Afla care sunt cele mai cunoscute zece regiuni viticole ale lumii!
Publicat pe 03.02.2011 la 17:59 Actualizat pe 03.02.2011 la 18:19
Stabilirea celor mai bune 10 regiuni viticole din lume este o sarcina la fel de dificila precum alegerea celor mai bune opere de arta din muzeele lumii. Lista include zone ce au stabilit standardele pentru categoriile de vinuri si au creat variatii in aroma si tehnica de realizare a vinurilor:
10. Coasta centrala a Californiei si sudul Frantei - traditie vs. inovatie.
Coasta centrala a Californiei adaposteste podgorii de top precum Longoria, Foxen si Sanford, unde se produc vinuri Pint Noir, proaspete si limpezi, cu parfum de capsune sau Chardonnay lemnos.
Sudul Frantei da tonul cand vine vorba de producerea ecologica a vinurilor. Caracterizate prin arome bogate si buchet floral, aceste vinuri au pus bazele unui nou soi. Regiuni precum Cotes du Rhone si Gigondas produc unele dintre cele mai compexe si dinamice vinuri din lume. Amestecurile de vinuri rosii au inspirat unele din cele mai bune vinuri din California: Syrah, Grenache si Mourvedre.
Recomandari:
Coasta Californiei: Pinot Noir 2004 Longoria Fe Ciega
Sudul Frantei: Chateauneuf-du-Pape Roussanne Vieilles Vignes 2003 Chateau de Beaucastel
9. Barossa Valley, Australia
Vinurile din Australia sunt foarte performante si surprinzatoare cand vine vorba de cantitatea de aroma care poate fi continuta intr-o sticla. Desi fructate, vinurile sunt bine echilibrate.
Recomandari:
Barossa 2007 Standish Wine Company Shiraz Borne Bollene Single Vineyard
8. Ribera Del Duero, Spania
Situat pe platourile din nordul Spaniei, de-a lungul raului Duero, terenul pietrios al podgoriei Ribera Del Duero da nastere celui mai scump vin din lume - Vega Sicilia. Tot de aici vin un Cabernet-Sauvignon de clasa mondiala si strugurii Tempranillo.
Recomandari:
Ribera del Duero 2004 Pago de los Capellanes Finca Picon
7. Piedmont, Italia
Adapostite la poalele Alpilor, vinurile de aici inglobeaza parca ceata si climatul racaros. Soiul de struguri celebru aici este Nebbiolo, din care se produc vinurile Barolo si Barbaresco. Vinurile mai dulci, Moscato d'Asti si Asti Spumante sunt facute din soiul Moscat Alb.
Recomandare:
2005 Giacomo Conterno Barolo Cascina Francia
6. Napa Valley, California
Este prima din regiunile viticole ale Statelor Unite care a primit atentie si laude la nivel international si are o traditie care se continua inca de pe vremea prohibitiei. Climatul mediteranean, fosilele marine si cenusa vulcanica dau soiurilor Robert Mondavi, Chateau Montelena si Harlan Estate o aroma eleganta si indrazneata.
Recomandare:
Napa Valley 1999 Hartwell-Grace Vineyards
5. Mosel, Germany
Malurile abrupte ale raului Mosel sunt regatul soiului de struguri Riesling. Inainte de Boredeaux, vinul produs aici a beneficiat de toata atentia lumii.
Recomandare:
Markus Molitor 2005 Riesling Trockenbeerenauslese Mosel-Saar-Ruwer Wehlener Klosterberg
4. Bordeaux, Franta
Este regiunea care a influentat cel mai mult secolul trecut, dand nastere unei adevarate culturi a vinului si unor soiuri de legenda mai cunoscute pe plan mondial decat multe celebritati. Merlot-ul poate fi considerat bunicul lor, imprumutand textura sa unor vinuri ca Petrus si Chateau Ausone.
Recomandare:
2000 Chateau Kirwan Margaux
3. Toscana, Italia
Aici sunt produse cele mai cunoscute vinuri din lume, precum Chianti Classico, Brunello, Carmigiano si Super Tuscans.
Recomandare:
1999 Tignanello
2. Champagne, Franta
Este o regiune cunoscuta atat pentru calitatea, cat si pentru consistenta vinurilor, un loc de unde ies Perrier Jouët, Dom Perignon si Moet & Chandon.
Recomandare:
1997 Salon
1. Burgundia, Franta
Cele mai cunoscute vinuri ale acestei zone sunt Pinot Noir, Chardonay sau cele provenite de pe Cote d'Or, Domaine Romanee-Conti, Vosne-Romanee si Chassagne-Montrachet. Aceste vinuri imbatranesc perfect daca sunt pastrate intr-un sistem aclimatizat, iar nuantele subtile ale Pinot-Noir-ului evolueaza si se maturizeaza, devenind catifelate.
Recomandare:
2006 Vosne-Romanee
Citeste si a1.ro
Foto: onearthtravel.com