Turismul culinar si esentele traditiei
Publicat pe 25.08.2010 la 11:26 Actualizat pe 25.08.2010 la 15:07
Mancarea gustoasa si vinul de calitate sunt o parte vitala a fiecarei calatorii, indiferent daca aceasta este peste hotare sau chiar in tara natala.
Insa, se pare ca in ultimii ani interesul exclusiv asupra acestora a crescut, mancarea devenind unul din principalele motive in a atrage noi turisti.
Cresterea interesului in turismul culinar a venit datorita elocintei culturii americane si europene.
Turistul din ziua de astazi este mult mai educat decat predecesorii sai din secolul trecut, fiind in cautarea constanta a noi experiente si aventuri.
Acestuia ii pasa mult mai mult de sanatatea sa, de aceea prefera sa incerce specialitatile culinare locale, decat ale unui restaurant cu bucatarii “secrete”, dintr-un oras mare si aglomerat.
Experientele culinare inedite, degustarile de vin si prepararea mancarii la cote inalte au jucat un rol important in gastro-turismul francez si italian.
Insa acestea din urma sunt tarile “clasice” pentru gurmanzi, tot mai multi fiind atrasi si de bucatariile exotice, din Australia, Chile, Mexico, Turcia, Thailanda, Japonia sau Maroc.
Multi dintre acesti turisti sunt ghidati; insa unii locuitori ofera si variantele lor proprii, presarate cu legende. Asa a aparut si o noua meserie si anume “ghidul culinar”, al carui rol este sa ghideze turistul spre cele mai delicioase preparate ale zonei.
Insa cel mai indicat este ca turistul sa se informeze in prealabil, pentru a avea ocazia sa incerce cam tot ceea ce isi doreste.
Si ce poate fi mai frumos, decat sa te trezesti dimineata intr-o casa frumoasa, rustica, ce abunda de naturalete si aer curat, sa sorbi dintr-un ceai preparat cu grija si un mic dejun special, alaturi de o plimbare cu bicicleta, catre noi aventuri locale…
Foto: www.venere.com, www.malaysianharmonyblog.com