Singapore, insula care se intrece cu timpul
Publicat pe 27.09.2010 la 11:38 Actualizat pe 27.09.2010 la 13:34
Singapore - insula, stat si oras in Asia de Sud-Est, al carui nume, tradus din sanscrita, inseamna "orasul leului" - n-a cunoscut niciodata lei, ci numai tigri, cu toate ca simbolistica e continuata, azi, de logo-ul capitalei, care reprezinta un animal fantastic, jumatate leu-jumatate peste, zis si "merlion".
Comparativ cu Malaysia, unde chiar si capitala traieste intr-un ritm domol, Singapore este febril, mereu in competitie cu timpul.
Doua sau trei zile va trebuie ca sa cunoasteti principalele atractii ale sale, fie ca e vorba de shopping sau de gastronomie asiatica.
O plimbare pe strada araba sau in cartierul Mica Indie, dar si in China Town sau in vechiul cartier colonial britanic pot constitui ocazii excelente, atat pentru iubitorii de imagini fotografice insolite, cat si pentru cei pentru care primeaza intalnirea cu luxul vestimentar.
Gradina Zoologica nocturna, precum si Gradina Botanica, reprezinta, indubitabil, alte puncte de atractie. Sau ce-ati zice de un safari nocturn la bordul unei masini de teren?
Oricum, daca ajungeti in Singapore in preajma Sarbatorii Maimutei, pe la 23 septembrie, urmariti, neaparat, procesiunea vrajitorilor in transa, posedati de spiritul "Zeului Maimuta" chinez. Atractie valabila si la 23 august, cand are loc "Sarbatoarea Fantomelor Flamande".
Atunci, localnicii dau de mancare spiritelor defunctilor, care coboara pe pamant, cerand razbunarea faptelor rele savarsite in viata. E momentul in care urmasii distrug case, masini, obiecte de pret, bani si carduri care au constituit, in opinia lor, cauza raului.
Pe platouri imense, sunt arse mancaruri copioase, pentru a satura "narile" si spiritul fantomelor flamande...
In planul culinar, care reprezinta un amestec reusit de bucatarii - chineza, japoneza si engleza - exista cateva specialitati "nationale", ca de exemplu: pui cu orez, cap de peste cu curry, la care se adauga o mare varietate de fructe precum durianul (care seamana cu o minge de fotbal, cu pulpa laptoasa, urat mirositor dar cu un gust care cel putin pe asiatici ii face sa il caute cu precadere), rambutanul (de forma unei castane), chiku (asemanator cu un ou), mangustanul (cu gust de zmeura), duku, mango etc.
Se spune ca n-ai vazut Singapore daca n-ai baut un "Singapore Sling" la hotelul Raffles din capitala insulei, locul de nastere al acestui faimos cocteil pentru care numerosi turisti vin special de la Londra.
Bautura de culoare roz a fost inventata in 1915, spre deliciul multor personalitati care au stat la Raffles, precum Somerset Maugham si Rudyard Kipling. Ea se compune din gin, coniac, suc de ananas si de lime, lichior, bitter si rodie.
Preturile la restaurante (in special cele de stat) din Singapore sunt supermici, 3-4 euro reprezentand suma medie pentru un pranz copios.
In ce priveste distractiile, nu veti putea evita un tur cu Roata Mare. Cel mai mare carusel din lume se afla la Singapore. Are o inaltime de 165 m, fiind cu 42 m mai inalt decat faimosul London Eye!
Foto: www.tropicalisland.de
Citeste si Jurnalul National!