Senecio Cineraria, planta argintie

Publicat pe 11.09.2010 la 12:38 Actualizat pe 11.09.2010 la 12:41

Planta poate fi gasita sub mai multe denumiri: Senecio Cineraria, Cineraria maritima sau Jacobaea Maritima. Este o planta perena (unele specii sunt cultivate ca anuale, fiindca se inmulteste destul de greu), rezistenta la inghet, care creste sub forma unei tufe de mici dimensiuni, ajungand la maximum 60 de cm inaltime si cam tot atatia in anvergura.

Frunzele sunt cele mai interesante: se prind de tulpina printr-un petiol latit, sunt adanc crestate, cu lobii bine conturati, de culoare verde inchis. Frunzele, ca si tulpina, sunt acoperite cu perisori lungi si fini, de culoare alba mata, care dau un aspect de chiciura argintie de la departare si de panza de paianjen deasa de aproape.

Florile au culoarea galben mustar sau albe, sunt mici, de maximum 2-3 cm latime, de forma unor margarete compacte cu centrul bogat si mai mare decat petalele si cresc in buchete, cate 8-15 codite pornind din aceeasi tulpina.

Cum se ingrijeste

Este o planta foarte rezistenta, care poate fi cultivata atat in gradina, cat si in ghivece. Fiind rezistenta la inghet, poate fi cultivata permanent ca si planta de bordura, in parcuri si rigole, aspectul sau lanos albicios contrastand cu florile intens colorate ale altor plante.
Prefera un sol bine drenat, chiar nisipos si expunerea in plin soare.

Atunci cand este mica, sub un an, este bine sa fie udata regulat, chiar zilnic, pana la dezvoltarea radacinilor, care ocupa din ce in ce mai mult spatiu.

Desi tolereaza destul de bine seceta, daca este lasata neudata perioade lungi vara, se usuca si nu mai poate fi salvata. Pentru a stimula aparitia de frunze permanent, florile se indeparteaza atunci cand apar. Florile nu sunt spectaculoase, sau nu atat de frumoase pe cat este frunzisul.

Cum se inmulteste

Planta se poate inmulti prin seminte sau butasi. Semintele se seamana primavara, intr-un ghiveci cu sol nisipos si se lasa afara, fara sa fie acoperite cu pamant. Este insa o operatiune delicata, care necesita temperatura si umiditate constante, greu de obtinut de catre un gradinar amator.
Daca inmultirea prin seminte nu este la indemana oricui, cea prin lastari pare a avea mai multi sorti de izbanda. Vara se taie lastari bazali sau chiar lastari cu tot cu radacina si se planteaza separat, in sol asemanator cu cel al plantei mame.

Atentie, seva plantei este otravitoare!

Senecio Cineraria poate fi atacata de paduchi verzi, care trebuie combatuti imediat ce s-a sesizat aparitia lor. De asemenea, trebuie sa fii atent la seva plantei: aceasta contine alcaloizi otravitori si nu trebuie sub nici o forma ingurgitata de animalele de casa sau de copii. Atunci cand este tunsa sau ingrijita trebuie folosite neaparat manusi de protectie din cauciuc.

Citeste si Revista Felicia
Foto: www.infojardin.com

În articolul

Senecio Cineraria, planta argintie

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x