Top 4 cladiri futuriste
Publicat pe 31.08.2010 la 12:31 Actualizat pe 31.08.2010 la 16:48
Unele dintre ele sunt doar proiecte sau vise ale unor arhitecti, iar altele exista deja. Sunt cladiri care vor inova acest domeniu si care merg catre o noua directie: revolutia arhitecturala.
Gata cu arhitectura minimalista. O cladire futurista trebuie sa le includa pe toate: sa fie spatioasa, sa aiba un design inedit atat in interior, cat si in exterior, sa contina un sistem de aerisire care sa nu dauneze si nu in ultimul rand, sa fie eco.
1. Lilypad Island
Este un “proiect fantezie” (foto principal), insa initiativa este demna de laudat. Arhitectul Vincent Callebaut a dat o noua nuanta imaginatiei si creativitatii.
Chiar si cercetatorii de la GIEC (Grupul interguvernamental de urmarire a evolutiei climatului) sustin proiectul lui Callebaut. De ce? Deoarece pe tot parcursul secolului XXI, nivelul oceanului va creste pana la 90 de centimetri, tinand cont de faptul ca la sfarsitul secolului XX s-a semnalat doar o crestere de 20 de centimetri.
Initiativa lui Callebaut a pornit de la ideea ca incalzirea globala va putea lasa, in curand, foarte multi oameni fara casa. Ceea ce s-a si adeverit, pe alocuri.
“Lilypad Island” poate adaposti 50 de mii se persoane si ar putea pluti ca o casa luxoasa, de sine statatoare. Are lacuri, munti artificiali, panouri solare si tunele, iar fara drumuri si sosele pare un oras curat si ecologic.
2. Turnul care se roteste
Plictisit sa vezi aceeasi priveliste de fiecare data cand iesi pe balcon? Daca da, apeleaza la o noua categorie de cladiri si anume “cladirile dinamice”.
“Turnul care se roteste” este o cladire in care fiecare podea are capabilitatea de a se roti pe propria sa axa, in functie de preferintele rezidentului.
Cladirea a fost ridicata in Dubai.
3. Hotelul Songjiang
Se pare ca oamenii sunt tot mai constienti de sfarsitul “planetei-mama”, de aceea foarte multi cercetatori incearca sa invinga acest fenomen, prin inovatii arhitecturale.
De exemplu, proiectul “Songjiang” urmareste sa construiasca o noua cladire in stanci abrupte. Hotelul ar folosi energie geotermala, ar avea un acoperis verde, racorire naturala si bungee-jumping pentru vizitatori.
4. Hotelul international “Galactic Suite”
Un hotel in spatiu nu este pentru tine decat pura fictiune? Nu si cand vine vorba de “Galactic Suite”.
Hotelul este prima cladire care isi are aria de desfasurare in spatiu. Se asteapta sa se deschida in 2012, permitand oaspetilor sa calatoreasca in jurul lumii in doar 80 de minute, informeaza Reuters. Cat costa? Circa 4 milioane de dolari pentru trei zile!
Foto: Home Designing, personalitycafe.com