Aprecierea varstei cainelui pe baza dentitiei

Publicat pe 20.03.2011 la 13:03 Actualizat pe 20.03.2011 la 13:05

In momentul in care ne hotaram sa adoptam un caine trebuie sa cunoastem cat mai multe date despre el, astfel incat sa reusim sa-i anticipam necesitatile alimentare si medicale. Varsta unui caine nu poate fi apreciata cu exactitate atunci cand nu exista date despre trecutul lui, insa aceasta poate fi apreciata pe baza dentitiei, ochilor sau blanii.

Astfel, in cazul dintilor de lapte, caninii apar la 15 zile de la nastere. Dupa 15-20 de zile, apar incisivii laterali. Mijlocasii apar la sfarsitul primei luni de viata, iar clestii si molarii apar dupa 25 de zile de la nastere.

In consecinta, dupa o luna de viata, cainii au aproape toti dintii. Cei de lapte incep sa cada dupa patru luni, in ordinea inversa a aparitiei, iar pana la varsta de opt luni, catelul are deja dentitia unui adult.


In primul an, incisivii sunt netociti si albi si incepand cu luna a 15-a, clestii inferiori incep sa se toceasca. La opt ani, deja toti incisivii sunt complet tociti. Varsta exacta a cainilor mai mari de cinci ani, folosind dentitia ca un criteriu, este dificila, iar acelasi lucru este valabil si in cazul animalelor care s-au hranit in mod excesiv cu oase.


Cainii incep sa vada dupa 15 zile de la nastere, atunci cand ploapele se deschid pentru prima data. La varste inaintate privirea devine tulbure, cataracta senila provocand opacitatea cristalinului. Tot in aceeasi perioada de batranete (8-10 ani), fire de par albe apar pe bot si in jurul ochilor.


Conform autorului cartii "Cainii, pisicile si noi", Virgil Popa, un catel de trei luni are dezvoltarea corespunzatoare unui copil de trei ani, iar la sase luni catelul se poate compara, din punct de vedere al ratei de dezvoltare, cu un copil de zece ani.


Rasele de mari dimensiuni se maturizeaza mai incet, dar traiesc cu 25% mai putin decat cainii mici. Un Saint Bernard care are doi ani este mai tanar din punct de vedere al maturitatii decat un caniche de aceeasi varsta, insa dupa inca patru ani situatia se inverseaza.


Stire oferita de Petmart.ro

FOTO: vivagoal.com

În articolul

Aprecierea varstei cainelui pe baza dentitiei

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri seară
a1.ro
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
HelloTaste.ro
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Catine
Chifle pufoase cu brânză și mărar, pentru un mic dejun savuros
useit.ro
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții. Anomaliile detectate pot rescrie istoria
as.ro
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani care a părăsit definitiv SUA pentru România: „E un exemplu”
MediCOOL
Băuturi pentru memorie. Cum pot îmbunătăți această funcție a creierului
Spynews
Crimă oribilă în Capitală, comisă de un băiat în vârstă de 16 ani şi amicul său. Au omorât un om în bătaie, în Crângași: "I-au dat cu bâta"
DeParinti
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
MediCOOL
Simptomele cancerului pulmonar. 10 semne pe care nu trebuie să le ignori
HelloTaste
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
x