Bacteriile si virusurile, transmise prin muscaturi de insecte

Publicat pe 09.05.2011 la 12:30 Actualizat pe 09.05.2011 la 12:47

Numarul copiilor si adultilor care ajung la spital din cauza muscaturilor de capuse a crescut in ultima perioada, avertizeaza conferentiar doctor Monica Luminos, seful Sectiei de Terapie Intensiva Copii de la Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals". Capusele se inmultesc in perioadele umede si calde, primavara si la inceputul verii. Ele stau in ierburile inalte, in paduri, in locuri cu multa vegetatie si umezeala. Capusa se prinde de piele si, daca nu este descoperita, poate ramane agatata in locul respectiv chiar si cateva zile. In acest timp se hraneste cu sange marindu-si volumul de cateva ori.

Conferentiar doctor Monica Luminos, medic primar boli infectioase, atrage atentia asupra bolilor care se pot transmite prin muscatura de capusa: meningo-encefalita virala, babesioza, borelioza (boala Lyme), tularemia s.a. Dintre acestea, in tara noastra, au fost indentificate mai frecvent meningo-encefalita virala si borelioza.


Medicul ne asigura insa ca nu toate capusele pot transmite boli. Asadar, o persoana care a fost muscata de capusa nu inseamna obligatoriu ca are una dintre bolile mentionate. Dar trebuie totusi sa trateze cu seriozitate muscatura respectiva si sa se prezinte la medic imediat dupa ce observa insecta pe piele. Capusa trebuie scoasa cat mai rapid. Ideal este ca insecta sa fie extrasa de medic, cu instrumente speciale, mai ales in cazul in care cel muscat este un copil.

Este foarte important ca insecta sa fie scoasa integral. Capusa trebuie apucata cu o penseta in zona capului, cat mai aproape de piele, si sa fie extrasa cu o miscare ferma, fara a fi rupta. Apoi locul muscaturii trebuie spalat si dezinfectat, iar medicul va stabili daca se impune sau nu administrarea unui tratament pentru prevenirea bolilor transmise de capuse.


Meningo-encefalita virala transmisa de capusa incepe sa se manifeste de obicei la o saptamana dupa muscatura, prin febra, dureri de cap, dureri musculare, oboseala nejustificata. Dupa o perioada apar semne de afectare cerebrala: dureri puternice de cap, varsaturi, somnolenta, convulsii, stare de confuzie.


Borelioza se poate manifesta atat la cateva zile, cat si la cateva luni sau chiar ani de la muscatura de capusa. Pe termen scurt, zona muscaturii se inroseste, se umfla, se extinde. Pe parcursul a cateva saptamani eruptia se extinde si este insotita de febra, frisoane, dureri musculare, dureri de cap, oboseala. Daca boala nu este tratata apar complicatii neurologice grave, cardiovasculare, oculare, hepatice.

Conf dr Monica Luminos le recomanda persoanelor care merg la iarba verde in aceasta perioada sa se protejeze cu ajutorul imbracamintei, sa poarte bluze sau camasi cu maneci lungi, care sa fie bagate in pantaloni, iar manseta acestora sa fie bagata in sosete. La sosirea acasa este absolut necesar controlul corporal, mai ales in cazul copiilor, insistand asupra mainilor, gatului, cefei.


Citeste si Jurnalul

FOTO: farrokhpacheco.blogspot.com

În articolul

Bacteriile si virusurile, transmise prin muscaturi de insecte

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2025. Racii au o stare foarte bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unei şoferiţe după ce a fost trasă pe dreapta, azi noapte, de poliţişti: "E prima oară, de aceea am avut aşa emoţii"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x