Senecio Cineraria, planta argintie

Publicat pe 11.09.2010 la 12:38 Actualizat pe 11.09.2010 la 12:41

Planta poate fi gasita sub mai multe denumiri: Senecio Cineraria, Cineraria maritima sau Jacobaea Maritima. Este o planta perena (unele specii sunt cultivate ca anuale, fiindca se inmulteste destul de greu), rezistenta la inghet, care creste sub forma unei tufe de mici dimensiuni, ajungand la maximum 60 de cm inaltime si cam tot atatia in anvergura.

Frunzele sunt cele mai interesante: se prind de tulpina printr-un petiol latit, sunt adanc crestate, cu lobii bine conturati, de culoare verde inchis. Frunzele, ca si tulpina, sunt acoperite cu perisori lungi si fini, de culoare alba mata, care dau un aspect de chiciura argintie de la departare si de panza de paianjen deasa de aproape.

Florile au culoarea galben mustar sau albe, sunt mici, de maximum 2-3 cm latime, de forma unor margarete compacte cu centrul bogat si mai mare decat petalele si cresc in buchete, cate 8-15 codite pornind din aceeasi tulpina.

Cum se ingrijeste

Este o planta foarte rezistenta, care poate fi cultivata atat in gradina, cat si in ghivece. Fiind rezistenta la inghet, poate fi cultivata permanent ca si planta de bordura, in parcuri si rigole, aspectul sau lanos albicios contrastand cu florile intens colorate ale altor plante.
Prefera un sol bine drenat, chiar nisipos si expunerea in plin soare.

Atunci cand este mica, sub un an, este bine sa fie udata regulat, chiar zilnic, pana la dezvoltarea radacinilor, care ocupa din ce in ce mai mult spatiu.

Desi tolereaza destul de bine seceta, daca este lasata neudata perioade lungi vara, se usuca si nu mai poate fi salvata. Pentru a stimula aparitia de frunze permanent, florile se indeparteaza atunci cand apar. Florile nu sunt spectaculoase, sau nu atat de frumoase pe cat este frunzisul.

Cum se inmulteste

Planta se poate inmulti prin seminte sau butasi. Semintele se seamana primavara, intr-un ghiveci cu sol nisipos si se lasa afara, fara sa fie acoperite cu pamant. Este insa o operatiune delicata, care necesita temperatura si umiditate constante, greu de obtinut de catre un gradinar amator.
Daca inmultirea prin seminte nu este la indemana oricui, cea prin lastari pare a avea mai multi sorti de izbanda. Vara se taie lastari bazali sau chiar lastari cu tot cu radacina si se planteaza separat, in sol asemanator cu cel al plantei mame.

Atentie, seva plantei este otravitoare!

Senecio Cineraria poate fi atacata de paduchi verzi, care trebuie combatuti imediat ce s-a sesizat aparitia lor. De asemenea, trebuie sa fii atent la seva plantei: aceasta contine alcaloizi otravitori si nu trebuie sub nici o forma ingurgitata de animalele de casa sau de copii. Atunci cand este tunsa sau ingrijita trebuie folosite neaparat manusi de protectie din cauciuc.

Citeste si Revista Felicia
Foto: www.infojardin.com

În articolul

Senecio Cineraria, planta argintie

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Roşiile româneşti vor costa 60 de lei kg la început de sezon: "Luăm mai puţin"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
useit.ro
Cum ar fi pierdut Microsoft 400 de miliarde de dolari din cauza lui Bill Gates
as.ro
Femeia care l-a „cuminţit” pe Gabi Tamaş este într-o formă de invidiat la 36 de ani! Imagini de senzaţie cu Ioana
MediCOOL
Metode de îmbunătățire a antrenamentelor de fitness. Ce poți face pentru a te menține în formă
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
MediCOOL
Remedii naturale pentru a combate inflamația. Cum pot acționa împotriva simptomelor
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x