Ardisia crenata, tufa de corali
Publicat pe 08.10.2010 la 16:32 Actualizat pe 08.10.2010 la 17:01
Desi originara din estul Asiei, Ardisia crenata s-a adaptat foarte bine climei din Romania, din ce in ce mai multi cultivatori si florari alegand sa o cultive si comercializeze.
Aspectul plantei este de arbust de dimensiuni medii, atingand pana la un metru inaltime, dar se poate dezvolta si ca tufa. Frunzele sunt verzi, groase, lucioase si rigide, ascutite la varf si usor crestate pe margini.
Dimensiunea frunzelor este si ea impresionanta, ajungand si pana la 15 cm. Tulpina este viguroasa si din ea dau ramuri florifere si pline de frunze. Infloreste primavara tarziu, florile fiind albe sau roz si avand forma de steluta.
Dupa ce trec florile, care dureaza cateva luni, apar fructele, mici bobite de culoare rosie, stranse in ciorchini. Fructele stau atasate de tulpina mai multe luni, toamna si iarna, facand planta foarte atragatoare. Prin taieri mestesugite se pot obtine plante pe doua niveluri: partea de sus verde de la frunzele bogate, iar partea de sub frunze ciorchini densi de fructe rosii.
Cum se ingrijeste
Desi este destul de bine adaptata climei temperate, nu tolereaza temperaturi mai mici de 10ºC iarna si nici canicula si soarele direct pe frunze vara.
Lumina este un factor foarte important, Ardisia crenata avand nevoie de ea pentru a creste viguroasa. Are nevoie de un sol bogat, format din amestec de pamant de gradina, frunze putrezite si pamant de azalee (acid).
Se uda regulat cu apa din abundenta, in care o data la doua saptamani se adauga si un fertilizant lichid pentru azalee. Apa nu trebuie lasata sa balteasca in jurul radacinii, care putrezeste destul de usor, dar si lipsa apei o perioada mai mare de 2 saptamani e la fel de daunatoare.
In perioada de vara, intreaga planta se pulverizeaza zilnic cu apa la temperatura camerei, pentru a-i asigura umiditatea necesara dezvoltarii optime.
Primavara, Ardisia crenata se tunde pentru corectarea coroanei si stimularea ramificarii si se inlocuieste stratul de pamant de la suprafata ghiveciului. Daca este cazul, se transplanteaza intr-un ghiveci mai mare tot primavara, inainte de inflorire.
Din cand in cand, rareori, Ardisia crenata poate fi atatcata de cosenile. Cand ai sesizat aparitia acestor daunatori, apeleaza la sfatul unui gradinar sau florar pentru tratament.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: www.jardins-interieurs.com