Austria, dincolo de snitelul vienez

Publicat pe 25.11.2010 la 18:15 Actualizat pe 25.11.2010 la 18:20

Valuri de zapada si un soare spectaculos reflectat pe fiecare kilometru de partie te fac sa nu te desprinzi de snowboard o zi intreaga. Austria este tara snitelelor si a fripturilor de vita impecabil facute, dar dupa o saptamana cu acelasi meniu s-ar putea sa te saturi.

In acest caz, nu trebuie sa renunti la Austria, ci doar sa te indrepti catre nord vestul ei, mai precis spre Arlberg. Este o destinatie de top si una dintre cele mai bune regiuni de schi din lume, reunind cinci localitati: Lech, Zurs, Stuben, St. Christoph si St. Anton am Arlberg. Vei avea parte de 280 de kilometri de partie, dar si de mese la inaltime.

Stelele din Arlberg

Depinde de tine sa alegi cat de mult vrei sa te rasfeti, asa ca nu uita insa ca o vacanta in aceasta zona nu este una „de buget".

Lech a fost declarat in 2004 „cel mai frumos sat al Europei" si este destinatia favorita a membriilor caselor regale, datorita hotelurilor si restaurantelor sale de elita.

Este singura localitate din Austria unde se poate practica heli-schi. In apropiere se afla stilatul Zurs, cu doar 17 hoteluri si pensiuni si recunoscuta drept destinatia favorita a amatorilor de schi pe powder.

In Stuben vei gasi o atmosfera mai relaxata si familiala, in timp ce St. Christoph are pretentiile la inaltimea altitudinii sale, cea mai mare din regiune si printre cele mai inalte din Austria.

St. Anton am Arlberg este un punct de intalnire cosmopolit al schiorilor si amatorilor de sporturi de iarna. In ciuda renumelui international, localitatea nu si-a pierdut farmecul rustic si nici confortul, asa ca probabil ar fi cea mai buna alegere din zona, daca nu vrei sa te intorci acasa cu buzunarele goale.

Gurmanzi pe partie

Arlberg promite pe langa partiile superbe si localitatile elegante si bucatarie mult mai sofisticata si variata decat in restul zonelor de schi din Austria.

Mai multe restaurante din zona au fost incluse si in 2009 in ghidul gastronomic Gault Millau, iar restaurantul aflat la cea mai inalta altitudine din Europa - Verwallstube, din St. Anton am Arlberg, este si el decorat cu bonetele vestitului ghid.

2010/11/22//149636-quark_kaiserschmarren_fbcedc494caa17045232c00c3643735b_viva2006060683.jpg

Pe partie insa vei avea suficiente ocazii sa incerci cateva dintre preparatele traditionale, extrem de bine facute in Arlberg: germknoedel - o galusca mare cu umplutura de magiun, sos de vanilie si decorata cu mac, kaiserschmarrn - o clatita groasa care se serveste cu mousse sau compot de fructe, rosti - cartofi rasi, prajiti si apoi bagati la cuptor, condimentati cu sare si piper, uneori in combinatie cu bacon, ceapa, branza, mere sau verdeturi. Sunt de incercat si bine-cunoscutul goulasch si galustele de carne - fleischknodel.

Cat despre cina, ai de unde alege daca vrei sa te afli printre cei mai sofisticati si pretentiosi schiori ai locului.

2010/11/22//149637-2570858767_aa57c9c8b1.jpg

La Bergstubli (Lech) poti sa mergi la orice ora si vei putea alege unul dintre felurile de mancare calde. Nu e lucru neinsemnat, avand in vedere ca in Austria bucatariile sunt de obicei deschise doar intre anumite ore, oricat de infometat ai cobori de pe partie la ora 15.

Restaurantul hotelului Goldener Berg (Lech) i-a uimit chiar si pe cei de la Gault Millau. Bucatarul-sef, Marcel Ulm, foloseste doar ingrediente ce provin de la fermele din imprejurimi. Tot aici te poti bucura in coltul Gourmet de la 12 la 14.30 de homari, midii, foie gras si un pahar de sampanie in bataia razelor de soare, admirand peisajul. Terasa este spectaculoasa, mai ales cand ninge.

Poti incerca un meniu instelat Michelin la Post Hotel (Lech), iar un strudel cu un strat generos de sos de vanilie asa cum ar trebui sa fie vei gasi la Rud-Alpe (Lech). Tot aici poti planui o cina romantica cu fondue, care sa te incalzeasca la sfarsitul unei zile petrecute in zapada.

Arlberg pe scurt

- 280 km partie
- 84 teleferice si schilifturi
- Altitudini intre 1.300m si 2.811m
- 5 localitati
- Varwallstube - restaurantul aflat cea mai mare altitudine din Europa
- Gondola din St. Anton transporta pana la 2.000 de persoane pe ora si o calatorie pana in varf dureaza sapte minute si jumatate

- 27-29 noiembrie - deschiderea sezonului la Arlberg;
- Info: arlberg.net; lech-zuers.at; stuben.com; stantonamarlberg.com
- www.germnwings.com, cu escala la Berlin, Köln sau Stuttgart


Sursa: Good Food
Foto: www.austria-trips.com

În articolul

Austria, dincolo de snitelul vienez

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 februarie 2025. Taurii trebuie să renunțe la confort. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Bentley decapotabil, strivit pe asfalt în centrul Ploieştiului. Bolidul a lovit un SUV parcat, apoi s-a răsturnat pe plafon
a1.ro
Iubit de unii, controversat pentru alții! Emil Rengle este pregătit să plece în aventura Asia Express alături de sufletul său pereche! Cum a transformat provocările în oportunități și cum a reușit să cucerească România
HelloTaste.ro
Pulpă de porc cu cartofi și roșii la cuptor. Rețetă pentru o masă de duminică în familie
Catine
Zodiile au toate șansele să primească oportunități în carieră. Care sunt zilele cheie de care trebuie să profite în 2025
useit.ro
Asteroidul care s-ar putea izbi de Pământ în 2032. Deja au fost invocate procedurile de apărare a planetei
as.ro
Claudia Bavel a rupt tăcerea despre relaţia cu Iker Casillas. Fosta actriţă din filmele pentru adulţi confirmă: „Este minunat!”
MediCOOL
Micro-pauzele regulate și discuțiile cu un superior pot reduce oboseala la muncă. Oamenii de știință susțin că te pot ajuta să ai mai multă energie în timpul zilei
Spynews
Tzancă Uraganu și Lambada, surprinși împreună în Dubai! Cum l-a filmat blonda pe tatăl copiilor ei | FOTO
DeParinti
Cum să te pregătești pentru alăptare: sfaturi practice pentru viitoarele mame
MediCOOL
Rabia la om și la animale. Care sunt simptomele și când a fost ultimul caz în România
HelloTaste
Salată de ton cu rucola și fasole roșie, savuroasă și hrănitoare
x