Metode prin care sa iti dresezi singur cainele
Publicat pe 26.07.2011 la 17:25
Cu putina rabdare, dar cu multa iubire poti schimba singur comportamentul companionului Ti-ar fi placut ca el sa se educe singur. Dar cum asta nu se poate, tu trebuie sa fii indrumatorul lui. Cand cainele pe care-l iubesti devine o pacoste, inseamna ca... nu-l intelegi. Asa ca e timpul pentru un nou inceput!
Desigur, daca iti cunosti bine cainele, va fi usor pentru tine sa-l determini sa te asculte de fiecare data cand ii dai o comanda. Calm si tehnica Exista parerea preconceputa potrivit careia in dresaj te impui cu forta. Dresajul pare a fi o meserie a fortei, deci a barbatilor. Nimic mai fals.
Daca in procesul de subordonare a cainelui te folosesti de forta si de furie, vei obtine, poate, un caine ascultator, dar nu sub motivatia bucuriei de a lucra cu tine, ci sub cea a fricii. Acela nu e un caine echilibrat, stapanit, cu un comportament exemplar, de care sa fii mandru. Nu trebuie sa fii dresor profesionist pentru a avea un caine educat si cuminte.
Tot ce ai de facut este sa lucrezi cu animalul tau de companie, o data sau de doua ori pe saptamana, cate 10-15 minute, pastrand intotdeauna aceleasi comenzi, pemntru ca este esential sa fii consecvent. De exemplu, sa nu spui o data "sezi" si a doua zi "stai jos" sau lucruri de acest gen.
Orienteaza-te spre comenzile pe care el le poate retine usor, dupa modelul dresorilor profesionisti: sezi, culcat, pas, pe loc, asteapta, aport. Recompensa e esentiala Un caine stapanit de frica nu poate fi controlat in momentele dificile.
Retine ca, daca motivul pentru care te asculta e frica, exact cand vei avea mai mare nevoie sa fie echilibrat si sa-l poti controla, ii va fi cel mai teama si se va bloca total, devenind de nestapanit.
Stabilirea de la inceput a ierarhiei este foarte importanta. Daca nu este invatat inca din primele luni de viata ca stapanul este "sefuli, cainele va incerca sa se impuna si sa conduca. Prin urmare, trebuie sa-l faci sa te asculte, dar si sa-l recompensezi atunci cand o face. Este foarte importanta si corectarea agresivitatii la mancare.
Unii caini devin foarte posesivi cand este vorba de mancarea sau jucaria lor, manifestandu-se prin comportament agresiv fata de persoana din apropiere, chiar daca e vorba de stapan. Corectarea se face cu ajutorul lesei, folosita de cate ori este nevoie, pana cand comportamentul cainelui se schimba. Inca un lucru foarte important - atat timp cat stapanul este de fata, cainele trebuie sa asculte numai de acesta.
Foloseste metode nonviolente, utilizand lesa si interzicandu-i verbal. Si nu uita: recompenseaza-l de fiecare data cand iti indeplineste ordinele!
Foto: www.dogtrainingandtricks.com/ www.k9katelynn.com
Citeste si Revista Felicia!