Riddarholmen, inima istorica a Stockholmului

Publicat pe 06.09.2010 la 13:34 Actualizat pe 06.09.2010 la 18:36

Stockholmul, incarcat de povesti si legende, constitue vacanta ideala pentru pasionatii de istorie. Presarata cu povesti despre vrajitoare si aparitii mistice, alaturi de intrigile casei regale, capitala Suediei este unul din cele mai fascinante locuri din Peninsula Scandinava.

Capitala invaluita de istorie

Stockholm este capitala si cel mai mare oras din Suedia si, de asemena, resedinta Regelui Carol al XVI-lea Gustaf, seful statului.

In prezent, datorita arhitecturii si modului de administrare, orasul cu 800 de mii de locuitori are fatada de metropola, insa istoria acestui superb oras a inceput cu mult timp in urma, in insula Riddarholmen.

Riddarholmen, insula cavalerilor

Riddarhomlemn, tradus in limba romana ca “insula cavalerilor”, este o mica insula in lacul Malaren, plasata in centrul capitalei Suediei. Foarte interesant este faptul ca din acest loc a luat nastere Stockholmul de astazi.

Numele insulei provine de la biserica Riddarholmen, cea mai veche din capitala. Aceasta este o necropola ce a apartinut regilor Suediei, in perioada Evului Mediu. Impreuna cu orasul vechi, Riddarholmen constitue inima istorica a Suediei.

Orasul Stockholm a fost fondat la jumatatea secolului XIII, iar Riddarholmen nu era altceva decat o insula stancoasa, din lacul Malaren. Oamenii o foloseau pentru a-si pasuna caprele, de aceea era cunoscuta, la inceput, ca “stanca iezilor”, Kidskar.

In secolul XVII, cand Suedia a devenit o mare putere europeana, casa regala si magnatii au inceput sa investeasca foarte mult in imaginea tarii: au construit palate, castele si biserici. Regina Cristina a donat “insula stancoasa” unor nobili si cavaleri, ca recunostinta pentru faptul ca au ajutat la construirea imaginii regatului.

In prezent, insula este dominata de curti de justitie si de autoritati centrale, aici aflandu-se doar o singura resedinta personala.

Cele mai importante monumente

Palatul Wrangel este cel mai mare palat nobiliar ridicat in secolul XVII in Stockholm. El a fost construit de maresalul Carl Gustaf Wrangel dupa planurile arhitectului Nicodemus Tessin cel batran. Lucrarile s-au terminat in 1660. Palatul Wrangel a ramas sediul unor importante autoritati centrale si regionale, dintre care Curtea de Apel Svea.

Palatul Stenbock este cel mai bine conservat palat nobiliar de pe Riddarholmen. El a fost ridicat de sfetnicul regal Fredric Stenbock si sotia sa Katarina de le Gardie, intre 1645-1649. Palatul a fost modernizat si extins trei decenii mai tarziu de fiul lor, maresalul Johan Gabriel Stenbock, prin arhitectul Nicodemus Tessin cel batran.

Palatul Hessenstein a fost ridicat intre 1630-1640 de sfetnicul Bengt Bengtsson Oxenstierna, cunoscut pentru calatoriile sale prin orient. Palatul a fost modernizat si extins in 1680 de nepotul sau, cancelarul Bengt Oxenstierna. Astazi este sediul unor sectii ale Curtii de Apel Svea.

Kammarratten incorporeaza o parte din ruinele palatului Cruus. Palatul a fost ridicat pe Riddarholmen de sfetnicul regal Karl Bunde intre 1635-1645. Palatul a fost mostenit de fiul sau, care l-a lasat ca mostenire sotiei, Elsa Cruus, de la care i s-a pastrat numele.

Turnul Birger jarl formeaza impreuna cu Casa Comisarului Superior si Vechea Casa de Licitatie un ansamblu comun. Turnul isi are originile in sistemul defensiv al orasului, ridicat de regele Gustav Vasa, imediat dupa 1525.


Foto: housetastic.com, Wikipedia

În articolul

Riddarholmen, inima istorica a Stockholmului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 21 aprilie 2024. Racii se pot confrunta cu probleme în relația de cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
a1.ro
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
HelloTaste.ro
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Catine
Zodii care sunt foarte bune la vânzări. Nativii care au latura comercială în natura lor
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea „Stăpânului Moldovei”
MediCOOL
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Spynews
Selly, atac la adresa Oanei Roman: „Băgătoare de seamă, vorbește gura fără ea”. Vloggerul, cuvinte dure pentru vedetă
DeParinti
Trăsături de personalitate asociate traumelor din copilărie
MediCOOL
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
HelloTaste
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
x