Excursii inedite: cu cei mici in locuri exotice
Publicat pe 22.02.2011 la 17:45
In sfarsit ati ajuns intr-un loc de vis: nisipul fierbinte al Africii sau o padure tropicala pentru care te-ai pregatit luni de zile, iar acum ca sunteti aici, auzi copiii tipand "Mi-e frica de elefanti! Girafele sunt oribile! Vrem acasa!". Ai fi crezut ca cei mici se vor bucura de aceasta aventura: gradina zoologica este locul lor preferat, iar camera lor este ticsita de animale de plus, care de care mai exotice. Deci de unde nemultumirea?
Astfel de excursii in locuri exotice si salbatice reprezinta o adevarata provocare si nu sunt lipsite de riscuri. Adultilor le place ideea unei experiente neobisnuite in inima naturii, insa de multe ori acest lucru presupune ore intregi de stat intr-o masina incinsa, cautand drumul cel bun. "Cand ajungem?" devine o intrebare la care raspunzi cu greu atunci cand te indrepti spre rezervatia Maasai Mara si copiii sunt deja nerabdatori nu sa ajunga acolo, ci mai degraba sa se intoarca la locul de campare, de unde au plecat, sa se joace si sa manance inghetata, nu sa transpire pe scaunul din spate, plictisiti de ceea ce vad pe geam.
La acestea se adauga si preturile ridicate, care fac ca astfel de safari sa nu fie chiar privite ca o activitate pentru familiile cu copii. De altfel, unele locatii mai exclusiviste au ca limita minima de varsta 12 ani. Se invoca motivele de siguranta, dar desigur are legatura si cu faptul ca atunci cand clientii lor platesc un pret destul de ridicat pentru a se bucura de acest tip de distractie prefera sa nu aiba de-a face si cu galagia unor copii agitati, care sa le incurce expeditiile sau sa ii deranjeze.
Cu toate acestea, un safari in salbaticie poate fi ceva de neuitat daca stii sa planuiesti totul din timp si sa fii dispus la cateva compromisuri. In primul rand, nu aglomera prea multe lucruri in itinerariu, pentru ca daca va fi obositor pentru copii, ei vor fi indispusi si fara chef, sau mai rau, vor fi agitati si vor plange des sau vor face scene.
Apoi, trebuie sa iei in calcul faptul ca ceea ce este interesant pentru adulti poate fi chiar plictisitor pentru copii, daca nu este si putina joaca. De aceea un traseu in care studiati urme de elefanti poate fi ca un sotron, iar o intrevedere cu niste maimute o ocazie buna de a le imita. Totul trebuie sa fie distractiv si cei mici sa poata fi lasati sa faca galagie, sa alerge. Daca ii tineti intr-un loc si le spuneti sa faca liniste cat timp stati pititi in tufisuri, dupa cateva minute vor incepe sa se foiasca.
Daca tabara sau hotelul unde veti sta are piscina inclusa si un foc de tabara si cateva activitati dedicate exclusiv celor mici, lucrurile sunt pe jumatate rezolvate. Intreaba si copiii ce vor sa vada si ia in considerare faptul ca traseul va fi probabil mai flexibil decat crezi, ca cei mici vor vrea sa faca pauze, sau sa opresti sa vada ceva ce lor li se pare interesant.
Pentru mai multa libertate, stabilirea unui traseu propriu, intr-un grup cat mai restrans poate fi mai bun decat unul cu multi necunoscuti si un program clar stabilit. Eventual puteti pleca la drum cu o alta familie cu copii, asigurandu-va astfel ca cei mici vor avea companie.
Citeste si a1.ro
Foto: bushbaby.travel