Jacobinia Carnea, liliacul de camera

Publicat pe 27.09.2010 la 12:18 Actualizat pe 27.09.2010 la 12:38

Jacobinia Carnea nu este o planta voluminoasa. In ghiveci tinut la interior poate atinge pana la 70 cm inaltime, avand aspect de tufa. Frunzele, vesnic verzi, sunt mari, cu varful ascutit si latite la jumatate, avand forma aproximativa a unui romb de culoare verde inchis.

O particularitate a acestora este aspectul usor creponat sau gofrat. Florile apar la inceputul verii, in diferite culori, in functie de varietate, de la alb la roz, galben, liliachiu. Forma florilor este oarecum asemanatoare cu a unui liliac, de unde si-a tras si denumirea populara de liliac de camera.

Cum se ingrijeste

In primul rand, ghiveciul trebuie sa fie mare. Desi planta nu creste foarte inalta, frunzele mari si dezvoltarea pe orizontala a tulpinilor duc la cresterea in volum a radacinii pentru asigurarea stabilitatii. Pamantul trebuie sa fie bogat, alcatuit din pamant de gradina, turba, nisip si compost de frunze putrezite.

Drenajul solului este una dintre cerintele importante ale plantei, apa lasata mai mult timp in jurul radacinilor ducand la putrezirea acestora.

Se uda regulat, cu apa din abundenta. Vara cel putin, Jacobinia Carnea se uda zilnic si frunzele se pulverizeaza cu apa periodic, pentru asigurarea umiditatii. In perioada infloririi incepeti sa rariti usor udarile, astfel incat iarna sa o udati doar cand pamantul de deasupra este aproape uscat.

Pentru a avea flori mai mari, cu o culoare mai intensa si mai persistente, se recomanda adaus de potasiu si fosfor o data la doua-trei saptamani.

Pentru a stimula ramificarea si aparitia de noi flori, varfurile lastarilor se ciupesc cu o foarfeca de gradinarit. Aceasta operatiune poate avea loc la inceputul primaverii, dar si toamna, inainte de a intra in repaus.

Daca umiditatea aerului este de sub 50-60% este posibil ca planta sa fie atacata de paianjenul rosu, mare iubitor de uscaciune. Frigul, sau temperaturile de sub 10ºC sunt un alt daunator al plantei, care poate face ca frunzele acesteia sa capete nuante de maroniu.

Cum se inmulteste

Primavara sau la inceputul toamnei se taie de la planta-mama un lasar de 8-10 cm. Acesta se planteaza direct intr-un ghiveci unde avem ca sol un amestec de nisip si turba.

Ghiveciul se acopera cu o folie din plastic, pentru asigurarea unei umiditati mai mari. Pana la inradacinare trece cam o luna, dupa care noua Jacobinia Carnea poate fi mutata intr-un ghiveci propriu.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: www.thegardenhelper.com

În articolul

Jacobinia Carnea, liliacul de camera

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 aprilie 2025. Balanțele au probleme în plan personal. Află ce se întîmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum au reușit doi tineri să cumpere o casă de vis în Sicilia cu doar 1 € fără să folosească celebra schemă care ascunde costuri uriașe
a1.ro
Cu se se ocupă soția lui Gabi Tamaș, concurentul Asia Express sezonul 8. Fostul fotbalist se mândrește cu ea
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Queen of Sheba Cake. Prăjitură regală cu ciocolată și migdale
useit.ro
Funcția ChatGPT care a atras 1 milion de utilizatori într-o singură oră. Pentru ce opțiune există o „cerere biblică”
as.ro
Ce avere are magnatul român cu o poveste de viaţă impresionantă. Cum a reuşit să-şi câştige primii bani
MediCOOL
La ce se folosește uleiul de cocos. Care sunt beneficiile și riscurile consumului pe termen lung
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x