Leptospiroza - boala care afecteaza atat animalele, cat si oamenii

Publicat pe 07.04.2011 la 19:25 Actualizat pe 07.04.2011 la 19:26

Este o afectiune de natura infectioasa, acuta, care se manifesta prin febra, intoxicatie, cefalee, dureri musculare, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos și a celui cardiovascular. Ea este o boala infectioasa comuna omului si animalelor, raspandita pe intregul glob.

Pana in prezent se cunosc deja peste 100 tipuri de leptospire care pot determina boala la om si la animale. Purtatorii si sursele principale sunt reprezentate de rozatoare, in principal sobolanii, dar si cainii care sunt deja infestati cu aceasta bacterie pot reprezenta o sursa de infectie.

Stire oferita de Petmart.ro


Transmiterea leptospirelor se realizeaza mai ales in perioadele calde si umede ale anului, atunci cand germenii gasesc conditii mai bune de supravietuire, iar contactul cainilor cu apele infectate se realizeaza intr-o mai mare masura. Calea directa de transmitere, prin ingerarea urinei infestate, este cea mai mai frecventa modalitate intalnita. Alte cai sunt reprezentate de consumul de apa infestata si patrunderea leptospirelor pe la nivelul plagilor sau eroziunilor pielii. Perioada de incubatie este cuprinsa intre 4 si 12 zile.

Semne clinice ale leptospirozei

O parte din infectii pot trece neobservate, fiind compensate de catre organism, pe cand in alte cazuri semnele sunt evidente si necesita tratament si ingrijiri speciale pe tot parcursul vietii.

In functie de organul afectat exista trei forme de manifestare principale:

- hemoragica, infectie la nivelul sangelui
- icterica, infectie la nivelul ficatului
- renala, infectie la nivelul rinichilor.

In cazul localizarii la nivelul vaselor sangvine, primele semne sunt reprezentate de febra, letargie si pierderea apetitului. Primele sangerari apar la nivelul cavitatii bucale si la nivelul globului ocular. Pot aparea stari de voma insotite de sangerari si diaree cu sange. Aceasta forma este cu evolutie rapida si de multe ori fatala.

Afectarea la nivelul ficatului evolueaza ca simptomatologie similar cu cea a vaselor de sange, dar apar in plus semnele specifice afectarii ficatului

Icterul - prezenta culorii galbene la nivelul mucoasei bucale si la nivelul mucoasei oculare. In cazul cainilor cu blana deschisa la culoare se poate observa si modificarea culorii pielii in galben.

In cazul afectarii renale, letargia si starile de voma sunt primele semne; gura va avea un miros urat si apar ulceratii la nivelul limbii. Chiar daca afectiunea va fi diagnosticata si tratata la timp, majoritatea animalelor vor deveni purtatoare de leptospire, iar riscul de a suferi de afectiuni renale cronice este mult mai crescut.

Prevenire

Va avea in vedere eliminarea surselor de contaminare, adica rozatoarele. De asemenea, exista vaccinuri impotriva leptospirozei, care administrate la timp si conform normelor de prevenire, vor reduce riscul infectiei. Postvaccinal pot exista cateva reactii manifestate prin apatie, subfebrilitate, dar acestea dureaza doar doua-trei zile, animalul revenind apoi la obiceiurile normale.

Tratamentul

Are in vedere administrarea de antibiotice, antihemoragice, antipiretice (rol in scaderea febrei) precum si sustinerea functiilor organismului prin administrarea solutiilor perfuzabile si vitaminoterapie.

FOTO: Hepta

În articolul

Leptospiroza - boala care afecteaza atat animalele, cat si oamenii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Focul Sfânt a luminat România în noaptea Învierii. Credincioșii au fost copleșiți de emoții şi plini de speranță
a1.ro
O bucată de carne a început să se miște și a căzut singură de pe masă. Clientul unui restaurant a filmat totul
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cum să folosești metoda de cumpărături 6 la 1 pentru a economisi timp și bani
useit.ro
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
as.ro
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!” Gestul făcut de Gică Hagi
MediCOOL
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum te poate ajuta magneziul să slăbești. Face kilogramele în plus să dispară
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x