Begonia cerata, pentru gradini elegante

Publicat pe 24.09.2010 la 14:32 Actualizat pe 24.09.2010 la 15:49

In epoca victoriana, o floare ajungea din Brazilia in Europa. Se numea Begonia semperflorens. La noi a primit numele de begonia cerata, pentru ca frunzele ei par a fi facute din ceara de un maestru

Begonia este o planta de gradina perena, care poate atinge 35-40 cm inaltime. Are frunze de forma aproximativ ovala, carnoase si lucioase, ale carei culori variaza, in functie de specie, de la verde inchis la maro roscat.

Tulpina este groasa si suculenta, dar fragila, de culoare brun-roscat. Florile sunt albe, roz sau rosu intens (dar si culori intermediare), la unele specii fiind simple, iar la altele duble (ca numar de petale). Infloreste din mai pana in octombrie, motiv pentru care a si primit supranumele de semperflorens - „cea care infloreste tot timpul anului”.

Cum o ingrijim

Begonia este destul de sensibila, de aceea e bine sa ai mai mare grija de ea decat de alte plante. Ii trebuie un sol bogat in turba si ingrasaminte naturale, care sa-i poata asigura pastrarea umiditatii.

Trebuie udata regulat, altfel frunzele carnoase si tulpina se vor ofili si vor arata urat. Uscaciunea prelungita duce la pierderea ei definitiva. Ii place foarte mult soarele, desi poate arata superb si plantata in gradini partial umbrite. Are tendinta de a produce tulpini lungi, cu foarte multe frunze, asa ca, daca vrei o floare bogata si cu multe flori, e bine sa-i tunzi varfurile lastarilor periodic.

Desi planta de gradina, begonia nu rezista la temperaturile scazute ale iernii afara, asa ca scoate-o toamna tarziu si pune-o intr-un ghiveci in casa sau pe terasa inchisa.

Cum se inmulteste

Relativ simplu, prin butasi noi, taiati primavara de la planta-mama (lastari sau frunze). Butasii se pun in pahare cu apa pana le dau mustati si apoi se planteaza in gradina, in pamant bine afanat si bogat in nutrienti.

Daunatori si probleme

Begonia poate fi atacata de musculita alba, paduchele testos, paduchele lanos, acarienii, afidele si tripsul. Exista cateva modalitati naturale, care nu afecteaza echilibrul chimic al solului, de combatere a acestor daunatori.

Astfel, poti planta in vecinatatea begoniei patrunjel, lavanda, valeriana, crizanteme, menta sau rozmarin. Radacina si florile acestor plante emana un miros foarte puternic, chiar daca noi nu-l simtim atat de pregnant, miros insuportabil pentru aceste insecte.


Un alt leac ar fi infuzia de urzica, cu care sa pulverizezi frunzele si florile pe care stau paduchii. E bine de stiut si ca simpaticele gargarite mananca paduchii de plante.
Este bine ca iarna pamantul sa fie sapat cat mai adanc, pentru ca larvele insectelor sa inghete.

Foto: www.hort.purdue.edu
Citeste si Revista Felicia

În articolul

Begonia cerata, pentru gradini elegante

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 martie 2024. Leii se îndrăgostesc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro în Bucureşti
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x