Ingrijirea cailor - hobby si responsabilitate

Publicat pe 21.04.2011 la 17:34 Actualizat pe 21.04.2011 la 17:41

Un animal de companie poate aduce mari bucurii, indiferent ca vorbim despre o pisica, un catel, o iguana sau de unul de dimensiuni mai mari, precum un cal. In ciuda aspectului puternic, caii sunt animale sensibile, care au nevoie de tot atatea ingrijiri ca si un catel. Lipsa acestora se reflecta in aspectul fizic care lasa de dorit, dar si in sanatatea precara. Desi sunt animale salbatice la origini si pot sta afara, caii domestici au nevoie de un adapost care trebuie sa indeplineasca anumite conditii esentiale despre care ne-a vorbit dr. Ozana Moraru, proprietara clubului de echitatie Equestria.

"Sa construiesti o astfel de baza ecvestra, din punct de vedere al calitatii, inseamna o buna informare prealabila despre ce e mai bun si potrivit pentru caii de performanta, cunoasterea solutiilor tehnice in diverse aspecte ale constructiei, dar si mult efort, enorm de mult timp si energie fizica si psihica, chiar sacrificii de ordin personal". Tot anumitor standarde trebuie aliniate si hrana sau terenul pe care caii sunt lasati sa alerge. Vizitele medicale au si ele o anumita frecventa cu care trebuie efectuate.

Adapostul, de la simplu la complex

Caii sportivi si cei de companie petrec cel mai mult timp in grajd. Dimensiunile acestuia, sau ale boxelor, daca vorbim de mai multe animale, trebuie sa fie de minimum 12 metri patrati, cu o inaltime corespunzatoare marimii calului, astfel incat sa i se asigure un volum de aer suficient.

2011/04/21/270568-161962-poza-euqestria1.jpg

Este recomandat ca peretii din jurul lui sa fie confectionati dintr-un lemn rezistent, fara colturi dure. In joaca, calul poate sparge peretii, iar aschiile rezultate il pot rani foarte grav si chiar iremediabil. Folosirea materialelor dure trebuie evitata si in ceea ce priveste podeaua, deoarece duc la obosirea si suprasolicitarea tendoanelor calului. Pentru un confort sporit se pun pe jos paie uscate sau rumegus care se curata si se improspateaza periodic. Tot pentru securitatea calului, trebuie sa fie indepartate orice obiecte dure sau ascutite. Pe langa mancare, in boxa este necesar sa existe tot timpul apa potabila.

Proprietarii de cai cu posibilitati financiare opteaza astazi pentru adapatori automate, dotate cu sisteme de incalzire care previn inghetarea apei pe timpul iernii si care ofera animalelor apa proaspata oricand este nevoie.

Solul, un element important

Sanatatea si nivelul de performanta a cailor pornesc de la solul pe care calca. Aparent, legatura intre aceste elemente pare sa nici nu existe, insa ea este foarte importanta, mai ales pentru caii sportivi. Dr. Ozana Moraru ne-a explicat ca "este vorba de un sistem de irigatie subteran, controlat computerizat, care asigura o umiditate constanta, continua, de un anumit nivel, ideal pentru a nu avea deloc praf, dar nici balti si noroaie cand ploua afara".

2011/04/21/270567-161961-poza-equestria-4.jpg

Ingrijirea de baza

Un cal consuma zilnic o cantitate de mancare egala cu 2% din greutatea proprie. Orice crescator de cai interesat de bunastarea acestora stie ca alimentatia trebuie adaptata in functie de fiecare animal in parte. Trebuie luate in seama aportul caloric si de proteine, dar si eforturile zilnice pe care le depune. Fanul este hrana de baza care poate fi completata cu elemente bogate in substante nutritive.

La fiecare doua luni caii trebuie potcoviti si o data la jumatate de an este indicat ca un specialist sa le curete dintii si sa fie vaccinati, in timp ce deparazitarea se face la fiecare patru luni. Igiena este la fel de importanta atat pentru frumusete cat si pentru bunastare. Coama, coada, dar si pielea calului au nevoie de ingrijiri zilnice. Pe langa toate acestea, miscarea si antrenamentul zilnic sunt absolut obligatorii pentru orice cal de sport sau de scoala, pentru a-l mentine intr-o forma cat mai buna, fizica si psihica.

În articolul

Ingrijirea cailor - hobby si responsabilitate

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x