Agave, planta spada

Publicat pe 12.07.2011 la 17:41 Actualizat pe 12.07.2011 la 17:43

Speciile din genul Agave sunt originare din zonele intinse de desert ale Americii. Au aspect general de rozeta si unele pot ajunge chiar la dimensiuni de cativa metri (specia Agave americana). Frunzele sunt lungi si inguste, foarte groase si rigide, sub forma de spada, iar marginile acestora sunt prevazute cu spini.

Toate frunzele cresc simetric fata de centru, formand o tufa simetrica, din mijlocul careia se ridica lujerul florii. Infloreste foarte rar, despre unele specii afirmandu-se chiar ca infloresc o data la un secol.

Ingrijire

Este una dintre plantele care se cultiva foarte usor . Nevoie sale sunt specifice plantelor desertice, anume expunerea in plin soare, compostul specific cactusilor si udarea regulata, dar nu abundenta. In cazul in care a fost sinuta la umbra o perioada mai lunga, va trebui sa o acomodam treptat cu lumina soarelui, altfel frunzele se pot parli. Nu rezista la temperaturi scazute, prin urmare nu trebuie lasata in gradina iarna.

Plantele tinere se transplanteaza o data la cateva luni, pentru ca se dezvolta foarte repede si radacinile au nevoie de spatiu pentru a se intinde. Nefiind o planta originara din partile noastre, are nevoie sa fie hranita regulat cu ingrasaminte specifice.

Inmultire

Agave se inmulteste foarte simplu prin lastari laterali. Astfel, sub rozeta principala, in lateral, se formeaza plantute care pot fi trasnplantate in vase separate. La plantele de mari dimensiuni, lastarii trebuie sa aiba minim 10-12 cm lungime atunci cand se transplanteaza, pentru a fi destul de vigurosi sa reziste. La speciile mici de ghiveci (Agave stricta si Agave victoriae-reginae) lastarii de 3 cm pot fi transplantasi fara probleme.

Daunatori si precautii

Agave este un gen de plante foarte rezistent. Uneori, insa, poate fi atacat de cosenile, care formeaza platose dure pe spatele frunzelor. Acestea, daca apar, trebui inlaturate cu grija cu ajutorul unei maturi cu perii lungi. Se vor folosi intotdeauna manusi de protectie, pentru ca spinii plantei sunt foarte rezistenti si ascuti si pot provoca rani grave.
Un alt pericol poate fi reprezentat de udarea excesiva, care poate duce la putrezirea radacilor si pierderea plantei in scurt timp.

Foto: sheknows.com
Citeste si Revista Felicia!

În articolul

Agave, planta spada

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 martie 2024. Leii se îndrăgostesc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Horoscop săptămânal 01-07 aprilie 2024. Mai multe zodii au parte de o conexiune profundă cu partenerul de cuplu
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză, mai gustoasă și mai sănătoasă
Catine
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Transformare spectaculoasă a iubitei lui Laurenţiu Reghecampf! Corina Caciuc a uluit pe toată lumea: „Ce femeie frumoasă!”
MediCOOL
Ce efecte are combinația de magneziu și zinc, potrivit specialiștilor
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Obiecte de uz casnic care pot fi periculoase pentru un copil curios. La ce anume ar trebui să fii atentă dacă îți dorești un mediu sigur
MediCOOL
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
HelloTaste
Cartofi aurii în crustă de mălai. Rețetă simplă și delicioasă, de post
x