Pianul - o piesa eleganta de decor

Publicat pe 07.02.2011 la 15:05 Actualizat pe 07.02.2011 la 15:06

Istoria pianului este strans legata de cea a artelor decorative, el impodobind curtile regale europene inca de la inceputurile sale. Acest obiect de lux ofera diversitate si originalitate in designul interior atat iubitorilor de muzica, cat si iubitorilor de inedit in genere. Dincolo de functionalitatea lui clara, pianul reprezinta un obiect decorativ in sine, este simbol al deschiderii catre cultura si al unui stil de viata sofisticat, ca expresie a rafinamentului desavarsit.

Astazi, pianul a devenit obiect de studiu pentru designerii contemporani, care incearca sa transforme un instrument muzical, a carei forma exterioara este legata de cerintele structurii sale interne, intr-un obiect decorativ unic si inovatoar, in armonie cu zona pentru care este destinat. Picturi, forme surprinzatoare si materiale rare devin unelte de imbrcare a obiectului plin de traditie si simbolistica.

Cea mai veche fabrica manufacturiera de piane din lume si singura din Franta, Pleyel, a adoptat din anul 2000 o strategie de imbinare a prestigiului dobandit in timp pe piata de specialitate cu directia mai comerciala a designului interior. Astfel, ei au semnat colaborari cu designeri de interior consacrati si artisti manufacturieri pentru a reinventa forme, materiale si culori pentru acest instrument atemporal.

Ei isi propun sa reintroduca pianele in interioarele contemporane, de aceasta data insa cu o amprenta moderna. Desi sunt in totalitate lucrate manual, fabricarea de piane se deschide catre tendinta actuala de a imbina tehnici traditionale cu cea mai moderna tehnologie (Computer Aided Design), printr-un plan de afaceri care include achizitionarea tehnologiilor de acest tip.

Artistii transforma pianele clasice in obiecte de colectie exceptionale, fiecare model fiind comercializat in serie limitata de doar opt exemplare. Ei renunta la folosirea traditionalului negru sau alb pe care il intalnim la pianele din salile de concert, optand pentru mai multa culoare: rosu, albastru, turquoise, gri, auriu, ceea ce confera pianului un rol definitoriu si dramatic in decorarea unei incaperi.

Insa nu doar culoarea ofera originalitatea acestor adevarate opere de arta, ci mai ales maniera in care sunt decorate. Sunt folosite indeosebi picturile ornamentale, picturile in ulei, dar si gravurile, intarsiile si tehnica decorarii cu foita de aur. Iar materialele utilizate sunt dintre cele mai diverse: sortimente rare de lemn, metal, vopsea, piele, furnir din esente de lux, satin, chiar impletituri de par natural.

Pianul apare astfel ca un nou element de design expresiv care sa se poata integra in orice locuinta, indiferent de directia stilistica pe care o are amenajarea.

Citeste si Jurnalul National

Foto: pleyel.fr

În articolul

Pianul - o piesa eleganta de decor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 martie 2024. Leii se îndrăgostesc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Horoscop săptămânal 01-07 aprilie 2024. Mai multe zodii au parte de o conexiune profundă cu partenerul de cuplu
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză, mai gustoasă și mai sănătoasă
Catine
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Transformare spectaculoasă a iubitei lui Laurenţiu Reghecampf! Corina Caciuc a uluit pe toată lumea: „Ce femeie frumoasă!”
MediCOOL
Ce efecte are combinația de magneziu și zinc, potrivit specialiștilor
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Obiecte de uz casnic care pot fi periculoase pentru un copil curios. La ce anume ar trebui să fii atentă dacă îți dorești un mediu sigur
MediCOOL
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
HelloTaste
Cartofi aurii în crustă de mălai. Rețetă simplă și delicioasă, de post
x