Austria, dincolo de snitelul vienez
Publicat pe 25.11.2010 la 18:15 Actualizat pe 25.11.2010 la 18:20
Valuri de zapada si un soare spectaculos reflectat pe fiecare kilometru de partie te fac sa nu te desprinzi de snowboard o zi intreaga. Austria este tara snitelelor si a fripturilor de vita impecabil facute, dar dupa o saptamana cu acelasi meniu s-ar putea sa te saturi.
In acest caz, nu trebuie sa renunti la Austria, ci doar sa te indrepti catre nord vestul ei, mai precis spre Arlberg. Este o destinatie de top si una dintre cele mai bune regiuni de schi din lume, reunind cinci localitati: Lech, Zurs, Stuben, St. Christoph si St. Anton am Arlberg. Vei avea parte de 280 de kilometri de partie, dar si de mese la inaltime.
Stelele din Arlberg
Depinde de tine sa alegi cat de mult vrei sa te rasfeti, asa ca nu uita insa ca o vacanta in aceasta zona nu este una „de buget".
Lech a fost declarat in 2004 „cel mai frumos sat al Europei" si este destinatia favorita a membriilor caselor regale, datorita hotelurilor si restaurantelor sale de elita.
Este singura localitate din Austria unde se poate practica heli-schi. In apropiere se afla stilatul Zurs, cu doar 17 hoteluri si pensiuni si recunoscuta drept destinatia favorita a amatorilor de schi pe powder.
In Stuben vei gasi o atmosfera mai relaxata si familiala, in timp ce St. Christoph are pretentiile la inaltimea altitudinii sale, cea mai mare din regiune si printre cele mai inalte din Austria.
St. Anton am Arlberg este un punct de intalnire cosmopolit al schiorilor si amatorilor de sporturi de iarna. In ciuda renumelui international, localitatea nu si-a pierdut farmecul rustic si nici confortul, asa ca probabil ar fi cea mai buna alegere din zona, daca nu vrei sa te intorci acasa cu buzunarele goale.
Gurmanzi pe partie
Arlberg promite pe langa partiile superbe si localitatile elegante si bucatarie mult mai sofisticata si variata decat in restul zonelor de schi din Austria.
Mai multe restaurante din zona au fost incluse si in 2009 in ghidul gastronomic Gault Millau, iar restaurantul aflat la cea mai inalta altitudine din Europa - Verwallstube, din St. Anton am Arlberg, este si el decorat cu bonetele vestitului ghid.
Pe partie insa vei avea suficiente ocazii sa incerci cateva dintre preparatele traditionale, extrem de bine facute in Arlberg: germknoedel - o galusca mare cu umplutura de magiun, sos de vanilie si decorata cu mac, kaiserschmarrn - o clatita groasa care se serveste cu mousse sau compot de fructe, rosti - cartofi rasi, prajiti si apoi bagati la cuptor, condimentati cu sare si piper, uneori in combinatie cu bacon, ceapa, branza, mere sau verdeturi. Sunt de incercat si bine-cunoscutul goulasch si galustele de carne - fleischknodel.
Cat despre cina, ai de unde alege daca vrei sa te afli printre cei mai sofisticati si pretentiosi schiori ai locului.
La Bergstubli (Lech) poti sa mergi la orice ora si vei putea alege unul dintre felurile de mancare calde. Nu e lucru neinsemnat, avand in vedere ca in Austria bucatariile sunt de obicei deschise doar intre anumite ore, oricat de infometat ai cobori de pe partie la ora 15.
Restaurantul hotelului Goldener Berg (Lech) i-a uimit chiar si pe cei de la Gault Millau. Bucatarul-sef, Marcel Ulm, foloseste doar ingrediente ce provin de la fermele din imprejurimi. Tot aici te poti bucura in coltul Gourmet de la 12 la 14.30 de homari, midii, foie gras si un pahar de sampanie in bataia razelor de soare, admirand peisajul. Terasa este spectaculoasa, mai ales cand ninge.
Poti incerca un meniu instelat Michelin la Post Hotel (Lech), iar un strudel cu un strat generos de sos de vanilie asa cum ar trebui sa fie vei gasi la Rud-Alpe (Lech). Tot aici poti planui o cina romantica cu fondue, care sa te incalzeasca la sfarsitul unei zile petrecute in zapada.
Arlberg pe scurt
- 280 km partie
- 84 teleferice si schilifturi
- Altitudini intre 1.300m si 2.811m
- 5 localitati
- Varwallstube - restaurantul aflat cea mai mare altitudine din Europa
- Gondola din St. Anton transporta pana la 2.000 de persoane pe ora si o calatorie pana in varf dureaza sapte minute si jumatate
- Info: arlberg.net; lech-zuers.at; stuben.com; stantonamarlberg.com
Sursa: Good Food
Foto: www.austria-trips.com