VIDEO! Sterilizarea la caini si pisici - benefica sau daunatoare?
Publicat pe 09.09.2010 la 11:31 Actualizat pe 09.09.2010 la 17:04
Unul dintre cele maii grele momente din viata unui caine de companie este cu siguranta momentul castrarii. Nici pentru stapani insa nu e treaba usoara: cand castrezi cainele, cand nu, unde, cum trebuie sa il ingrijesti.
Cand se castreaza un animal?
Medicii veterinari recomanda castrarea de la o varsta cat mai frageda, pentru ca, prin acest mod, se pot elimina anumite probleme de comportament sau sanatate.
In ciuda faptului ca unii stapani, chiar si medici, considerau ca a castra un animal era echivalentul unor boli fatale, precum cancerulu mamar, doctorul veterinar Mircea, invitat la Observator, a contrazis aceste afirmatii, spunand ca, din contra, sterilizarea este benefica, protejand animalul de mai multe boli.
Interventia, dureroasa pentru animal?
Nu, in niciun caz, deoarece operatia de sterilizare se face sub anestezie, animalul simtind doar o mica durere la nivelul pielii.
Dupa operatie, animalul trebuie tinut sub supraveghere cateva ore, pana isi revine complet din anestezie. Nu trebuie sa va speriati daca acesta se poarta ciudat, nu reuseste sa mearga intr-o directie si cade din picioare. De aceea este bina sa inlaturati din jurul acestuia, pentru cateva ore, obiectele care i-ar putea dauna in incercarea de a merge pe patru labe.
Patrupedul trebuie supravegheat, timp de 8-10 zile de la sterilizare, pentru a nu face eforturi majore. Exista riscul ca firele de ata ce sustin operatia sa se rupa, in cazul acestui accident fiind necesara o noua interventie.
Femela trebuie sa faca pui macar odata
Din contra, o sarcina este o mare povara pentru animalul de casa, care nu are sistemul imunitar foarte crescut. Gestatia ii poate afecta sanatatea si comportamentul. In plus, foarte multi pui sunt abandonati, sterilizarea fiind varianta prin care se poate evita acest lucru.
Foto: www.ngshire.vic.gov.au