Longeviva planta paianjen

Publicat pe 09.09.2010 la 09:39 Actualizat pe 09.09.2010 la 10:40

Chlorophytum comosum este o planta ierboasa, originara din Africa de Sud, de unde a fost adusa in Europa in secolul al XIX-lea. Frunzele sunt lungi si inguste, ca niste panglici, ajungand si la 30-50 cm lungime, pornind in rozete largi din radacini.

Fiecare planta dezvolta mai mult de o astfel de rozeta, ocupand intreg spatiul din ghiveci. Dintre frunze pornesc tulpinile cu flori, tije lungi si subtiri, denumite stoloni, in varful carora apar florile, sub forma unor stelute mici si albe. Stolonii pot ajunge si la un metru lungime, atarnand foarte frumos peste marginile ghiveciului.

Cum se ingrijeste

Este o planta foarte putin pretentioasa, orice gradinar incepator isi poate exersa practica gradinaritului cu o astfel de planta. Nu are nevoie de un sol aparte, dezvoltandu-se fara probleme atat in sol saracacios, cat si intr-un compost bogat, cu conditia sa fie bine drenat si usor acid.

Ghiveciul trebuie sa fie pe masura radacinilor, care cresc in volum in fiecare an. Se uda regulat, cu apa din abundenta, dar nu foarte des, cam o data la 3 zile vara si o data pe saptamana iarna. O data pe an, atunci cand sesizam ca varfurile radacinilor ies prin gaurile de scurgere ale ghiveciului, planta se muta intr-un ghiveci mai mare.

Planta nu trebuie expusa la soare, mai ales vara. Prefera locurile umbroase, din interiorul locuintelor. Atentie ca are tendinta de a se orienta cu totul spre sursa de lumina si este astfel posibil sa se dezechilibreze. Modificati din cand in cand pozitia ghiveciului si aceasta problema va fi rezolvata foarte simplu.
Nu rezista afara la temperaturi sub 10ºC.

Cum se inmulteste

Chlorophytum comosum se poate inmulti prin divizarea radacinilor sau prin butasire. Divizarea radacinilor este o operatiune care poate avea loc primavara, odata cu transplantarea intr-un ghiveci mai mare.

Butasii, partile din varful tulpinilor cu flori, se taie si se pun la inradacinat in apa. Mustatile vor da relativ repede si dupa ce acestea apar, planta nou obtinuta poate fi mutata intr-un ghiveci cu pamant.

Aceasta planta poate trai si pana la 10 ani, daca este ingrijita corespunzator.

Citeste si Revista Felicia
Foto: www.city-data.com

În articolul

Longeviva planta paianjen

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Metode de îmbunătățire a antrenamentelor de fitness. Ce poți face pentru a te menține în formă
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
MediCOOL
Remedii naturale pentru a combate inflamația. Cum pot acționa împotriva simptomelor
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x