Cine e Sfantul Valentin?

Publicat pe 14.02.2013 la 18:32 Actualizat pe 14.02.2013 la 18:40

Sfantul Valentin, cel care este sarbatorit in lumea intreaga pe 14 februarie ca protectorul indragostitilor, are foarte putin in comun cu persoana reala pe baza careia s-a construit legenda. De fapt, desi sfantul a fost asociat inca din Evul Mediu cu puterea iubirii, nici pana astazi nu se cunoaste adevarata identitate a lui.

Tot ce se stie este ca a murit pe Via Flamina, in nordul Romei, pe data de 14 februarie. Totusi, Sfantul Valentin a dat numele unei biserici in Roma, in 1960, care astazi serveste drept obiectiv turistic.

Prima legenda a Sfantului Valentin si cea mai cunoscuta in ziua de astazi vorbeste despre un preot roman martirizat in timpul imparatiei lui Claudius al II-lea, cunoscut ca Claudius Gothicus. Valentin a fost arestat si incarcerat in timp ce oficia casatoria unui cuplu crestin, ocrotindu-i de persecutia Imparatului. Claudius l-a indragit pe Valentin pana in momentul in care a incercat sa il converteasca la crestinism. Aceasta ofensa l-a costat viata; Valentin a fost batut cu pietre si bate, dar a murit abia prin decapitare.

O biografie oficiala a lui Diocese din Terni confirma partial aceasta istorioara. Totusi, el afirma ca a fost vorba de un episcop Valentin din Interamna. La fel ca preotul roman, si el a fost incarcerat si torturat la Roma pe 14 februarie 273. Corpul lui a fost inmormantat in apropiere si recuperat de discipolii sai mai tarziu.

Se crede ca cel care a transformat aceste fapte istorice in mitul de astazi a fost Geoffrey Chaucer, in secolul XIV. Atunci, sarbatoarea pagana a romanilor, Lupercalia, a fost transformata intr-un festival al iubirii care avea sa aiba loc in fiecare an, pe 14 februarie.

foto: whollyroamincatholic.com

În articolul

Cine e Sfantul Valentin?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x