Top 10 cele mai citite carti din ultima jumatate de secol

Publicat pe 29.05.2013 la 11:02 Actualizat pe 29.05.2013 la 14:29

Un lucru care nu o sa dispara niciodata? Bucuria oamenilor la vederea unei carti nou-noute in mainile lor, stiind ca au posibilitatea de a o rasfoi si de a descoperi alte lumi, alte mentalitati, alt mod de a trai. Cartile raman la sfarsitul zilei bucuria unui copil, unui adult sau a unui batran, atunci cand stirile importante de peste zi s-au scurs, calculatoarele au fost inchise iar vitrinele magazinelor nu mai stralucesc.

James Chapman, profesor de Studii de Film la Universitatea din Leicester, scriitor si cititor avid, a compilat o lista a celor mai citite carti din ultimii 50 de ani, iar titlurile surprind. Este o lista eclectica, cu productii recente si "vintage", autori clasici si contemporani. Mai important, o parte dintre acestea sunt cartile de capatai ale unei femei moderne si inteligente.

Locul 10: Diary of Anne Frank/Jurnalul Annei Frank (vanduta in 27 milioane de copii), de Anne Frank

Cartea cuprinde insemnarile lui Anne Frank pe o perioada de doi ani, timp in care s-a ascuns de nazisti. Cartea este considerata una dintre romanele cheie din secolul 20.

Locul 9: Think and Grow Rich/ De la idee la bani sau Foloseste-ti mintea pentru a te imbogati (vanduta in 30 milioane de exemplare), de Napoleon Hill

Aceasta carte are continut motivational pentru dezvoltarea personala, scrisa la sugestia lui Andrew Carnegie.

Locul 8: Gone With The Wind/ Pe aripile vantului (vanduta in 33 milioane de copii), de Margaret Mitchell

Cea mai frumoasa drama romantica, desfasurata in Georgia, in perioada Razboiului Civil, urmareste viata lui Scarlett O' Hara, fiica unui imigrant irlandez, proprietar al unui domeniu cu plantatii. Romanul a castigat Premiul Pulitzer iar filmul care s-a facut dupa carte a luat un Premiu Oscar.

Locul 7: Seria Twilight (vanduta in 43 milioane de exemplare), de Stephenie Meyer

"Twilight" este prima carte dintr-o serie populara scrisa de Stephanie Meyer. Povestea urmareste dragostea imposibila dintre o fata si un vampir si pericolele prin care aceasta trece de dragul lui: "Mai intai, era un vampir. Apoi, tanjea dupa sangele meu. Iar in ultimul rand, eram complet indragostita de el".

Locul 6: The Da Vinci Code/Codul lui Da Vinci (vanduta in 57 milioane de exemplare), de Dan Brown

Scrisa de Dan Brown, cartea de fictiune urmareste investigatiile lui Robert Langdon in urma unei crime bizare care are loc la Muzeul Luvru din Paris. Acesta intrevede posibilitatea ca Iisus Hristos sa fi avut o legatura cu Maria Magdalena in urma careia s-a nascut un fiu.

Locul 5: The Alchemist/Alchimistul (vanduta in 65 milioane de exemplare), de Paulo Coelho

De la prima aparitie (1987), "The Alchemist" a fost un succes mondial, fiind tradusa in 67 de limbi straine! Aceasta performanta notabila a intrat in Cartea Recordurilor.

Paulo Coelho este astazi unul din cei mai populari si importanti autori din lume.

Locul 4: Seria Lord Of The Rings/Stapanul Inelelor (vanduta in 103 milioane de exemplare), de J. R. R. Tolkien

"Lord of The Rings" este o serie de carti fantasy scrisa de filologul J. R. R Tolkien. Autorul nu a inventat doar lumi diferite, rase si obiceiuri, ci si o limba straina de la A la Z. Seria a fost adaptata pentru marele ecran, devenind una din cele mai importante trilogii din istoria filmului.

Locul 3: Seria Harry Potter (vanduta in 400 milioane de exemplare), de J.K. Rowling

La fel ca LOTR, seria Harry Potter este o lucrare fantasy, pentru care autoarea a inventat vraji, reguli si o poveste complexa desfasurata pe durata a sapte ani. Atat copii cat si adulti au fost fascinati de subiect, fapt pentru care seria a fost transformata pentru cinema iar inventiile din romane au devenit realitate. Astazi, scriitoarea cartilor este una din cele mai bogate femei din Anglia.

Locul 2: Quotations from the Works of Mao Tse-tung/ Citate din operele lui Mao Tse-tung (vanduta in 820 milioane de copii)

Cartea "Citate din operele lui Mao Tse-tung" cuprinde explicatii personale ale conducatorului Mao Tse-tung privind idologia comunista din China.

Locul 1: Biblia (vanduta in 3.9 miliarde de exemplare)

Cea mai citita carte din lume ramane Biblia. Culegerea cuprinde scripturile sfinte din iudaism si crestinism. Biblia este formata din Vechiul Testament si Noul Testament.

* Cifrele date de Chapman sunt din 2009.

foto: fairviewbiblechurch.org, squidoo.org

În articolul

Top 10 cele mai citite carti din ultima jumatate de secol

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x