Londra, in 5 zile: Ce nu trebuie sa ratezi cand vizitezi metropola pentru prima data

Publicat pe 22.03.2013 la 00:31 Actualizat pe 22.03.2013 la 11:47

Muzeul de Istorie Naturala

Londra - Big Ben, Palatul Buckingham, schimbul garzii regale, haine la moda, autobuze cu doua etaje (doubledeckers), cabine telefonice rosii, Harry Potter si... cam atat. Majoritatea celor care nu au fost in Londra pana acum ajung la acest rezumat atunci cand, in discutii, vine vorba de metropola europeana. Le-au vazut in poze, dar ar fi si mai fain sa le vada in realitate.

Nu e nimic rau in asta. Numai ca Londra are de oferit mult mai mult decat si-ar putea imagina ei. Fiecare coltisor de strada ascunde un monument vechi sau o inventie a timpurilor noastre, fiecare cartier este faimos in lume pentru o cladire, un artist, un fel de mancare, un tip de cultura, un magazin sau un obicei ciudat.

Ai doar 5 zile la dispozitie? Atat am avut si eu. Am mers cu harta in mana pe strazile orasului, am citit despre atractiile Londrei, mi-am facut un itinerar, am tras aer adanc in piept si am pornit la drum. Iata ce nu trebuie sa ratezi - in materie de experienta culturala, comerciala si pura curiozitate - cand esti in Londra , dar si lucrurile la care poti sa renunti fara regrete.

Ce trebuie sa vizitezi cu orice pret:

Printre primele obiective turistice la care am ajuns a fost Turnul Londrei, o cetate cu un trecut sangeros, pentru care m-am dus mai mult din curiozitate istorica. Cladirile ridicate acum sute de ani au un dar de a te face sa realizezi ca timpul este implacabil, trece fara sa il poti opri in loc si ca lucrurile semnificative vor fi apreciate atunci, mai tarziu, in viitor. M-am "lovit" de o senzatie de apasare cand am intrat in Turn. Aici sunt pastrate armurile regilor, de aici fugeau grabiti pentru a intampina un asediu, atunci inghiti in sec la vederea formelor de tortura folosite. Pe de alta parte, nu trebuie sa ratezi Bijuteriile Coroanei. Iti vor sclipi ochii de incantare la vederea aurului, diamantelor unicat, pietrelor pretioase, folosite la decorarea insemnelor regale.

Westminster Abbey - cea mai cunoscuta biserica din Marea Britanie, locul unde urmasii la tron sunt incoronati si regii si reginele Marii Britanii au fost inmormantati. Este un loc impresionant ca dimensiuni, cu o arhitectura deosebita, in stil gotic. Ai un sentiment coplesitor cand te afli inauntru, realizand cate sute de ani au trecut doar privind peretii inalti, sculpturile, capelele maiestuoase. E ca si cum tot ce ai citit in carti vreodata prinde viata. Acolo te simti cu adevarat neinsemnat. Din pacate nu am avut voie sa fac fotografii.

Biserica a fost inceputa de Henry III in 1245 pe bazele fostei bisericute construite de Edward Confesorul. Aici se afla cea mai veche usa din Anglia si Scaunul Incoronarii, care dateaza din 1308! Nu esti inca convins ca merita o vizita? Afla atunci ca vei avea posibilitatea sa vezi mormintele lui Elizabeth I, Bloody Mary, regina Scotiei, Henric al VII-lea si monumentul ridicat in cinstea unui soldat din Primul Razboi Mondial. Iar la final, te asteapta Coltul Poetilor, o parte a bisericii dedicata omagierii celor mai mari scriitori, poeti si ganditori britanici.

Muzeul de Istorie Naturala reuseste sa faca lumea animala una distractiva, reunind exponate unice in lume. Cele mai tari lucruri pe care le vei vedea acolo? O sectiune dintr-un sequoia gigantic, schelete de dinozauri, un T-Rex "viu" si o calatorie prin centrul pamantului.

