Alege centrala termica, potrivita pentru casa ta!

Publicat pe 10.10.2010 la 16:38 Actualizat pe 10.10.2010 la 16:54

Dupa o vara scurta si un inceput de toamna care ne-a luat prin surpindere cu temperaturile scazute, a venit din nou vremea sa ne gandim la sisteme de incalzire a locuintei.

Este adevarat ca piata abunda de oferte la astfel de produse, insa cele mai cautate raman centrale termice, asta poate si pentru ca gama este extrem de variata, de unde si preturile accesibile pentru majoritatea buzunarelor. Dar o gama diversificata de produse poate ridica probleme atunci cand vine vorba de „ce se potriveste mai bine pentru fiecare locuinta in parte".

Centralele termice se impart in mai multe categorii in functie de putere, combustibilul pe care il folosesc si locul in care sunt instalate. In functie de aceste caracteristici fiecare tip de centrala se preteaza anumitor spatii, iar nepotrivirea lor duce la performante scazute si utilizatori nemultumiti.

Alegerea corecta?

S-a intamplat tuturor sa se intoarca de la cumparaturi si sa constate ca produsul nou achizitionat nu este ceea ce cauta. De cele mai multe ori acest lucru se intampla atunci cand ajuns in magazin, vanzatorul incepe sa iti insire nenumarate modele care mai de care mai performante si mai sofisticate, dar care de multe ori se potrivesc cu ceea ce vrem precum nuca in perete. O astfel de greseala se poate face cu usurinta atunci cand cumparam o centrala termica.

Puterea este unul dintre caracteristice principale ale unui astfel de produs. Pentru apartamente, cele mai uzuale sunt cele de 24 de kw.

Acestea reusesc sa faca fata cu brio apartamentelor standard romanesti cu doua, trei sau patru camere si sa asigure apa calda pentru una sau doua bai.


In ceea ce priveste apartamentele noi, cu suprafete mari, sau casele, calculul cu privire la dimensionarea corecta a centralei se face in functie de suprafata care trebuie incalzita si de numarul de consumatori de apa calda menajera. Recomandat este ca inainte de a pleca sa cumparati o centrala termica sa cereti opinia unei persoane cu experienta in domeniu.

Un alt tip de clasificare se face in functie de amplasare. Astfel putem vorbi despre centrale murale, cele clasice care se pun pe perete sau de centrale de pardoseala. Acestea din urma sunt centrale cu puteri mai mari de 24 de kw si in general nu sunt recomandate pentru uz rezidential, iar acolo unde se instaleaza sunt folosite cele pe lemne si nu pe gaz metan.

De asemenea, instalarea unei centrale de pardoseala intr-o locuinta impune montarea unui boiler separat pentru producerea apei calde. Pe de alta parte, tinand cont de faptul ca este vorba de o centrala de putere mare, costurile de achizitie si de montare sunt si ele pe masura.

O ultima clasificare se face in functie de combustibilul pe care il folosesc si se impart in centrale pe lemne, cu peleti si pe gaz. Acestea din urma au la randul lor cateva subcategorii. Tehnologia de functionare utilizata face ca centralele pe gaz sa se imparta in centrale instant, conventionale, recomandate pentru blocuri si in general persoanelor cu buget scazut si in centrale in condensare cu un randament ridicat si dotari complexe.

Tot in cazul centralelor pe gaz puteti opta pentru varianta combi, care produce atat apa calda menajera, cat si agent termic sau pentru varianta care produce numai agent termic. In aceasta situatie apa calda poate proveni de la un sistem combinat de boiler sau panouri solare. O ultima subcategorie include centralele termice fara sau cu acumulare.

Acestea din urma dispun de un rezervor cu capacitate de pana la cateva zeci de litri care asigura un aport sporit de apa calda. Din acest motiv, centralele termice cu acumulare sunt recomandate gospodariilor cu mai multi consumatori de apa.

Punerea in functiune


Alegerea tipului de centrala potrivit este doar inceptul unui sir de decizii pe care va trebui sa le luati. Pe langa clasificarea in functie de putere, amplasare si combustibil, la fel de importante sunt si functiile si dotarile de care dispune, garantia oferita de producator, dar si serviciile de garantie si service in postgarantie.

Este important sa alegeti produse cunoscute pe piata si sa va asigurati ca reteaua de service este destul de extinsa. Astfel, in cazul unei defectiuni, se va putea interveni rapid, iar eventualele piese de schimb vor putea fi aduse intr-un interval de timp mic.

De obicei centrala termica se monteaza in bucatarie, dar in lipsa de spatiu se poate gasi si un alt loc favorabil bunei functionari. Indiferent de loc, montarea ei implica achizitionarea altor materiale si implicit costuri suplimentare.

„Punerea in functiune si kitul de evacuare standard sunt incluse in pretul initial al centralei. Trebuie luat in calcul ca la o prima instalare de centrala, nu in cazul inlocuirii unei centrale vechi, o data cu montarea ei romanii opteaza si pentru schimbarea instalatiei termice si a caloriferelor. Estimativ, pentru un apartament de bloc, costul centralei are o pondere de cca 33% din costul total al instalatiei", a spus Catalin Draguleanu, Director de Vanzari al Ariston Thermo Romania.

Preturile centralelor termice variaza ca la orice alt produs, in functie de dotari. Cele mai simple pot fi achizitionate cu mai putin de 2.000 de lei, in timp ce o centrala sofisticata, cu functii complexe care ofera un grad de confort sporit, poate avea preturi de pana la 10.000 de lei si chiar mai mult.

Citeste jurnalul.ro!
Foto: www.dec0r.com


În articolul

Alege centrala termica, potrivita pentru casa ta!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Metode de îmbunătățire a antrenamentelor de fitness. Ce poți face pentru a te menține în formă
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
MediCOOL
Remedii naturale pentru a combate inflamația. Cum pot acționa împotriva simptomelor
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x