Sarbatoarea Pastelui - moment de pelerinaje
Publicat pe 08.04.2011 la 17:21 Actualizat pe 30.04.2013 la 10:20
Pe langa bucuria Invierii Domnului, Pastele ne ofera ocazia de a petrece cateva zile alaturi de cei dragi. O sarbatoare crestina ce ne umple casa si sufletele de lumina.
In inima Carpatilor Orientali, intr-un loc inconjurat de paduri dese si rauri vesele, de triluri de pasari si zumzet de albine, Dumezeu a creat un colt de paradis pe care l-a numit Bucovina. Este un tinut in care basmele sunt inca aievea, o lume vrajita pe care te invit sa o descoperi cu sufletul si privirea.
Regiunea se afla in nordul Moldovei, iar folclorul, traditiile si obiceiurile transmise din generatie in generatie fac din acest tinut un loc special. Manastirile din Bucovina construite de domnitori si boieri moldoveni (Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Petru Rares, etc.), fiecare avand culoarea sa specifica, Voronet (albastru), Humor (rosu), Sucevita (verde), Moldovita (galben), au dus faima acestor locuri in lume. Petrece noaptea Invierii Domnului pe aceste meleaguri pline decredinta si traditii strabune.
Pretul unui pachet incepe de la 850 de lei de persoana. Include patru nopti de cazare, doua mese pe zi si cina festiva.
Lumina pe Acropole
Patrie a zeilor, a anticilor si a democratiei, Atena are peste 2.000 de ani. Acropole, templul Atenei si Parthenonul domina metropola greaca si contrasteaza cu stradutele inguste, cu casele ce dateaza din secolul al XIX- lea, magazine moderne, taverne si cafenele. In Grecia, Pastele este cel mai important eveniment religios.
La sfarsitul celor 40 de zile de post, clopotele bisericilor bat de sarbatoare, se aprind artificii, sirenele vaselor de pe mare incep sa sune. Oamenii saluta bucurosi prin cuvintele Christós Anésti (Hristos a Inviat), raspunzand la acest salut cu Alithós Anésti (Adevarat a-nviat).
Apoi toata lumea se indreapta spre casa cu lumanarile aprinse si, fie acolo sau la restaurant, toti servesc traditionala magirítsa, o supa-crema verde, preparata din intestinele mielului care va fi fript a doua zi.
Costul unui pachet incepe de la 399 euro de persoana. Include patru nopti de cazare cu mic dejun, pranzul si cina de Paste, transportul cu avionul.
Inima spiritualitatii
Sambata de Sus poate fi destinatia ideala pentru petrecerea Pastelui. Asezata la poalele Muntilor Fagaras, mica localitate iti ofera o oaza de liniste si relaxare. In apropiere se afla Manastirea Brancoveanu, un minunat lacas de cult, renumit ca loc de reculegere si mangaiere sufleteasca pentru orice turist care-i trece pragul.
Ctitorie a lui Preda si Constantin Brancoveanu, in secolul al XVII-lea, acest loc plin de semnificatii istorice si religioase este considerat de multi cel mai mare centru ecumenic din sud-estul Europei.
Tariful unui pachet de Paste incepe de la 550 de lei de persoana. Include cazarea pentru patru nopti, trei mese pe zi si cina festiva.
Un alt fel de sarbatoare
Praga este unul dintre cele mai atractive orase europene, combinand in modul cel mai fericit vechiul cu noul. Acolo, la Sarbatoarea Invierii, ai ocazia sa asisti la una dintre cele mai ciudate traditii mostenite din vremuri stravechi. Se obisnuieste ca in dimineata de Paste barbatii sa le loveasca in mod simbolic pe femei cu biciuri facute din ramuri de salcie. Se pare ca aceasta actiune le va ajuta sa ramana frumoase si sanatoase tot restul anului.
Descopera farmecul unui Paste la Praga in pietele din Centrul Vechi si in cunoscuta Piata Wenceslas. Obiectele traditionale (jucarii de lemn, lumanari, cristale si sticla de Boemia), dar si aromele imbietoare ale preparatelor traditionale contribuie la crearea unei atmosfere relaxate, de sarbatoare.
Pretul unei minivacante de Paste este cuprins intre 300 si 400 de euro de persoana. Include trei sau patru nopti de cazare, micul dejun si transportul cu avionul.
Citeste si revista Felicia!
Foto: wilhelmswords.com