Tablourile - decoratiunile care te poarta in alta lume
Publicat pe 03.01.2011 la 16:59 Actualizat pe 03.01.2011 la 17:02
Valoarea decorativa a tablourilor este universal cunoscuta si consacrata. Studiata in amanunt, decorarea spatiilor cu ajutorul tablourilor are un inteles mult mai profund. Tabloul este fereastra catre alt univers.
Insasi ideea de rama poate fi tradusa prin sugestie de incadrament sau toc. De aici se deduc fatalmente ratiunile picturii in ambientul nostru: ratiuni de diversitate, de luminozitate, de element de contrast in compozitii murale contrastante sau armonioase, de modulare a spatiului pe vectorul „aproape departe", de accelerare sau, dimpotriva, de linistire a dinamicii unui spatiu interior, de confort sufletesc prin gama cromatica preferata, de rememorari ale valorilor sufletesti etc.
Si iata ca artistii si designerii moderni indraznesc astazi sa propuna mai mult. Tablouri de dimensiunea peretilor, ca nevoie de extindere a universului si a spatiului, rupturi stilistice socante si seducatoare si insertii de elemente nostalgice intr-un ambient prea concret.
Atunci cand spatiul si lumina o permit, putem indrazni sa imbogatim personalitatea unor incaperi cu rol secundar ca baile si spatiile de trecere, cu tablouri de rezonanta complementara cu starea de sufocare a lor.
Ca unealta de disimulare a obsesiilor tainice de colectionari, exista si varianta impodobirii unui element structural de rezistenta sau delimitare cu suite sau mozaicuri compuse in mici grupaje spontane sau dupa grile geometrice prestabilite. Efectul este de cele mai multe ori bogat, de revarsare in cascada a informatiilor si de inalt dinamism sufletesc. Plasate in colturi ascunse, tablourile laice sau spirituale (icoane) incarca energetic spatiile cu vibratiile binecuvantate ale reculegerii.
Citeste si Jurnalul National!