Design cu umor britanic

Publicat pe 08.12.2010 la 21:06 Actualizat pe 08.12.2010 la 21:09

Intr-o perioada in care designul de obiect s-a transformat, in multe cazuri, intr-o competitie de orgolii, exista si cativa designeri care se „incapataneaza” sa fie pragmatici si sa creeze produse confortabile, productibile, ieftine, reale.

Cinic si pragmatic, Michael Mariott realizeaza obiecte care sa rezolve cerinte concrete, aducandu-ne aminte de definitia designului. Michael Mariott s-a nascut in 1963 la Londra, a absolvit Royal College of Art, Sectiunea design in 1993, an in care si-a si deschis propriul studio de design.

Intr-un interviu acordat pentru Design Museum din Londra, Michael declara ca de cand se stie a fost pasionat de modul in care materia se transforma, iar cand era mic nu putea fi desprins din fata televizorului atunci cand erau emisiuni despre procesele de realizare si ambalare a diverselor obiecte.

„Aceasta obsesie a mea veche de a observa cum materialele pot fi manipulate si transformate intr-un obiect sau altul ma recomanda ca designer."

Design pragmatic

Toate proiectele lui Michael Mariott se remarca prin faptul ca sunt „realiste"; intr-o perioada in care designul de obiect s-a transformat, in multe cazuri, intr-o competitie de orgolii, exista si cativa designeri care se „incapataneaza" sa fie pragmatici si sa creeze produse confortabile, productibile, ieftine, reale.

2010/12/08//159174-img_0037.jpg

Sarcasm sau nu, proiectele lui Michael, care ne duc cu gandul la orele de traforaj din generala, sunt cu siguranta o replica la prototipuri „irelevante". Michael declara la un moment dat ca prefera sa proiecteze plecand de la niste cerinte reale si in jurul unor controale de calitate. Principala lui inspiratie este cerinta si materialul de care dispune.

Realizarea unui proiect devine o problema ce trebuie rezolvata dupa niste date oferite din start, iar apoi sunt sute de aspecte ce trebuie gandite: functie, forma, textura, culoare, finisaje, expresie etc.

Filosofia designului

Desi continua sa realizeze piese de mobilier, activitatea lui Michael Mariott s-a diversificat foarte mult, in ultima perioada el incercand sa-si articuleze viziunea asupra rolului designului, devenind curator la Geffrye Museum and Camden Arts Centre din Londra.

2010/12/08//159176-img_3294.jpg

„Vreau sa exploatez viziunea si cultura mea pentru materie in orice modalitate, fie ca este vorba despre o instalatie, ca predau la facultate sau ca sunt curator",declara Michael.

Placaj cu buline

Placajul - un material banal si foarte prost cotat in randul designerilor se poate transforma, se pare, intr-un obiect original, ce are un mesaj bine intiparit in codul sau genetic: designul se poate cataloga ca arta doar in masura in care nu isi propune cu tot dinadinsul sa aiba acest statut.

2010/12/08//159178-img_4163.jpg

Chiar si cu buline verzi si o forma originala, acest obiect pare sa vorbeasca tot despre materialul din care este realizat si despre tehnicile folosite pentru a putea fi posibil ca el sa arate asa.

Pentru ca, este de parere designerul britanic, orice obiect reusit presupune si realizarea lui, iar daca este doar o firmitura de imaginatie, va putea fi, in cel mai bun caz, un prototip expus pe la vreo galerie pompoasa de design.

Citeste si Good Homes!

În articolul

Design cu umor britanic

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Cât de mult seamănă fiica cea mare a lui Cristi Borcea cu milionarul român! Melissa Borcea se „scaldă” în lux la 20 de ani
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x