Toamna, sezon al plantarii

Publicat pe 12.10.2010 la 18:51 Actualizat pe 12.10.2010 la 19:01

Cele mai multe plante de gradina se planteaza toamna (bulboase, perene, arbusti, pomi fructiferi, vita-de-vie), dar acest sezon atat de asteptat de toti gradinarii a fost perturbat destul de mult de scaderea temperaturii.

In aceasta situatie, unele plante au ramas neprotejate, probabil unele au inghetat, altele s-au ales cu daune temporare.

Plantele de gradina

In gradina avem tot felul de plante. Cele anuale obtinute din seminte se pregatesc de acum sa incheie sezonul. Nu ne facem griji din cauza lor. Plantele perene - trandafirii si arbustii - sunt in general rezistente la clima noastra, dar un astfel de soc termic prematur le poate afecta si pe ele.

Trandafirii sunt in vegetatie chiar si in noiembrie, cand inca mai produc flori printre brume si ploi. Plantele perene bulboase si rizomatoase au anumite cicluri de vegetatie. De exemplu, daliile se tin in pamant pana la primele geruri, dupa care se scot din pamant, pentru ca partea subterana este sensibila la frig. Luna octombrie este inca una de vegetatie pentru ele.

De asemenea, tot in octombrie se infiinteaza plantatiile de bulboase - minunatele flori care ne incanta primaverile. Daca este prea frig si pamantul este inghetat, nu se mai pot planta. Instalarea precoce a frigului poate chiar sa duca la inghetarea partiala a bulbilor, desi ei sunt pereni.

Acelasi lucru se poate intampla si peste iarna daca nu exista un strat protector de zapada. Dupa cum vedeti, situatia este destul de complicata atunci cand vine vorba despre un echilibru al plantarilor.

Plantele de terasa

Frumuseti mediteraneene si exotice care ne uimesc si ne incanta pe toata durata sezonului cald au acum nevoie de protectie fata de frig.

Citrice, palmieri si alte atractii, in general plante voluminoase, au acum nevoie sa fie protejate de actiunea frigului. Se muta ghivecele in holuri luminoase, pe pervazuri generoase in camere neincalzite si se verifica de daunatori.

Este riscant chiar daca are probleme fie si o planta din toate cele pe care le aveti, pentru ca problemele se transmit cu rapiditate in spatii interioare. In plus, amplasamentul trebuie ales cu grija, pentru ca e nevoie sa se pastreze ritmul firesc de vegetatie.

Nu uitati sa va rasfatati un pic florile. O pulverizare pe frunze cu apa la temperatura camerei face ca praful sa dispara si sa creasca umiditatea relativa in preajma plantei.

Intr-o atmosfera uscata, aceasta stropire este binevenita. Desi nu este sezon de transplantare, daca unele plante au nevoie de ghiveci mai mare, puteti sa le mutati cu colet de radacini cu tot in alt ghiveci si sa completati pamantul de jur-imprejur. Nu asezati plantele la mai mult de 50 cm de fereastra.

Citeste si Jurnalul National!

Foto: wellsphere.com / sheknows.com

În articolul

Toamna, sezon al plantarii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 iulie 2024. Berbecii au lucruri de îmbunătățit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
a1.ro
Cum arăta Maria Tebieș de la Insula Iubirii când nu avea operații estetice. Imagini rare de dinainte să obțină formele voluptoase
HelloTaste.ro
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Catine
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
useit.ro
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
as.ro
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
MediCOOL
Efectele adverse ale folosirii aparatului de aer condiționat. La ce este important să fii atent
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
DeParinti
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
MediCOOL
Ce este nictofobia. De ce apare teama de întuneric și cum o poți trata
HelloTaste
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
x