Cinci destinatii de vis in Alpi

Publicat pe 12.12.2010 la 11:39 Actualizat pe 12.12.2010 la 01:43

Cine isi programeaza vacantele numai vara, greseste amar. Iarna e anotimpul cel mai frumos dintre toate! O stiu toti cei in­dra­gostiti de munte, de zapada. O stiu schiorii, mai ales, pentru care partia de zapada este un fel de „Axis mundi”. Pentru ei – si nu doar pentru ei – creionam acum o harta a vacantelor alpine!

Franta si „acoperisul Europei"

Sa aleg oare Franta - cu uluitorul Chamonix vegheat de Mont-Blanc (Muntele Alb - 4.808 m), cel mai inalt munte al Alpilor, adevarata fortareata de ghetari si turnuri de granit; dar si cu minunatul Megève, din provincia Haute-Savoie, cea cu vai si munti pe care sunt presarate pitorestile chalets-uri (cabane) care te imbie cu caldura focului din semineuri? La Chamonix - vara adevarata Mecca a alpinistilor, biciclistilor si parapantistilor, iarna Muntele Sfant al schiorilor si snowboarderilor - as putea sa ma imbat de fru­mu­sete. Sub „acoperisul Europei", arborii din statiune, im­podobiti uneori cu cristale Svarowski (ori asemenea lor) te fac sa te simti cu adevarat intr-un basm. Ori poa­te as alege sa scriu „basmul meu" la Megève, sa­vurand, dupa ore de schi, un tartiflette (sau o tartifleta) si-un paharel cu rachiu de ienupar.

Elvetia, tentatia „hornurilor"

Sa aleg mai bine Elvetia? As poposi atunci la Davos, ora­sul situat la cea mai mare altitudine in spatiul alpin european. De jur-imprejur, peisaje idilice, aco­perite de nestematele zapezii. Ca un pictor care-si pre­gateste sevaletul pentru pictat, privesc in zare, „in­cadrand" intre „ramele" degetelor posibile teme de lu­cru. Aici as gasi peste 300 de km de partii, der­de­lu­su­ri pe care sa-ncapa toti copiii universului si cel mai mare patinoar natural din Europa. Ori poate mai bine co­bor la doar o mie de metri altitudine, in ospitalierul Grindelwald, cu infinitele lui partii pentru schiori si snowboarderi. M-as simti bine acolo, avand drept de­cor al va­can­telor mele, profilate pe zare, unele dintre cele mai celebre si spectaculoase pis­curi ale Eu­ropei: Wetterhorn, Eiger, Monch si Jungfrau.

Italia si Regina Dolomitilor

Despre St.Moritz se stie ca a fost de doua ori gazda a Jocurilor Olimpice de iarna. Tot astfel si in Italia, Cortina D'Ampezzo, zisa si „Regina Dolomitilor", zana cea buna a schiorilor italieni si nu numai a lor. Alpinistii o iubesc pentru peretii de stanca duri si abrupti, iar vilegiaturistii verii pentru pajistile perfecte pentru drumetii. Insa schiorii nu vor rata pentru nimic in lume sa incerce partiile pe care au schiat campionii lumii. Asta in vreme ce cei mai romantici vor trai din plin bucuria de a se plimba prin locurile fantastice care au cons­tituit adeseori fundalul filmelor de dragoste.

Germania, vacanta in satul cu peretii pictati

Daca mi-as propune, spre exemplu, un traseu care sa faca popas prin sta­ti­u­nile ce au fost candva gazda a Jocurilor Olimpice de Iarna (sa nu uitam Chamonix, pe care am citat-o mai sus !), atunci obligatoriu voi face ruta astfel incat sa ajung si la Garmisch-Par­te­n­kir­chen, in Germania. Si poate chiar de Anul Nou, cand aici are loc Concursul de sarituri cu schiurile. Ei, nu credeti ca ar fi interesant asa? Daca as avea destul curaj, m-as inscrie si in concurs - de fapt, am noroc ca nu e deschis si amatorilor ca mine!

Austria - raiul schiorilor

Acum, ca am invatat ceva cuvinte nemtesti, cred ca o sa pot zabovi o vreme... in Austria. Nu de alta, dar aici este raiul schiorilor si al iubitorilor de munte si de zapada. Poate la Kitzbühel, deasupra unui munte care are un nume neobisnuit - Wilder Kaise, in tradu­cere: Imparatul Salbatic. Si-ntr-adevar, pri­velistea are o nota de... salbaticie, dar una romantica, pe care o potenteaza aerul medieval al statiunii. Iar dupa ce voi fi incercat o coborare cu schiurile pe legendara partie de pe Hahnen­kamm, poate am sa-mi incerc no­rocul si la cazinou, ori am sa pariez la cursele de cai pe zapada.

Citeste articolul complet in Jurnalul National!

În articolul

Cinci destinatii de vis in Alpi

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x