In jurul lumii: Afla care sunt obiceiurile de Craciun din alte tari!

Publicat pe 23.12.2011 la 17:00

Sfanta sarbatoare a Craciunului, cu mireasma proaspata de brad si de prajituri facute in casa, este incarcata de traditii si simboluri in toata lumea Ritualurile sunt complexe si numeroase, iar crestinii de pe intreg mapamondul sunt convinsi ca toate ii vor apara de rele. De Sarbatori ne facem cadouri. De unde vine insa acest obicei?

1. Grecii nu strang masa de Craciun dupa ospat pentru ca Iisus, care va trece pe acolo noaptea, sa nu ramana flamand. In Elvetia, intotdeauna Mos Craciun trebuie sa aduca bradul in casele oamenilor. La fel de obligatorie este si "Parada ridichilor luminate", obicei in cadrul caruia copiii, ajutati de parinti, "dotatii cu mici cutite, scobesc ridichi mari de luna, pe care apoi le impodobesc cu diverse modele. Apoi introduc o lumanare in ridiche, pe care o agata cu trei sfori, si o folosesc drept lampion in drumul lor spre curtea scolii, unde se intalneste toata comunitatea si canta colinde.

2. Ajunul Craciunului in Slovacia reprezinta un moment important pentru fetele nemaritate care vor sa-si afle ursitul. Cu 12 zile inainte, fetele scriu pe 12 biletele numele baietilor pe care ii plac si le pun sub perna. Dimineata, arunca cate un bilet la gunoi, astfel incat cel ramas pentru dimineata de Craciun le va indica numele ursitului.

3. Polonezii au si ei obiceiurile lor - se uita pe cer si asteapta sa vada care este prima stea ce apare in seara de 24 decembrie, amintindu-si de steaua din Bethleem. Cand steaua apare, toti se imbratiseaza si isi fac urari. In Lituania, legendele mentioneaza ca, la miezul noptii, apa din fantani se transforma in vin, iar animalele capata grai. Tot batranii spun insa ca e mai bine sa nu le auzi, pentru ca cine nu-si poate stapani aceasta curiozitate isi va gasi sfarsitul in anul urmator. Daca insa cineva bea apa din fantana in momentul in care aceasta devine vin, va avea un an norocos.

4. In Islanda, vin, conform traditiei, 13 Mosi Craciuni.Primul coboara din munti, ocoleste casele si pune dulciuri in ghetutele copiilor, in timp ce acestia dorm. Primesc darurile numai daca au fost cuminti. Insa daca nu si-au ascultat parintii nu li se lasa un bat, ci... un cartof.

5. In Marea Britanie, Craciunul este poate cea mai importanta sarbatoare a anului. Pregatirile incep cu mult inainte de 25 decembrie. Britanicii iubesc atat de mult aceasta sarbatoare, incat in unele magazine poti gasi brazi impodobiti si inscriptii cu urari inca din luna octombrie, iar subiectele de conversatie se invartesc numai in jurul sarbatorii. Desigur, cumparaturile si pregatirile sunt prioritatea numarul unu.

6. Craciunul a devenit sarbatoare nationala in SUA abia in 1870, cand presedintele Ulysses Grant a semnat un act oficial in acest sens. Americanii sarbatoresc in familie, iar traditiile lor sunt destul de apropiate de ale europenilor. Doar colindele sunt mai speciale, avand si accente de gosspel si muzica religioasa.

7. Obiceiul bradului a fost adus de predicatorul Martin Luther din Germania, tara sa de origine. Presedintele Theodore Roosevelt a interzis impodobirea bradului la Casa Alba, declarandu-se in acest mod un infocat protector al mediului. Se spune insa ca si copiii sai aveau intotdeauna de Craciun un brad ascuns intr-o camera secreta.

8. In Cuba, cea mai importanta perioada este Ajunul Craciunului, denumita "Nochebuena" (Noaptea cea buna). Masa traditionala inseamna pentru cubanezi friptura de porc, fasole neagra cu orez si plante traditionale (Yuca) sub forma de piure. Familiile numerose se reunesc si, intr-o groapa sapata in pamant si plina de carbuni acoperiti cu frunze de bananier, frig un porc intreg.

9. In Olanda, numele Sfantului Nicolae este Sinterklaas.Copiii olandezi stiu ca Mos Nicolae vine din Spania in ziua de 6 decembrie. In seara din ajunul venirii Mosului Nicolae, copiii isi umplu ghetutele cu fan si zahar pentru calul mosului, iar dimineata, cand se trezesc, gasesc ghetutele pline cu daruri, nuci si bomboane.

10. In Finlanda, Craciunul este sarbatoarea familiei.Seara, in jurul orei 17.00, familiile pleaca la biserica pentru slujbe speciale, apoi la cimitir pentru a aprinde lumanari la mormintele celor dragi. Imaginea miilor de lumanari ce lumineaza noaptea este una pe care cu greu o poti uita. In Ajunul Craciunului, copiii asteapta sosirea Mosului, care pune mereu aceeasi intrebare.

Foto: psychedelicadventure.blogspot.com

În articolul

In jurul lumii: Afla care sunt obiceiurile de Craciun din alte tari!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
a1.ro
Ianca Simion, apariție superbă într-o ținută cu spatele gol. Cât de bine arată fiica lui Răzvan Simion
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
„Cea mai frumoasă femeie din România” i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x