veterinare special create pentru a lupta impotriva aceastei afectiuni. Asfel Royal Canin Gastro Intestinal Low Fat sau Hill's Prescription Diet I/D sunt de un real ajutor in terapeutica medicului.

În articolul

Afla care sunt cauzele malnutritiei la animale

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în Duminica Învierii Domnului
a1.ro
O bucată de carne a început să se miște și a căzut singură de pe masă. Clientul unui restaurant a filmat totul
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cum să folosești metoda de cumpărături 6 la 1 pentru a economisi timp și bani
useit.ro
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
as.ro
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!” Gestul făcut de Gică Hagi
MediCOOL
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum te poate ajuta magneziul să slăbești. Face kilogramele în plus să dispară
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x