Kyoto, orasul Templului de Aur

Publicat pe 19.08.2010 la 12:59 Actualizat pe 19.08.2010 la 13:14

Cand vine vorba despre Japonia, primele imagini ale occidentalului sunt reprezentate de samurai, gheise si shoguni. Toate acestea sunt strans legate de cultura orasului Kyoto, care a fost capitala imperiala a Japoniei, timp de cateva sute de ani.

Scurt istoric - eleganta capitalei Nara


In secolul XI, japonezii dispuneau de o libertate si de un non-conformism extraordinar de rafinat. Capitala Japoniei, in acea vreme, era Nara, astazi Kyoto, care era orasul imparatilor. Nepasatori la ceea ce se intampla in afara portilor imperiale, locuitorii, nu foarte multi la numar, s-au ocupat de tot ceea ce inseamna arta si frumos.


Barbatii erau sensibili si androgini, iar femeile, senzuale si delicate. Fiind un numar mic de oameni, s-a produs si adulter, au fost nascuti si copii din flori, insa acestea erau tolerate, ba chiar expuse intr-un mod cat mai superb in poeziile de tip "tanka".
Oamenii isi pierdeau zilele mirosind florile de prun sau lasand cupele de sake sa pluteasca pe raul Kamo.
Toate intrigile si viata de la curtea imperiala sunt cuprinse in romanul "Povestea lui Genji" ("Genji Monogatari"), scris de Murasaki Shikubu, o artista care si-a cunoscut succesul la inceputul secolului XI.

Kyoto, astazi


Fosta capitala a Japoniei este unul dintre putinele orase care au ramas neatinse de bombardamentele din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Orasul si-a pastrat din frumusetea si libertatea de odinioara.
Oamenii sunt mult mai deschisi si prea putin conteaza eticheta, distractia si viata sexuala reprezentand prioritatile locuitorilor acestui oras, spre deosebire de Tokyo, in care populatia se conduce dupa principii conservatoare.


Cei care conduc Kyoto au evitat sa construiasca claditi inalte, pentru a nu strica panorama. Orasul este plin de gradini superbe, pline cu flori, palate, adaposturi shinto, scoli de teatru Kabuki si No, scoli de shamisen, muzee si mai ales, multi oameni plimabandu-se pe biciclete. Ce poate fi mai superb de atat?


Obiective turistice


1. Fushimi Inari Taisha


Fushimi Inari este un templu shinto, cunoscut si drept "Templul celor 1000 de porti", datorita miilor de "tori" (porti shinto, care seamana cu portile de lemn din Maramures).
Fiecare poarta reprezinta o donatie, deoarece aceasta este modalitatea prin care oamenii multumesc zeului Inari, zeul prosperitatii si al fertilitatii.
La intrarea in templu se afla niste statuete in forma de vulpi ("kitsune").
Acest templu se afla la 10 minute departare de statia de metrou "Kyoto".


2. Palatul imperial de la Kyoto


Desi poarta denumirea de "Palat imperial", aceasta cladire nu a mai fost locuita de un imparat inca din anul 1869, cand a avut loc restauratia Meiji.
In prezent, palatul isi are deschise portile pentru turisti.


3. Templul de Aur


Templul de aur este un templu budist-zen. Este construit in stilul perioadei Muromachi (sec. XIV-XVI). Ceea ce atrage tot mai multi turisti e de fapt fabuloasa gradina ce o inconjoara, unde se afla unele din cele mai rare specii de flori.


Mai multe detalii despre aceasta minunata cladire puteti afla citind romanul "Templul de aur", semnat Yukio Mishima.
In prezent sunt peste 17 obiective turistice in Kyoto, majoritatea fiind declarate de UNESCO, patrimoniu mondial. Economia orasului se bazeaza in primul rand pe turism.


Foto: Hepta
Wikipedia
www.photopassjapan.com

În articolul

Kyoto, orasul Templului de Aur

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Catine
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
x