Cum sa calatoresti cu un copil
Publicat pe 08.10.2010 la 15:48 Actualizat pe 08.10.2010 la 18:46
A-l lua pe cel mic intr-o vacanta se poate dovedi un lucru destul de anevoios atat pentru tinerii parinti, care acum trebuie sa gaseasca o noua modalitate de a-si petrece vacantele, dar si pentru copil, pentru care aceasta experienta poate fi interesanta, sau din contra, traumatizanta.
Pentru a te asigura ca totul decurge ca la carte, lucrurile trebuie pregatite din timp si cu multa rabdare:
1. Fa drumuri sau calatorii scurte cu cel mic
Inainte de a va urca in avion spre o excursie de 10 zile la Bercelona, de exemplu, sau de a efectua o calatorie de cateva ore bune cu masina, este indicat sa il obisnuiesti pe cel mic cu drumul. Adica, ia-l cu tine la cumparaturi sau daca trebuie sa mergi la banca, sa platesti o factura. Pe cat posibil, obisnuieste-l sa stea in scaunelul lui, sa se joace.
Observa daca sunt lucruri care il nelinistesc si cum ai putea remedia acest lucru. Uneori copiii nu reactioneaza bine sa fie pusi pe scaunul din spate si ignorati. De aceea este important sa ii vorbesti si sa ii oferi suficiente activitati care sa il distraga. Incearca sa vezi cum reactioneaza la muzica, un cd cu povesti, daca il linisteste sau il irita. Astfel, cand veti face un drum mai lung, vei sti cum sa faci in asa fel incat sa nu se plictiseasca sau sa se sperie.
2. Gandeste-te la confortul sau
Uneori, o calatorie nu decurge cum trebuie din cauza unor lucruri poate aparent marunte, insa esentiale, pe care trebuie sa le iei in calcul. Fa-ti o lista cu toate lucrurile de care ai avea nevoie pentru a-l schimba, hrani, pentru a nu-i fi frig, medicamente, paturica preferata, o pernuta.
Iti va fi dificil daca va cere un anumit lucru pe care il foloseste in mod constant si nu il vei avea la tine pentru ca frustrarea lui s-ar putea amplifica si nu va veti mai putea bucura de vacanta.
3. Ia cu tine lucruri care sa ii aminteasca de acasa
Pentru un copil mic, o calatorie poate fi traumatizanta, prin cauza faptului ca este adus deodata intr-un loc necunoscut. Cei mici reactioneaza diferit la schimbare, pentru ca ei au nevoie in primii ani de viata mai ales, de rutina si stabilitate. De aceea, incearca sa faci din camera de hotel la care va cazati, sau locuita la care stati, una care sa ii aminteasca de casa. Cearsafurile lui preferate, pijamaluta pufoasa, jucarii, chiar si lampita pe care o are langa pat, daca ii place sa doarma cu lumina aprinsa.
A fi intr-un loc nou este deja ceva nefamiliar, de aceea incearca sa pastrezi alte obiceiuri in acelasi ritm, cum ar fi un mic dejun preferat, o poveste inainte de culcare. Totusi, aceste lucruri depind si de varsta copilului si de cum reactioneaza el la astfel de stimuli.
Foto: www.hubpages.com