Pianul - o piesa eleganta de decor
Publicat pe 07.02.2011 la 15:05 Actualizat pe 07.02.2011 la 15:06
Istoria pianului este strans legata de cea a artelor decorative, el impodobind curtile regale europene inca de la inceputurile sale. Acest obiect de lux ofera diversitate si originalitate in designul interior atat iubitorilor de muzica, cat si iubitorilor de inedit in genere. Dincolo de functionalitatea lui clara, pianul reprezinta un obiect decorativ in sine, este simbol al deschiderii catre cultura si al unui stil de viata sofisticat, ca expresie a rafinamentului desavarsit.
Astazi, pianul a devenit obiect de studiu pentru designerii contemporani, care incearca sa transforme un instrument muzical, a carei forma exterioara este legata de cerintele structurii sale interne, intr-un obiect decorativ unic si inovatoar, in armonie cu zona pentru care este destinat. Picturi, forme surprinzatoare si materiale rare devin unelte de imbrcare a obiectului plin de traditie si simbolistica.
Cea mai veche fabrica manufacturiera de piane din lume si singura din Franta, Pleyel, a adoptat din anul 2000 o strategie de imbinare a prestigiului dobandit in timp pe piata de specialitate cu directia mai comerciala a designului interior. Astfel, ei au semnat colaborari cu designeri de interior consacrati si artisti manufacturieri pentru a reinventa forme, materiale si culori pentru acest instrument atemporal.
Ei isi propun sa reintroduca pianele in interioarele contemporane, de aceasta data insa cu o amprenta moderna. Desi sunt in totalitate lucrate manual, fabricarea de piane se deschide catre tendinta actuala de a imbina tehnici traditionale cu cea mai moderna tehnologie (Computer Aided Design), printr-un plan de afaceri care include achizitionarea tehnologiilor de acest tip.
Artistii transforma pianele clasice in obiecte de colectie exceptionale, fiecare model fiind comercializat in serie limitata de doar opt exemplare. Ei renunta la folosirea traditionalului negru sau alb pe care il intalnim la pianele din salile de concert, optand pentru mai multa culoare: rosu, albastru, turquoise, gri, auriu, ceea ce confera pianului un rol definitoriu si dramatic in decorarea unei incaperi.
Insa nu doar culoarea ofera originalitatea acestor adevarate opere de arta, ci mai ales maniera in care sunt decorate. Sunt folosite indeosebi picturile ornamentale, picturile in ulei, dar si gravurile, intarsiile si tehnica decorarii cu foita de aur. Iar materialele utilizate sunt dintre cele mai diverse: sortimente rare de lemn, metal, vopsea, piele, furnir din esente de lux, satin, chiar impletituri de par natural.
Pianul apare astfel ca un nou element de design expresiv care sa se poata integra in orice locuinta, indiferent de directia stilistica pe care o are amenajarea.
Citeste si Jurnalul National
Foto: pleyel.fr