6 momente din „Game of Thrones” bazate pe fapte reale

Publicat pe 15.05.2014 la 15:26 Actualizat pe 15.05.2014 la 16:15

Westeros, „White Walkers” și dragonii lui Daenerys ar putea fi locuri și ființe ficționale, dar unele personaje și evenimente au fost inspirate de fapte reale. Istoria domnului Moldovei Alexandru Lăpușneanu seamănă cutremurător de mult cu un moment din carte!

Westeros, „white walkers” și dragonii lui Daenerys ar putea fi locuri și ființe ficționale, dar unele personaje și evenimente au fost inspirate de fapte reale. Istoria domnului Moldovei Alexandru Lăpușneanu seamănă cutremurător de mult cu un moment din carte!

Vara lungă din „Game of Thrones” („Urzeala tronurilor”) este inspirată de evenimentele din secolul 14, când în nordul Europei s-a instalat o vreme căludroasă, cu zeci de ani în care temperaturile au fost mai ridicate cu cel puțin două grade Celsius față de normal. Acest dezechilibru a dus la o perioadă de foamete și a lăsat în urmă Mica Epocă de Gheață.

Nunta spălată cu sânge din serial, „The Red Wedding”, seamănă foarte mult cu un eveniment din istoria poprului nostru. Când Alexandru Lăpușneanu și-a început a doua domnie pe tronul Moldovei, boierii care îl trădaseră au crezut că vor fi iertați. Mai mult, Lăpușneanu a dat un bal îm cinstea lor pentru ca, odată ce s-au așezat la masă, să închidă porțile și să-i lase pe mercenarii străini să-i ucidă.

Tywin Lannister a fost construit pornind de la felul de a fi al lui Edward I, rege al Angliei între 1272-1307. Într-o cronică el era descris ca fiind „curajos ca un leu, grăbit să-i ucidă pe cei mai puternici, mândru și crud ca un leu, dar nehotărât și instabil ca o panteră. Numește înșelătoriile și ipocrizia prudență, iar mijloacele pe care le folosește pentru a-și atinge scopurile, juste, iar tot ce spune e lege”.

Renly Baratheon și Loras Tyrell au avut o relație scandaloasă ca Edward Caernarfon și Piers Gaveston. Gaveston era un nobil de 21 de ani care a devenit companionul oficial al Prințului de Wales, viitorul rege Edward al II-lea. Cei doi aveau relații neortodoxe.

Regina Cersei a fost inspirată de Isabella a Franței, o femeie recunoscută pentru frumusețea ei dar și pentru aventurile sale. Și-a abandonat soțul, regele Edward al II-lea, pentru țara natală, Franța, din cauza relației cu un alt bărbat, apoi a condus o oștire pentru a-l îndepărta de la tron pe soț și a-l încorona pe fiul său. A condus Anglia patru ani, sfătuindu-l.

Zidul din serial este inspirat de Antonine Wall, construit de fiul adoptiv al Împăratului Hadrian. Acesta despărțea Anglia de Scoția și avea tot 19 forturi pe lungimea sa.

În articolul

6 momente din „Game of Thrones” bazate pe fapte reale

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x