Laurul - copacul care aduce fericirea in viata ta!

Publicat pe 20.07.2011 la 16:41 Actualizat pe 20.07.2011 la 16:46

Laurul este cultivat in ghivece de mari dimensiuni si poate ajunge, la maturitate, pana la 5,5-6 m inaltime. Este foarte decorativ prin fruze si fructe. Frunzele sunt de dimensiuni medii, cam de 6-8 cm lungime, adanc dintate, lucioase, rigide, fiecare crestatura fiind ascutita si taioasa.

Unele specii, cele mai spectaculoase, au frunzele bicolore, un verde gri cu marginile galbene. Primavara sau vara laurul infloreste, florile sunt albe si mici si au miros placut. Toamna, Ilex aquifolium face fructe care sunt buchete de bobite sferice rosii foarte frumoase, ce contrasteaza cu verdele intens al frunzelor si cu forma acestora crestata.


Cum se ingrijeste. Ilex aquifolium nu are nevoie de ingrijiri speciale. Se preteaza la orice fel de sol, are nevoie de soare cat mai mult, rezista chiar si la soarele intens de vara. Se uda regulat, cu apa din abundenta in special vara, atat cat este necesar pentru ca pamantul sa nu fie uscat niciodata. Este de preferat sa creasca in ghivece primii ani, pentru ca nu rezista la ingheturi puternice.



Ilex aquifolium se preteaza foarte bine la tuns si arata foarte frumos cu coroana rotunda sau conica. Tunderile se executa iarna, in perioada Craciunului.

2011/07/20//334107-mountain-laurel-tree.jpg

Cum se inmulteste. Laurul se inmulteste prin seminte, dar cum copacelul ajunge la maturitate abia in 20 de ani, aceasta metoda este de durata. Mai exista o solutie: inmultirea prin butasi.



Butasii, prelevati dintre cei nou aparuti, care nu au inca un an, se inmoaie in hormoni rizogeni si se pun in pamant bogat si bine drenat, la caldura, in perioada iulie-septembrie. Ar trebui sa prinda radacini in maximum 80 de zile. Umiditatea trebuie sa fie mentinuta cat mai ridicata.

Daunatori si precautii. Melcii (atat limacsii, cat si cei cu cochilie) sunt cei mai mari daunatori. De asemenea, vantul este unul dintre dusmanii naturali ai acestui arbust, in special daca e vorba despre vanturile puternice si fierbinti de vara.



Pe alte meleaguri. In perioada Craciunului, americanii fac coronite din Ilex aquifolium pe care le agata de usi sau cu care impodobesc mesele. De asemenea, romanii credeau ca aceasta planta aduce fericirea si prosperitatea si pazeste de rele, de aceea plantau cate un laur in vecinatatea casei.



Foto: thegardenpalette.com
Citeste si Revista Felicia!

În articolul

Laurul - copacul care aduce fericirea in viata ta!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x