Toxoplasmoza animalelor se transmite si la om!
Publicat pe 26.03.2011 la 16:12 Actualizat pe 26.03.2011 la 16:14
Toxoplasmoza este o afectiune produsa de un parazit protozoar numit Toxoplasma gondii, ale carui infectii sunt intalnite atat la animale, cat si la oameni. Vinovata pentru transmiterea parazitului de la animal la om este pisica, ea fiind gazda definitiva.
In organismul pisicii se gasesc paraziti adulti, care depun oua ulterior fiind eliminate prin materiile fecale. Pisicile pot fi infestate chiar de catre proprietarii lor, in cazul in care acestia le hranesc cu carne cruda.
In general, o pisica hranita cu mancare speciala pentru pisici si care nu prinde vrabii sau soareci, nu prezinta niciun risc de a fi contaminata. Cele mai multe pisici infestate cu toxoplasma gondii nu manifesta nici un simptom. Semnele clinice apar ocazional, atunci cand sistemul imunitar al pisicii este scazut. Des intalnite sunt simptome ca febra, pierderea apetitului - animalele devenind astfel letargice.
De asemenea, parazitul poate afecta sistemul nervos central provocand orbire, schimbari de personalitate, invartiri in cerc, dificultati in masticatie si inghitire, convulsii si pierderea controlului defecarii si urinarii.
Infestarea omului este destul de facila, intrucat de multe ori nu realizam ca intram in contact cu fecalele piscii. Cand ii curatam litiera, atunci cand o mangaiem si uitam sa ne spalam pe maini sau cand manipulam obiecte cu care pisica a intrat in contact, sunt sanse mari de a ne infesta cu acest parazit. Toxoplasma mai poate fi luata si din carnea de porc, oaie ori vanat, cruda sau insuficient preparata.
Pentru evitarea acestui lucru, carnea trebuie preparata termic la o temperatura de peste 70 °C. Categoria de risc major, pentru care infectia cu Toxoplasma reprezinta o problema ridicata, este reprezentata de femeile insarcinate. Infectia cu Toxoplasma poate provoca avort, nastere prematura ori malformatii ale fatului, mai ales daca infectia se produce in primul trimestru de sarcina.
Diagnosticarea se face pe baza baza anamnezei si a semnelor clinice, precum si a testelor de laborator. Tratamentul trebuie sa inceapa cat de curand posibil dupa diagnosticare si va fi continuat cateva zile dupa disparitia semnelor clinice.
Stire oferita de Petmart.ro
FOTO: Hepta