Sfaturi: Toamna in gradina ta

Publicat pe 22.09.2010 la 16:00 Actualizat pe 22.09.2010 la 16:12

Toamna impune modificari in casele si gradinile noastre. Ghivecele cu flori perene care nu rezista afara la temperaturi scazute trebuie sa-si gaseasca un loc in interiorul casei.

Nu muta ghivecele brusc de la foarte frig la foarte cald. Temperatura interioara si exterioara trebuie sa fie asemanatoare, pentru ca planta sa nu sufere un soc si sa piarda frunzele sau florile.

Asa ca poti fie sa le asezi in casa cand vremea de afara e inca frumoasa, fie sa incerci sa le acomodezi la noua temperatura si umiditate de interior treptat, asezand ghivecele in dreptul unui geam intredeschis.

Unde le asezi

Plantele nou intrate de afara nu trebuie asezate in dreptul, pe sau in imediata apropiere a unei surse de caldura sau de racoare, cum ar fi cuptoare, calorifere, aeroterme sau aparate de aer conditionat. Curentii de aer fierbint i sau reci dauneaza oricarei plante.

Nu aseza ghivecele mari din ceramica direct pe parchet sau mocheta. Greutatea acestora, precum si faptul ca ghiveciul de ceramica transmite umezeala vor face ca locul in care este asezat ghiveciul sa fie afectat. Foloses te un suport din lemn sau metal cu roti, care ajuta mult si la deplasarea ghiveciului.

Tot acum majoritatea plantelor au produs seminte care trebuie recoltate si pastrate pana la primavara, cand va fi momentul semanarii. Fiecare tip de seminte se pastreaza separat.

Pentru semintele care trebuie pastrate la loc intunecos si uscat se recomanda o cutie, din metal sau lemn, cu capac etans. Plantele bulboase anuale deja s-au ofilit, atinse de prima bruma, si trebuie taiate pentru a conserva bulbii. Bulbii se pot pastra in cutii cu nisip, fara a fi udati pana in momentul replantarii.

Anotimpul plantarii

Toamna este insa si anotimpul semanatului. Acum se planteaza brazii si toate plantele rezistente la ger, inclusiv tufele si trandafirii. Bulbii de clopotei, lalele si alte plante care infloresc primavara devreme se planteaza acum.

De asemenea, se pun in pamant plantele cataratoare, clematidele, zorelele si iedera. Semintele vor sta bine sub patura de zapada, iar odata cu incalzirea vremii primavara vor germina.

Pentru gazoane este anotimpul schimbarii. Vechiul gazon se scoate si se depoziteaza, impreuna cu frunzele uscate cazute pe el. Pamantul se niveleaza perfect, apoi se grebleaza si afaneaza.

Pamantul e bine sa fie plan atat din motive estetice, cat si pentru usurinta tunsului, nemaifiind nevoie sa ocolim obstacole precum gropile si delusoarele, unde iarba va fi ori prea mare, ori prea scurta. Dupa aceasta operatiune se seamana noul gazon.

Foto: pixdaus.com

În articolul

Sfaturi: Toamna in gradina ta

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 aprilie 2025. Gemenii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Bancă vs. Fidelis: Cât câștigi în plus dacă investești 100.000 de lei în titluri de stat față de un depozit bancar, timp de un an
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Estonian Kringel, împletitura dulce și aromată a Estoniei
useit.ro
Funcția ChatGPT care a atras 1 milion de utilizatori într-o singură oră. Pentru ce opțiune există o „cerere biblică”
as.ro
Ce avere are magnatul român cu o poveste de viaţă impresionantă. Cum a reuşit să-şi câştige primii bani
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x