Longeviva planta paianjen

Publicat pe 09.09.2010 la 09:39 Actualizat pe 09.09.2010 la 10:40

Chlorophytum comosum este o planta ierboasa, originara din Africa de Sud, de unde a fost adusa in Europa in secolul al XIX-lea. Frunzele sunt lungi si inguste, ca niste panglici, ajungand si la 30-50 cm lungime, pornind in rozete largi din radacini.

Fiecare planta dezvolta mai mult de o astfel de rozeta, ocupand intreg spatiul din ghiveci. Dintre frunze pornesc tulpinile cu flori, tije lungi si subtiri, denumite stoloni, in varful carora apar florile, sub forma unor stelute mici si albe. Stolonii pot ajunge si la un metru lungime, atarnand foarte frumos peste marginile ghiveciului.

Cum se ingrijeste

Este o planta foarte putin pretentioasa, orice gradinar incepator isi poate exersa practica gradinaritului cu o astfel de planta. Nu are nevoie de un sol aparte, dezvoltandu-se fara probleme atat in sol saracacios, cat si intr-un compost bogat, cu conditia sa fie bine drenat si usor acid.

Ghiveciul trebuie sa fie pe masura radacinilor, care cresc in volum in fiecare an. Se uda regulat, cu apa din abundenta, dar nu foarte des, cam o data la 3 zile vara si o data pe saptamana iarna. O data pe an, atunci cand sesizam ca varfurile radacinilor ies prin gaurile de scurgere ale ghiveciului, planta se muta intr-un ghiveci mai mare.

Planta nu trebuie expusa la soare, mai ales vara. Prefera locurile umbroase, din interiorul locuintelor. Atentie ca are tendinta de a se orienta cu totul spre sursa de lumina si este astfel posibil sa se dezechilibreze. Modificati din cand in cand pozitia ghiveciului si aceasta problema va fi rezolvata foarte simplu.
Nu rezista afara la temperaturi sub 10ºC.

Cum se inmulteste

Chlorophytum comosum se poate inmulti prin divizarea radacinilor sau prin butasire. Divizarea radacinilor este o operatiune care poate avea loc primavara, odata cu transplantarea intr-un ghiveci mai mare.

Butasii, partile din varful tulpinilor cu flori, se taie si se pun la inradacinat in apa. Mustatile vor da relativ repede si dupa ce acestea apar, planta nou obtinuta poate fi mutata intr-un ghiveci cu pamant.

Aceasta planta poate trai si pana la 10 ani, daca este ingrijita corespunzator.

Citeste si Revista Felicia
Foto: www.city-data.com

În articolul

Longeviva planta paianjen

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Catine
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
x