Jacobinia Carnea, liliacul de camera

Publicat pe 27.09.2010 la 12:18 Actualizat pe 27.09.2010 la 12:38

Jacobinia Carnea nu este o planta voluminoasa. In ghiveci tinut la interior poate atinge pana la 70 cm inaltime, avand aspect de tufa. Frunzele, vesnic verzi, sunt mari, cu varful ascutit si latite la jumatate, avand forma aproximativa a unui romb de culoare verde inchis.

O particularitate a acestora este aspectul usor creponat sau gofrat. Florile apar la inceputul verii, in diferite culori, in functie de varietate, de la alb la roz, galben, liliachiu. Forma florilor este oarecum asemanatoare cu a unui liliac, de unde si-a tras si denumirea populara de liliac de camera.

Cum se ingrijeste

In primul rand, ghiveciul trebuie sa fie mare. Desi planta nu creste foarte inalta, frunzele mari si dezvoltarea pe orizontala a tulpinilor duc la cresterea in volum a radacinii pentru asigurarea stabilitatii. Pamantul trebuie sa fie bogat, alcatuit din pamant de gradina, turba, nisip si compost de frunze putrezite.

Drenajul solului este una dintre cerintele importante ale plantei, apa lasata mai mult timp in jurul radacinilor ducand la putrezirea acestora.

Se uda regulat, cu apa din abundenta. Vara cel putin, Jacobinia Carnea se uda zilnic si frunzele se pulverizeaza cu apa periodic, pentru asigurarea umiditatii. In perioada infloririi incepeti sa rariti usor udarile, astfel incat iarna sa o udati doar cand pamantul de deasupra este aproape uscat.

Pentru a avea flori mai mari, cu o culoare mai intensa si mai persistente, se recomanda adaus de potasiu si fosfor o data la doua-trei saptamani.

Pentru a stimula ramificarea si aparitia de noi flori, varfurile lastarilor se ciupesc cu o foarfeca de gradinarit. Aceasta operatiune poate avea loc la inceputul primaverii, dar si toamna, inainte de a intra in repaus.

Daca umiditatea aerului este de sub 50-60% este posibil ca planta sa fie atacata de paianjenul rosu, mare iubitor de uscaciune. Frigul, sau temperaturile de sub 10ºC sunt un alt daunator al plantei, care poate face ca frunzele acesteia sa capete nuante de maroniu.

Cum se inmulteste

Primavara sau la inceputul toamnei se taie de la planta-mama un lasar de 8-10 cm. Acesta se planteaza direct intr-un ghiveci unde avem ca sol un amestec de nisip si turba.

Ghiveciul se acopera cu o folie din plastic, pentru asigurarea unei umiditati mai mari. Pana la inradacinare trece cam o luna, dupa care noua Jacobinia Carnea poate fi mutata intr-un ghiveci propriu.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: www.thegardenhelper.com

În articolul

Jacobinia Carnea, liliacul de camera

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
a1.ro
Ianca Simion, apariție superbă într-o ținută cu spatele gol. Cât de bine arată fiica lui Răzvan Simion
HelloTaste.ro
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Avertismentele surprinzătoare ale autorităților înainte de eclipsa solară din aprilie 2024. De ce recomandă proviziile de mâncare pentru localnici
as.ro
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: „Nu mă simt vinovat!”
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Doliu în lumea muzicii din România! A murit George Nicolescu, solistul de muzică ușoară care s-a născut orb / FOTO
DeParinti
5 lucruri pe care să le faci după divorț
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
x