Călătoria devenirii umane
Publicat pe 20.05.2014 la 11:28 Actualizat pe 20.05.2014 la 11:31
Putem găsi fericirea în existența mundană?
Putem găsi fericirea în existența mundană?
Vineri, 16 mai, apare împreună cu Jurnalul Naţional cel de-al şaptelea volum din colecţia de învăţături a lui Osho, părintele meditaţiei moderne, Călătoria devenirii umane.
Omul este o punte, spune Osho, între animal şi divinitate, iar conştientizarea acestui aspect dual al nostru este ceea ce ne face oameni. Dar ne face totodată şi neliniştiţi, plini de conflicte, şi atât de des pendulând între egoism şi generozitate, iubire şi ură, fragilitate şi putere, speranţă şi disperare. Această carte ne arată cum am putea îmbrăţişa şi accepta aceste aparente contradicţii mai degrabă decât să încercăm să alegem între ele, ca o cheie pentru a transforma fiecare schimbare de traseu şi întorcere din călătoria vieții într-o nouă descoperire a ceea ce suntem meniţi să fim.
„Omul este singura fiinţă conştientă de pe Pământ; aceasta este gloria şi totodată agonia lui. Depinde de tine dacă va fi glorie sau agonie.“
„Nu încerca să fii doar uman, pentru că vei deveni inuman. Încearcă să devii suprauman; aceasta e singura cale de a deveni uman. Încearcă să devii un zeu; aceasta e singura cale de a fi uman. Nu există o altă cale. Fixează‑ţi scopul undeva în stele şi doar atunci vei creşte.“
„Oamenii discută despre tot soiul de lucruri, oamenii citesc despre tot soiul de lucruri, dar în general ei nu se deranjează niciodată cu propria lor persoană. Se pare că se consideră pe ei înșiși ceva sigur […]: nu te considera ceva sigur. Priveşte înlăuntru, află cine ești, și dacă exişti cu adevărat sau dacă în tine e doar un gol şi trebuie făcut ceva pentru ca sămânţa din tine să încolţească, să te îngrijeşti de sămânță, pentru ca într‑o zi să poată înflori.“
Osho