Costa Daurada, inima istorica a Spaniei

Publicat pe 08.09.2010 la 09:30 Actualizat pe 08.09.2010 la 09:53

Costa Daurada este un loc in care istoria si peisajele domina toate celelalte atractii. Este un loc in care pinii si apele clare se intalnesc cu nisipul auriu, de la care isi trage chiar si numele: Costa Daurada inseamna Coasta Aurita.

Tarragona.Scurt istoric

Pe Costa Daurada, la gura de varsare a raului Francoli, se afla un oras ce priveste nostalgic spre valurile inspumate ale Marii Mediterane si care pastreaza memoria unor vremuri de mult apuse. Tarragona este momentan cel de-al doilea port ca marime din Spania pe filiera de trafic comercial. Dar demult, orasul a fost prima asezare romana ridicata pe teritoriul spaniol, marcand astfel inceputul unei perioade importante din istoria peninsulei iberice.

Tarragona a fost construit in secolul III i. Hr. si a fost capitala provinciei Hispania Citerior, care cuprindea mai bine de jumatate din teritoriul actual al Spaniei. Orasul a fost cu adevarat impresionant, iar asta este vizibil chiar si in simplele ruine care au ramas pana astazi.

Unul dintre cele mai importante puncte de atractie este amfiteatrul, construit in secolul I i. Hr. unde se tineau numeroase lupte cu gladiatori. Deasemenea, ruinele circului roman si ale unei necropole din crestinatatea timpurie, considerata a fi cea mai mare din zona iberica datorita numarului mare de morminte, nu trebuie ratate.

Dar la Tarragona abia incepe drumul roman (caci a putut fi reconstituita o ruta a romanilor spre estul continentului). Pe coasta Daurada se mai afla o multitudine de urme ale romanilor, precum turnul lui Scipio, unul dintre cele mai importante monumente funerare din Spania, dar si multe vile romane ale oficialitatilor din zona.

Pe langa toate aceste vestigii romane, se mai gasesc si palate sau complexe din perioada medievala la Tamarit, la Altafulla si la Torredembarra.

Savoare si aroma

Costa Daurada se lauda cu o bucatarie foarte variata care puprinde atat produse marine, cat si specialitati de pe uscat, dulciuri delicioase si un vin minunat. In plus, in Tarragona, obiceiurile gastronomice au avut dintotdeauna un aer de sarbatoare, cum se poate vedea foarte bine si la numeroasele festivaluri organizate primavara.

Coasta Tarragonei are chiar si propriul sau preparat: sosul Romesco, pregatit din alune, migdale, chilli dulce uscat, rosii, usturoi, ulei de masline si sare. Acest sos merge minunat cu preparatele din peste.

Un alt preparat specific este Xato, o salata facuta din andive, rosii, masline, anchoa file, cod sarat si ton, cu un sos special de usturoi si migdale. In partea sudica a coastei, orezul este rege. Orez in stil marinera, orez cu sofran, paella sau tipicul orez cu carnati intr-un "sange" de bulion.

Vinurile provinciei au fost recunoscute inca de pe vremea romanilor. Cele mai renumite sunt vinurile albe precum Tarragona sau Terra Alta, dar nici sampania sau lichiorul merita incercate.

Foclor si buna dispozitie

Tarragona este renumita in intreaga Spanie ca fiind locul in care se pastreaza o traditie pe cat de interesanta, pe atat de periculoasa: colles, piramidele umane.

Aceste traditii dateaza inca din perioada medievala, desi consemnarile scrise dateaza doar din secolul al XVIII-lea. Aceste grupuri de acrobati, numiti "colles", sunt adevarati specialisti in a uimi multimea si a stabili recorduri.


Interesante sunt si festivalurile de primavara, unde se tin ani de ani traditii vechi de secole. Una dintre aceste traditii este dansul numit "los Balls", interpretari dramatice cu muzica si discursuri. Cel mai faimos dans este cel al diavolului, care ilustreaza lupta dintre bine si rau si care satirizeaza evenimente din viata de zi cu zi.

Cat costa?

Anul acesta, preturile unui sejur pe Costa Daurada sunt destul de accesibile. In plin sezon, pentru 5 nopti de cazare, in camera dubla standard, cu mic dejun si cina tarifele pornesc de la 125 euro de persoana. Pentru 6 nopti de cazare, preturile de pornire urca pana la 155 euro de persoana. Agentiile de turism ofera, la cerere, si transport, cu transfer de la aeroport, costul acestora urmand a fi suportat suplimentar.

Citeste si Jurnalul National
Foto: www.dailymail.co.uk, www.nomaders.com, www.planetware.com

În articolul

Costa Daurada, inima istorica a Spaniei

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x