Ce nu stii despre pisica burmaneza

Publicat pe 04.07.2011 la 17:13 Actualizat pe 04.07.2011 la 17:16

Pisica burmaneza isi are numele dupa tara de origine - Burma (acum cunoscuta sub numele de Birmania). Exista cateva teorii in legatura cu modul in care prima pisica burmaneza a ajuns in posesia Dr. Thomson, creatorul ei, iar cea mai comuna dintre ele este aceea conform careia, in anul 1930, el a importat o femela ciocolatie pe numele ei Wong Mau, tocmai din Burma.

Ajunsa in San Francisco, pisica avea nevoie de un nume. Si asa ea a fost prima pisica purtand numele de burmaneza. In Anglia, pentru ca inca nu ii era definit un nume clar a fost numita pentru un tip ciocolata siameza.

Apoi a fost stabilit un program prin care s-a incercat inmultirea si perpetuarea speciei. Pentru inceput Wong Mau a fost imperecheata cu un motan siamez din care au rezultat atat pui ciocolatii, cat si puiuti siamezi. Mai tarziu ea a fost imperecheata cu unul dintre puii sai maro, de data aceasta rezultand trei tipuri de pui: siamezi, ciocolatii deschisi si ciocolatii inchisi. Rasa burmaneze culoaste astfel mai multe culori de pisici. Insa puii ciocolatii inchisi sunt cei care reprezinta tipul pur de pisica burmaneza.

Uneori descrisa ca o "caramida imbracata in matase", burmaneza este o pisica de dimensiuni mijlocii, cu un corp musculos, atletic. Are o blana foarte matasoasa si scurta si ochii de culoarea galben-aurie. Femelele sunt in general mai mici decat masculii.

Temperamentul pisicii burmaneze

Aceste feline sunt blande, sociabile, inteligente si foarte placute ca animale de companie. Sunt mai putin galagioase decat pisicile siameze si nu le place sa fie lasate singure pe perioade lungi de timp. Sunt extrem de jucause, mai ales cand sunt tinere, insa cel mai mult le place sa motaie in bratele stapanilor. Desi multa lume confunda pisica burmaneza cu cea birmaneza datorita tarii de origine si asemanarii de nume, ele sunt diferite.

Ingrijire

Burmanezele nu au nevoie de o ingrijire complicata. Un periaj saptamanal menit sa indeparteze parul care cade este suficient. Sunt ideale pentru familiile cu copii, pentru ca au rabdare cu cei mici si iubesc compania oamenilor.

Citeste si a1.ro!

Foto: burmesecatlover.com

În articolul

Ce nu stii despre pisica burmaneza

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 aprilie 2025. Balanțele au probleme în plan personal. Află ce se întîmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Poliţistul din Băicoi, care şi-a făcut un drugtest de 1 Aprilie şi a ieşit pozitiv, este cercetat. Ce au arătat analizele de sânge
a1.ro
Drama neștiută a lui Andy Van de Gucht din sezonul 15 Chefi la cuțite. Prin ce a trecut cuțitul de aur al lui Chef Richard
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Queen of Sheba Cake. Prăjitură regală cu ciocolată și migdale
useit.ro
Cercul albastru pe WhatsApp: ce înseamnă și de ce nu poți dezactiva noul simbol
as.ro
Cristi Borcea l-a dat de gol pe milionarul român care şi-a înşelat soţia timp de 16 ani: „Face asta în fiecare zi”
MediCOOL
La ce se folosește uleiul de cocos. Care sunt beneficiile și riscurile consumului pe termen lung
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x