Lumanarile desertului - florile care confera eleganta gradinii tale

Publicat pe 01.05.2011 la 17:10 Actualizat pe 01.05.2011 la 17:12

Inalta si cu un aspect maiestuos al florii, Eremurus stenophyllus este o planta de primavara care poate da gradinii, rigolei sau stratului de flori un aspect inedit.

Caracteristica acestei plante este inflorescenta care aduce putin cu coada unei vulpi (denumirea plantei in engleza este foxtail lily) sau a unei lumanari, numai ca este colorata in galben.


Odata cu maturizarea, culoarea florii devine portocalie. Inflorescenta tubulara este de fapt formata din nenumarate floricele in forma de stea, cu staminele vizibile, de culoare galbena, care se deschid treptat in varful unei tulpini inalte de pana la un metru si jumatate.


Se poate folosi si ca planta taiata, floarea rezistand pana la o saptamana daca este recoltata cand sunt deschise jumatate din flori.


Cum se ingrijeste


Eremurus stenophyllus nu este o planta pretentioasa, dar ridica unele probleme in ceea ce priveste modalitatile de propagare. Astfel, are nevoie de foarte mult soare si de lumina, asa ca trebuie plantata in zonele in care soarele bate cateva ore pe zi. Solul trebuie sa fie foarte bogat si bine drenat. Se recomanda fertilizare cu ingrasamant natural de vaca primavara, inainte de startul perioadei vegetative.


Are nevoie de apa regulat, dar nu se va lasa apa sa balteasca in jurul radacinilor pentru ca acestea sunt foarte sensibile. Suporta foarte bine seceta si uscaciunea aerului in jurul tulpinii si a florii.


Dupa ce au trecut florile, planta intra in repaus si nu mai trebuie udata. Dupa ce frunzele s-au ingalbenit, planta se reteaza de la baza tulpinii, iar radacina va ramane in sol pana in primavara urmatoare.


Cum se inmulteste


Inmultirea prin seminte este destul de greoaie si de durata, germinarea acestora durand pana la 12 luni.


Mult mai simpla este inmultirea prin plantarea direct a radacinilor in pamant gras de grasina primavara devreme, dupa ce a trecut perioada de inghet. Atentie marita insa la cum manevrezi radacina (care are forma unei caracatite), pentru ca este foarte sensibila si bratele se pot rupe usor.


Precautii si alte informatii


Cel mai mare dusman al Eremurus stenophyllus este melcul, care gaseste frunzele si florile acesteia deosebit de gustoase. De asemenea, iarna este bine ca in jurul radacinii sa punem niste mulch si un amestec de mranita, balegar de vita si paie sau compost de frunze, care sa asigure caldura solului. Acestea se indeparteaza primavara si solul se afaneaza, pentru un bun drenaj.


Citeste si revista Felicia!

Foto: vanmeuwen.com

În articolul

Lumanarile desertului - florile care confera eleganta gradinii tale

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x