Ardisia crenata, tufa de corali

Publicat pe 08.10.2010 la 16:32 Actualizat pe 08.10.2010 la 17:01

Desi originara din estul Asiei, Ardisia crenata s-a adaptat foarte bine climei din Romania, din ce in ce mai multi cultivatori si florari alegand sa o cultive si comercializeze.

Aspectul plantei este de arbust de dimensiuni medii, atingand pana la un metru inaltime, dar se poate dezvolta si ca tufa. Frunzele sunt verzi, groase, lucioase si rigide, ascutite la varf si usor crestate pe margini.

Dimensiunea frunzelor este si ea impresionanta, ajungand si pana la 15 cm. Tulpina este viguroasa si din ea dau ramuri florifere si pline de frunze. Infloreste primavara tarziu, florile fiind albe sau roz si avand forma de steluta.

Dupa ce trec florile, care dureaza cateva luni, apar fructele, mici bobite de culoare rosie, stranse in ciorchini. Fructele stau atasate de tulpina mai multe luni, toamna si iarna, facand planta foarte atragatoare. Prin taieri mestesugite se pot obtine plante pe doua niveluri: partea de sus verde de la frunzele bogate, iar partea de sub frunze ciorchini densi de fructe rosii.

Cum se ingrijeste

Desi este destul de bine adaptata climei temperate, nu tolereaza temperaturi mai mici de 10ºC iarna si nici canicula si soarele direct pe frunze vara.

Lumina este un factor foarte important, Ardisia crenata avand nevoie de ea pentru a creste viguroasa. Are nevoie de un sol bogat, format din amestec de pamant de gradina, frunze putrezite si pamant de azalee (acid).

Se uda regulat cu apa din abundenta, in care o data la doua saptamani se adauga si un fertilizant lichid pentru azalee. Apa nu trebuie lasata sa balteasca in jurul radacinii, care putrezeste destul de usor, dar si lipsa apei o perioada mai mare de 2 saptamani e la fel de daunatoare.

In perioada de vara, intreaga planta se pulverizeaza zilnic cu apa la temperatura camerei, pentru a-i asigura umiditatea necesara dezvoltarii optime.

Primavara, Ardisia crenata se tunde pentru corectarea coroanei si stimularea ramificarii si se inlocuieste stratul de pamant de la suprafata ghiveciului. Daca este cazul, se transplanteaza intr-un ghiveci mai mare tot primavara, inainte de inflorire.

Din cand in cand, rareori, Ardisia crenata poate fi atatcata de cosenile. Cand ai sesizat aparitia acestor daunatori, apeleaza la sfatul unui gradinar sau florar pentru tratament.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: www.jardins-interieurs.com

În articolul

Ardisia crenata, tufa de corali

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x