Toamna, sezon al plantarii

Publicat pe 12.10.2010 la 18:51 Actualizat pe 12.10.2010 la 19:01

Cele mai multe plante de gradina se planteaza toamna (bulboase, perene, arbusti, pomi fructiferi, vita-de-vie), dar acest sezon atat de asteptat de toti gradinarii a fost perturbat destul de mult de scaderea temperaturii.

In aceasta situatie, unele plante au ramas neprotejate, probabil unele au inghetat, altele s-au ales cu daune temporare.

Plantele de gradina

In gradina avem tot felul de plante. Cele anuale obtinute din seminte se pregatesc de acum sa incheie sezonul. Nu ne facem griji din cauza lor. Plantele perene - trandafirii si arbustii - sunt in general rezistente la clima noastra, dar un astfel de soc termic prematur le poate afecta si pe ele.

Trandafirii sunt in vegetatie chiar si in noiembrie, cand inca mai produc flori printre brume si ploi. Plantele perene bulboase si rizomatoase au anumite cicluri de vegetatie. De exemplu, daliile se tin in pamant pana la primele geruri, dupa care se scot din pamant, pentru ca partea subterana este sensibila la frig. Luna octombrie este inca una de vegetatie pentru ele.

De asemenea, tot in octombrie se infiinteaza plantatiile de bulboase - minunatele flori care ne incanta primaverile. Daca este prea frig si pamantul este inghetat, nu se mai pot planta. Instalarea precoce a frigului poate chiar sa duca la inghetarea partiala a bulbilor, desi ei sunt pereni.

Acelasi lucru se poate intampla si peste iarna daca nu exista un strat protector de zapada. Dupa cum vedeti, situatia este destul de complicata atunci cand vine vorba despre un echilibru al plantarilor.

Plantele de terasa

Frumuseti mediteraneene si exotice care ne uimesc si ne incanta pe toata durata sezonului cald au acum nevoie de protectie fata de frig.

Citrice, palmieri si alte atractii, in general plante voluminoase, au acum nevoie sa fie protejate de actiunea frigului. Se muta ghivecele in holuri luminoase, pe pervazuri generoase in camere neincalzite si se verifica de daunatori.

Este riscant chiar daca are probleme fie si o planta din toate cele pe care le aveti, pentru ca problemele se transmit cu rapiditate in spatii interioare. In plus, amplasamentul trebuie ales cu grija, pentru ca e nevoie sa se pastreze ritmul firesc de vegetatie.

Nu uitati sa va rasfatati un pic florile. O pulverizare pe frunze cu apa la temperatura camerei face ca praful sa dispara si sa creasca umiditatea relativa in preajma plantei.

Intr-o atmosfera uscata, aceasta stropire este binevenita. Desi nu este sezon de transplantare, daca unele plante au nevoie de ghiveci mai mare, puteti sa le mutati cu colet de radacini cu tot in alt ghiveci si sa completati pamantul de jur-imprejur. Nu asezati plantele la mai mult de 50 cm de fereastra.

Citeste si Jurnalul National!

Foto: wellsphere.com / sheknows.com

În articolul

Toamna, sezon al plantarii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 martie 2024. Leii se îndrăgostesc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză, mai gustoasă și mai sănătoasă
Catine
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro în Bucureşti
MediCOOL
Ce efecte are combinația de magneziu și zinc, potrivit specialiștilor
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Obiecte de uz casnic care pot fi periculoase pentru un copil curios. La ce anume ar trebui să fii atentă dacă îți dorești un mediu sigur
MediCOOL
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
HelloTaste
Cartofi aurii în crustă de mălai. Rețetă simplă și delicioasă, de post
x