Alege gresia in functie de utilitatea ei
Publicat pe 05.10.2010 la 18:04 Actualizat pe 05.10.2010 la 19:02
Unul dintre cele mai practice materiale folosite ca solutie in amenajarea podelei a devenit in ultima vreme gresia. Extrem de usor de intretinut, la indemana oricarui buget si disponibila intr-o paleta de culori, modele, dimensiuni si texturi care incanta privirea, gresia este perfect adaptabila oricarui stil si oricarei exigente in amenajarea unui interior pe gustul dumneavoastra.
Este moderna, usor de curatat si poate fi folosita in oricare dintre incaperile casei.
ALEGEREA GRESIEI POTRIVITE
Sa gasesti o gresie care sa-ti placa este usor. Trebuie doar sa te asiguri ca gresia aleasa se potriveste ceea ce vrei tu si unde decis sa amplasezi. Intrarea in casa are nevoie de o gresie dura, rugoasa, rezistenta la umezeala. Pentru bai, alegeti un model rezistent la umezeala, dintr-un material cu proprietati antialunecare menite sa asigure aderenta.
Gresiile „antialunecare" sunt tratate cu un material abraziv care inaspreste suprafata fina a gresiei, pentru a oferi mai multa siguranta. De asemenea, exista gresii numai pentru interior, iar altele se preteaza si pentru exterior. Mozaicul gresiei poate fi montat individual sau cu model premontat pe plasa sau pe hartie.
REZISTENTA LA TRAFIC
La prima impresie, toate gresiile sunt tari, insa exista unele care au un nivel de duritate mai ridicat decat celelalte. Sunt impartite in categorii diferite, in urma unor serii standard de teste. Acestea evalueaza duritatea, capacitatea de a face fata uzurii si procentul de apa absorbit. Conform standardelor, grupele de gresie sunt:
Grupa I - Trafic usor: pardoselile din baile rezidentiale, unde trebuie sa faca fata traficului in picioarele goale sau cu papuci usori de baie.
Grupa II - Trafic mediu: pardoselile din casa, unde mai avem nevoie de abraziuni usoare. Nu se folosesc la pardoselile de bucatarie sau la cele de la intrare.
Grupa III - Trafic mediu-intens: se preteaza pentru orice tip de pardoseala de la interior.
Grupa IV - Trafic intens: recomandata pentru case sau zone cu trafic comercial usor (redus).
Grupa V - Trafic foarte intens: se foloseste pentru orice tip de pardoseala rezidenta sau comercial.
Aceste categorii sunt importante, insa nu va pierdeti prea mult in analize. Ele va ajuta sa alegeti gresia potrivita zonei unde urmeaza a fi aplicata.
POROZITATEA
Dati mai multa importanta categoriei de porozitate sau, mai bine zis, procentului de absorbtie a apei. Capacitatea de absorbtie a apei este esentiala cand alegem o gresie pentru bucatarie sau baie, fiind zone unde avem nevoie de produse cu rezistenta ridicata la umiditate.
Pentru exterior nu trebuie sa folosim o gresie foarte poroasa, din cauza faptului ca temperaturile reduse pot ingheta gresia, care apoi se sparge. Clasificarea gresiei dupa porozitate se face in: ceramica, aceasta avand coeficientul cel mai redus de absorbtie, vitroceramica, semivitrificata si nevitrificata, cu coeficientul cel mai mare de absorbtie.
DURITATEA
Duritatea gresiei este afectata de procesul de coacere/ardere. In mod normal, cu cat gresia sta mai mult si la temperaturi mai mari, cu atat devine mai dura. Materia prima din care se face gresia se numeste biscuit si se poate trece printr-o singura coacere sau prin dubla coacere.
Pentru o singura coacere, glazura se aplica direct pe biscuit si se trece o data prin cuptor. La dubla coacere, biscuitele este mai gros si dupa ce s-au mai adaugat modele si culori se pune in cuptor pentru cea de-a doua coacere.
MONTAREA
Pe o scala a proiectelor de tip do-it-yourself, montarea gresiei poate fi incadrata atat la nivelul foarte usor, cat si la nivelul foarte solicitant. In mod obisnuit, montarea gresiei presupune anumite ajustari de forma. Gresia se monteaza ori cu ciment, ori cu adezivi speciali, fiind finisata cu chit de rosturi.
Ca pentru orice tip de dala, zonele care au nevoie de taieturi speciale vor fi mai dificil de obtinut in cazul gresiei. De asemenea, chiar si pardoseala in sine poate ridica probleme specifice. Atat timp cat gresia nu este o pardoseala flexibila, are nevoie de un suport- sapa foarte stabila si dreapta. De cele mai multe ori, sapele trebuie ridicate la nivelul cerut de grosimea placii de gresie.
citeste si Jurnalul National
foto: leafcutterdesign.co.uk