Ce trebuie sa traiesti cu orice pret

O calatorie cu metroul -"The Tube" este cea mai veche retea de metrou din lume! A avut zeci de ani la dispozitie pentru a fi modernizat, securizat, acum fiind unul din cele mai sigure si confortabile mijloace de transport din lume . Nu ai cum sa te pierzi la metrou - abunda in semne si indicatii audio.

Ajungi oriunde cu metroul in Londra. Acesta face 69 milioane de kilometri la fiecare 12 luni, adica jumatate din distanta catre Soare. Ce s-a gasit de-a lungul timpului pe traseu? Un cosciug, o sabie de samurai, cranii.

O calatorie cu doubledecker-ul este o experienta emotionanta dar si un pic infricosatoare. Autobuzele sunt inguste si inalte, iau curbele la milimetru, incat te trezesti adesea tinandu-ti respiratia in trafic.

Primark, la ora de varf - aflat pe Oxford Street, lantul de magazine Primark ofera haine de calitate la preturi foarte mici. Nu e de mirare ca in weekend, toti londonezii isi dau intalnire acolo. Asteapta-te la haos, imbulzeala, cozi imense la cabine, desi magazinul are trei etaje! Vei intalni aici tot felul de oameni, chiar si romani, iar bunele maniere vor iesi la iveala doar din cand in cand. Nu rata pe Oxford Street magazinele de tip retail ca H&M, Zara si popularele Topshop, River Island (care nu se gasesc la noi).

Daca tot a venit vorba de cumparaturi, trebuie sa intri in Harrods, Knightsbridge, cel mai mare conglomerat de magazine din Europa. Orice vrei, gasesti aici, in cele 330 magazine.

Ce nu trebuie sa faceti (decat daca aveti mult timp la dispozitie)

O tura in London Eye - merita doar daca vrei intr-adevar sa vezi Londra de la inaltime. In rest, roata merge foarte incet si un tur costa destul de mult - preturile incep de la 30 lire.

Galeriile de Arta Nationale - fascinante doar pentru pasionatii de arta. Desi includ portrete de regi si singurul portret al lui William Shakespeare din timpul vietii, operele de arta parca te tin la distanta. Aici vei simti acea raceala britanica de care tot ai auzit.

Sa te abandonezi febrei cumparaturilor doar pentru ca scrie "Reduceri"

O sa vezi peste tot "Reduceri!" (Sales). Primul tau instinct va fi sa intri in magazinele respective si sa cumperi tot ce vezi - doar e unul din orasele care dicteaza moda. Mai practica si preturi mici sau cel putin asa crezi. De fapt, doar cateva magazine ofera haine de la 5 - 20 lire, majoritatea oferind produse care chiar si reduse ajung la peste 50 lire.

Sa iei un mic-dejun englezesc

Vrei sa te lauzi ca ai gustat din bucataria englezeasca. Esti sigura ca merita efortul? Un mic-dejun englezesc contine sunca, oua prajite sau fierte, rosii prajite sau facute la gratar, carnati, ciuperci prajite si paine prajita cu unt. Adio, dieta!

Sa incerci mancarurile lor specifice

Englezii iti vor mai recomanda calduros ceaiul cu lapte, porridge-ul (cerealele fierte cu lapte) si alte "minunatii". Nu te hazarda sa le incerci pe toate; singurele optiuni safe sunt cidrul si "fish&chips".

foto si text: MARA PRUNA

În articolul

Londra, in 5 zile: Ce nu trebuie sa ratezi cand vizitezi metropola pentru prima data

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 aprilie 2024. Taurii vor atrage atenția asupra lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Întoarce-te acasă la tine". Spaniolii protestează împotriva supraturismului. Măsurile luate de localnici ca să descurajeze turiştii să le mai "calce pragul"
a1.ro
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv din trecut. „Se luptă între viață și moarte”
HelloTaste.ro
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Catine
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
MediCOOL
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
DeParinti
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
MediCOOL
Cum îți poți trata cuticulele. Remedii naturale pentru a le menține sănătoase
HelloTaste
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
x