Bucurestiul ca arhetip - Pavilionul UP

Publicat pe 20.08.2010 la 08:36 Actualizat pe 20.08.2010 la 10:57

Dupa un parcurs de 4 luni, avand 2 etape si 2 gale de premiere, 9 orase participante si 30.000 euro premii, concursul national de arhitectura pentru spatiul public urban “Arhetipuri” s-a incheiat oficial in data de 7 august. Pe locul I s-a situat o echipa de tineri arhitecti din Timisoara, care a participat in cadrul concursului cu 5 proiecte. Dintre acestea, 2 proiecte au facut parte din cele 8 finaliste premiate in prima etapa a concursului, iar in faza a doua, cele 2 lucrari s-au clasat pe locurile 3 si 1.

Proiectul castigator al concursului Arhetipuri, denumit UP (Urban Pavilion), va fi construit pana la sfarsitul anului in Piata Victoriei din Bucuresti. UP este un pavilion temporar amplasat in vecinatatea Palatului Victoria, in prelungirea Parcului Kisselef. Este un produs cultural in sine si in acelasi timp, un spatiu expozitional, un canal de comunicare neconventional. Amplasat pe o suprafata de 430 mp, Pavilionul UP este un sistem complex de 300 de coloane, ce reconstituie cerul de deasupra Bucurestiului, in functie de cele 4 anotimpuri. Aceste coloane sunt totodata suport al unei retele de vegetatie specifice fiecarui anotimp. Coloanele sunt realizate din tuburi de carton de diferite grosimi.

UP inglobeaza metaforic 3 elemente: cosmologia (prin constelatiile la care se raporteaza), ciclicitatea timpului (prin plantele si vegetatia specifica fiecărui anotimp) si o perspectiva globala asupra modelelor de interactiune umana, intrucat intreg ansamblul se aseamana cu reprezentarile vizuale ale networking-ului uman.

Echipa principala care a lucrat la acest proiect este formata din stud. arh. Oana Alexandra Simionescu (coordonator echipa), stud. arh. Alin Balaj, stud. arh. Alexandru Cozma, stud. arh. Iulia Fratila, stud. arh. Andreea Patroi si arh. cu drept de semnatura Codruta Ileana Negrulescu. Ei au castigat un premiu in valoare de 10.000 de euro.

De la constelatii la retele sociale

Constelatiile sunt grupari de stele ce, unite prin linii imaginare, formeaza desene ce pot evoca figuri zoologice sau personaje mitologice. Au satisfacut pe de-o parte nevoia de simboluri si imaginar, iar pe de alta parte au constituit puncte de reper si orientare.
La romani in special, constelatiile reflectau un specific rural, cele mai vizibile dintre ele numindu-se Carul Mic, Carul Mare, Plugusor, Jgheabul Putului, Hora, Closca etc.
Constelatiile poarta insa si alte sensuri, iar dictionarele a 3 limbi le descriu ca fiind fie un “grup de persoane unite în activitatea lor prin idei si scopuri comune”, fie o “asociere de oameni si lucruri similare” fie “o grupare sau reuniune armonioasa” , ceea ce in terminologia stiintelor sociale se traduce ca Sistem Social.
Cele mai comune sisteme sociale de azi sunt retelele de socializare Facebook, Twitter sau Flikr, a caror reprezentare vizuala se aseamana cu o harta cereasca si implicit pot fi ilustrate prin intermediul pavilionului UP.

Beneficiile pavilionului

Ca spatiu de expunere ofera posibilitatea redecorarii coloanelor ce-l compun, precum si crearea a mai multor centre de interes.
Pavilionul poate fi folosit cu succes de societatea civila, asociatii culturale, institutii de educatie sau alte entitati, in nevoia lor de a gasi noi canale de comunicare cu publicul.
La finalul perioadei de 1 an, in locul unde au fost instalate coloanele vor exista 300 de gauri in asfalt – acestea vor fi “umplute” de corpuri de iluminat, plante sau spoturi reflectorizante.

Foto: www.GoodHomes.ro

În articolul

Bucurestiul ca arhetip - Pavilionul UP

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 aprilie 2025. Gemenii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum va fi vremea de Florii. ANM a emis prognoza  pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 7 aprilie - 5 mai 2025
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Estonian Kringel, împletitura dulce și aromată a Estoniei
useit.ro
Funcția ChatGPT care a atras 1 milion de utilizatori într-o singură oră. Pentru ce opțiune există o „cerere biblică”
as.ro
Ce avere are magnatul român cu o poveste de viaţă impresionantă. Cum a reuşit să-şi câştige primii bani
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x