Motivul calatorului si frumusetea necunoscutului
Publicat pe 30.08.2010 la 14:46 Actualizat pe 31.08.2010 la 16:55
Aflandu-se mereu in cautare de aventuri, unii oameni isi dedica viata calatoriilor si experientelor aferente. Strainii "calatori" nu se vor duce niciodata intr-un hotel de lux sau pe o insula exotica, ci vor cauta, cu cea mai mare dorinta, locuri care la prima vedere nu spun nimic, insa sunt incarcate de poveste.
Aceste experiente au fost, de-a lungul timpului, asternute pe hartie, ori ecranizate. Chiar iti trebuie multi bani pentru a calatori? Nu, nu iti trebuie, iar martore sunt foarte multe surse literare si cinematografice, scopul lor fiind acela de a atrage tot mai multi oameni in "clubul calatorilor".
Calator sau turist?
A fi turist inseamna a calatori printr-o agentie de turism, a plati taxe peste tot si a ramane fara bani si doar cu o mie de poze pe camera digitala, facute la cateva obiective turistice.
Ca turist iti doresti foarte mult sa mergi in Grecia si sa vezi ruinele antice, doar pentru ca prietenii tai ti-au spus ca "sunt exceptionale". Si totusi, cand mergi acolo, in vacanta luata ca "pachet promotional" de la vreo agentie de turism, realizezi ca ruinele grecesti nu sunt decat... ruine, inconjurate de turisti cu telefoane mobile si aparate de ultima generatie. S-a cam disipat sacralitatea monumentelor, nu?
Un calator nu o sa apeleze niciodata la "siguranta" oferita de o agentie de turism. El se aventureaza in calatorii complicate, la pas, ori cu bicicleta, ia primul avion catre o tara necunoscuta si prefera sa escaldeze muntii doar pentru a ajunge la Machu Pichu. Un calator va avea intotdeauna parte de aventuri si va avea curajul sa traverseze munti imposibili ori jungle dese, pline de "gherile", doar pentru a trai experiente inedite.
Motivul calatorului francez
Balcanismul. Noi fugim de el si ne indreptam catre occident, insa calatorii francezi cauta nerabdatori aventura prin "tara lui Dracula", sau prin padurile salbatice, pline de ursi. Si cand vor sa se odihneasca, se duc sa bea o bere rece, pe nisipul din Vama Veche.
In "Balta Alba", Vasile Alecsandri foloseste ironia subtila catre sistemul politic din tara noastra. Calatorul francez este derutat: cauta aventura in Balta Alba, insa nu vede altceva decat doua lumi total opuse: oameni foarte saraci in opozitie cu balurile luxoase ale romanilor "europeni".
In "Gadjo Dilo", tradus in romana ca "Strainul nebun", calatorul francez vine spre Romania pe ritmuri de muzica lautareasca. Acesta cauta intr-un sat uitat de lume, Cretulesti, o cantareata cu voce de aur: Nora Luca.
Desi lumea pare, initial, bizara, francezul se integreaza foarte bine, ba chiar se avanta in amoruri trupesti cu o tiganca "oachesa" si plina de energie, interpretata de frumoasa Rona Hartner.
Mananca, roaga-te, iubeste
Aceasta carte nu mai are nevoie de interpretari. Inca se afla expusa in vitrinele librariilor, iar lumea o tot cumpara, mai ales acum, odata cu ecranizarea filmului, ce o are in rol principal pe Julia Roberts. O femeie invata, in urma unor experiente, ca viata sa nu a fost deloc asa cum i s-ar fi potrivit. Aceasta cauta lucrurile cu adevarat importante in Italia, Indonezia si India.
Femeia, in varsta de 30 de ani, are tot ce isi poate dori o femeie de varsta sa, insa, cu toate acestea, insatisfactiile o urmaresc. Urmatorul pas a fost divortul si apoi depresia. Elisabeth gaseste varianta cea mai buna pentru a-si reveni: calatoria. Asa ca Liz abandoneaza totul si pleaca in lume de una singura. In Italia, gusta deliciile culinare, punand pe ea "cele mai fericite 12 kilograme din toata viata". In India este in cautarea spirituala, iar in Indonezia, incearca sa-si descopere echilibrul si dupa toata aceasta experienta, mai descopera un lucru: uneori, fericirea se afla la capatul lumii.
Deci, de ce calatoresti? Calatoresti pentru a descoperi lumea din jurul tau, iubirea si pe tine insati.
Aventuri in America Latina
Esti tanar, insa definitia distractiei pentru tine nu este reprezentata de cluburile de noapte sau de betiile nocturnale? Bine. Atunci inarmeaza-te cu vointa de a renunta la tot ce ai, mergi la aeroport si urca-te in primul avion care pleaca....spre o destinatie ieftina. Nu conteaza, doar du-te. Singur, cu un rucsac in spate, cu banii tinuti bine si cu pofta de aventura.
Daca tu nu ai curajul de a face asta, tine minte: Conner Layne a avut. "The art of travelling" nu te invata cum sa calatoresti, sau pe unde, ci este un raspuns la intrebarea "de ce"?
Daca te vei uita la acest film, sigur vei realiza cat de putine lucruri ai facut pana in momentul de fata si cat de larga si frumoasa este lumea in care traim.
Viata banala, la gunoi
Conner nu are decat 20 de ani, o viata fericita, o iubita perfecta, cu care este inca din primul an de liceu, si facultatea mult dorita de urmat. Parca ai mai auzit aceasta poveste, nu?
Acelasi fir narativ, aceeasi concluzie, aceleasi probleme. Insa, inca imatur si aflat in dificultatea de a-si infrunta viata, Conner pleaca de la propria nunta direct la aeroport.
Cine a spus ca luna de miere este destinata special pentru doua persoane? Acesta ia primul avion, care merge spre Nicaragua. In doar doar doua zile, viziunea sa asupra vietii se schimba brusc.
Directia spre care voia sa se indrepte era una plina de aventura.
Si in numele aventurii, acesta l-a intalnit pe Christopher, un barbat care doreste sa strabata cea mai periculoasa jungla din lume.
Desi aceasta poate fi o expeditie periculoasa, daca vei scapa cu viata, vei fi un cu totul alt om. Cam aceasta este morala acestui "delicios" film, care iti face "pofta" de calatorie si aventura.
Foto: herestothegoldendays.blogspot.com, metroactive.com, timesonline.co.uk