Naparlirea la animalele de casa, un proces firesc
Publicat pe 10.09.2010 la 15:12
Aceste modificari survin natural si pot fi mai mult sau mai putin vizibile, in functie de rasa si de mediul in care este tinut cainele.
Astfel, rase precum Husky, Malamute, Samoyed naparlesc in mod agresiv, usor de observat si chiar intr-un mod in care proprietarul ar putea presupune ca exista o afectiune cutanata, parul desprinzandu-se pe portiuni mari.
Si daca tinem cont ca exista un dublu strat, cu doua tipuri de par la aceste rase, iti imaginezi cosmarul curateniei din casa!
Odata cu aducerea cainelui in casa, unde microclimatul este controlat si este in limitele de confort termic umane, iesirea la plimbare sau scurtele perioade de expunere la mediul extern provoaca modificari minore ale temperaturii corporale, asa incat exista si o naparlire incompleta sau prelungita pe tot parcursul anului.
In cazul unor rase precum Dalmatian, Jack russel, Bull terrier, rase cu par scurt si deschis la culoare, impresia de naparlire excesiva va fi amplificata prin mai usoara observare a parului desprins. Retine insa: nu e vorba despre o boala in sine, ci despre o evidentiere a unei cantitati relativ normale de par pierdut.
O naparlire excesiva si brutala poate fi combatuta prin cosmetizare periodica si administrarea de produse care sa sustina metabolismul pielii si parului.
Foto: www.vonlietz.com