Vacanta la Paltinis. De ce nu?

Publicat pe 16.10.2010 la 17:24 Actualizat pe 16.10.2010 la 17:27

Un week-end la Paltinis, in judetul Sibiu: este o idee interesanta, fiindca in fiecare anotimp Paltinisul isi dezvaluie o alta fata.

Sunt mai intai padurile umbroase pe ale caror poteci sa te pierzi vara. Mai sunt apoi pajistile intinse, aerul curat (Paltinisul este statiunea aflata la cea mai mare altitudine din Romania - aproximativ 1.400 de metri), pensiunile si casele de vacanta primitoare, partiile de schi, unele dintre cele mai apreciate de schiori.

Mai adaugati la toate acestea ospitalitatea tipic transilvanenilor si atractiile turistice numeroase, aflate la mica distanta, pentru a obtine o destinatie de vacanta potrivita atat tinerilor, cat si familiilor cu copii.

Statiunea se afla la numai 32 de kilometri de Sibiu, iar drumul pana acolo va poate oferi multe surprize. Peisaje fabuloase de o parte si de alta a soselei, astfel incat trebuie sa zaboviti macar cateva clipe inainte de a porni din nou la drum. Satul Rasinari (aflat la 8 kilometri de Sibiu, fiind accesibil si prin intermediul unei linii de tramvai) este un exemplu tipic de sat sibian, cu constructii bine asezate, cu oameni gospodari, in care puteti vizita Casa Memoriala Octavian Goga, Scoala Veche (edificiu de secol al XIX-lea in care au invatat Emil Cioran si Octavian Goga), ruinele cetatii medievale de pe dealul Cetatuia (o fortificatie de pamant, ce dateaza din secolul al XIII-lea), dar si Muzeul Etnografic.

2010/10/16//126884-paltinis2.jpg


Unde ne cazam?

Odata ajunsi la Paltinis, va puteti caza intr-una dintre vilele de trei stele (preturile variaza intre 100 si 120 de lei camera dubla sau tripla, iar daca aveti un grup mare de prieteni puteti inchiria intreaga vila, 5 camere, 16 persoane, la pretul de 600 de lei pe zi), aflate foarte aproape de partia de schi.

Majoritatea vilelor pun la dispozitia turistilor o bucatarie complet utilata, foisor si gratar in curte, sala de mese, parcare si este permis accesul animalelor de companie. Printre cele mai renumite vile din statiune se numara "Casa turistilor", "Casa medicilor", "Sala Monaco", toate construite spre sfarsitul secolului al XIX-lea, fiind astazi monumente istorice.

Cazarea la un hotel de trei stele variaza intre 120 si 200 de lei camera, iar la un hotel de patru stele (printre facilitati veti regasi internet, piscina, masaj, minibar) puteti opta intre pachete de doua nopti (inclusiv micul dejun, 260 de lei) sau sase nopti (inclusiv micul dejun, 700 de lei).

Daca nu este inca zapada, turistii pot porni pe trasee accesibile in Muntii Cindrel si Muntii Lotrului (se poate ajunge pana la Iezerele Cindrelului) sau pot practica mountain bike. De altfel, plimbarile in zona Paltinisului sunt recunoscute pentru efectele beneficie asupra organismului (se pot ameliora anumite boli pulmonare sau astenii).

Iarna insa, schiorii incepatori sau avansati vin la Paltinis pentru partiile potrivite tuturor. Accesul se face prin intermediul unui telescaun, teleschi si babylift. In acelasi timp, ei pot incerca sa schieze sub cerul plin de stele, partiile de schi fiind dotate cu instalatii de iluminare nocturna. De asemenea, din decembrie si pana in aprilie se pot practica schi de fond, snowboard sau coborari cu saniuta.

2010/10/16//126885-iarna.jpg


Care sunt atractiile?

Printre atractiile turistice, se numara Schitul si Casa Memoriala Constantin Noica (Vila 23 in care a locuit filosoful roman incepand cu anul 1975 si pana la moartea sa, un loc loc unde s-a format "Scoala de la Paltinis"). De asemenea, orasul Sibiu, aflat la mica distanta (se poate ajunge si cu un autobuz, linia 22, pretul unui bilet fiind de 9 lei), poate fi un obiectiv turistic ce nu trebuie omis.

Astfel, pot fi vizitate Centrul vechi (Pasajul Scarilor si Turnurile Olarilor, Pulberariei, Pielarilor, Archebuzierilor, de Aparare a Portii, Sfatului), Muzeele Brukenthal (o impresionanta colectie de arta europeana, romaneasca si contemporana, colectie de carti, istorie, arme si treconomictimes.roofee de vanatoare) si Astra (un muzeu al satului unde se organizeaza frecvent targuri, ateliere si demonstratii ale vechilor tehnici populare).

Citeste jurnalul.ro!
Foto: turism.sibiu.ro

În articolul

Vacanta la Paltinis. De ce nu?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
a1.ro
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x