Invata sa cresti porumbei voiajori!
Publicat pe 19.09.2010 la 12:31 Actualizat pe 19.09.2010 la 13:38
In linii mari, in columbofilie exista doua metode importante de crestere a porumbeilor: incrucisarea si consangvinizarea. In genere, cresterea porumbeilor voiajori este un proces dificil, deoarece niciodata nu stim cum vor arata puii reprodusi dintr-o anume pereche.
Plecand de la acest aspect, multi columbofili cu experienta au ajuns la concluzia ca atat incrucisarea, cat si consangvinizarea produc campioni, dar balanta inclina net in favoarea incrucisarii, unii dintre ei avansand chiar raportul de 10/1 in favoarea primei metode.
Este stiut ca toti columbofilii isi doresc in crescatorie cat mai multi campioni, adica "pasari care se intorc acasa din concurs in primii 10%, in 90% dintre cazuri, iar pe vreme rea si vant din fata pot zbura foarte bine in fata altor pasari". Aceasta este definitia campionului perfect. Cati dintre noi reusim sa si obtinem astfel de porumbei este un alt aspect. In continuare va prezentam cateva sfaturi practice de obtinere a unui lot valoros de porumbei voiajori intr-un interval de timp cat mai scurt:
- Cumparati cate doua pana la sase perechi de porumbei din trei crescatorii diferite care au obtinut rezultate de top la nivel national in ultimii ani. Acesti porumbei maturi trebuie sa fie reprodusi din parinti valorosi si, la randul lor, trebuie sa scoata pui valorosi. Este ideal ca porumbeii achizitionati sa se asemene fenotipic si, mai mult sau mai putin, sa aiba origini apropiate. Nu este neaparat nevoie ca acestia sa provina din aceeasi sursa. Uitati de expresia "linie pura", pentru ca dumneavoastra urmeaza sa vi-o claditi.
- Imperecheati apoi intre ei puii obtinuti din aceste perechi. Daca dupa doua incercari din aceste imperecheri nu se obtin pui buni din punct de vedere fizic, atunci reimperecheati-i altfel. Zburati toti puii. In sezonul urmator, porumbeii care dau puii cei mai buni raman in crescatorie, ceilalti trebuie schimbati sau reimperecheati cu alte pasari de valoare. Dupa un astfel de set de schimbari, eliminati porumbeii care nu au dat pui buni zburatori.
- Continuati sa reproduceti si sa zburati pana cand veti descoperi o pereche care este capabila sa va ofere trei, patru sau chiar sase porumbei buni zburatori. Acum imperecheati-i pe acestia cu veri, unchi sau matusi de-ale lor. Incercati sa pastrati calitatile fizice in propria dvs. linie de porumbei, iar acest lucru poate fi observat prin fenotipul porumbeilor obtinuti. In plus, abilitatea de orientare, vigoarea, curajul si dorinta porumbeilor de a se intoarce acasa vin sa completeze ceea ce nu se vede, adica genotipul pasarii.
- Selectati in permananta porumbeii prin intermediul "cosului", care este cel mai bun arbitru, concentrati-va pe ceea ce este mai bun si nu uitati ca pentru a cladi o linie de porumbei solida trebuie sa obtineti cu regularitate exemplare care se pot intoarce din concurs in primii 25% dintre porumbeii angajati, in 75% din cazuri.
Citeste si Jurnalul National
Sursa foto: congan.com.vn