VIDEO! Sterilizarea la caini si pisici - benefica sau daunatoare?

Publicat pe 09.09.2010 la 11:31 Actualizat pe 09.09.2010 la 17:04

Unul dintre cele maii grele momente din viata unui caine de companie este cu siguranta momentul castrarii. Nici pentru stapani insa nu e treaba usoara: cand castrezi cainele, cand nu, unde, cum trebuie sa il ingrijesti.

Cand se castreaza un animal?

Medicii veterinari recomanda castrarea de la o varsta cat mai frageda, pentru ca, prin acest mod, se pot elimina anumite probleme de comportament sau sanatate.

In ciuda faptului ca unii stapani, chiar si medici, considerau ca a castra un animal era echivalentul unor boli fatale, precum cancerulu mamar, doctorul veterinar Mircea, invitat la Observator, a contrazis aceste afirmatii, spunand ca, din contra, sterilizarea este benefica, protejand animalul de mai multe boli.

Interventia, dureroasa pentru animal?

Nu, in niciun caz, deoarece operatia de sterilizare se face sub anestezie, animalul simtind doar o mica durere la nivelul pielii.

Dupa operatie, animalul trebuie tinut sub supraveghere cateva ore, pana isi revine complet din anestezie. Nu trebuie sa va speriati daca acesta se poarta ciudat, nu reuseste sa mearga intr-o directie si cade din picioare. De aceea este bina sa inlaturati din jurul acestuia, pentru cateva ore, obiectele care i-ar putea dauna in incercarea de a merge pe patru labe.

Patrupedul trebuie supravegheat, timp de 8-10 zile de la sterilizare, pentru a nu face eforturi majore. Exista riscul ca firele de ata ce sustin operatia sa se rupa, in cazul acestui accident fiind necesara o noua interventie.

Femela trebuie sa faca pui macar odata

Din contra, o sarcina este o mare povara pentru animalul de casa, care nu are sistemul imunitar foarte crescut. Gestatia ii poate afecta sanatatea si comportamentul. In plus, foarte multi pui sunt abandonati, sterilizarea fiind varianta prin care se poate evita acest lucru.


Foto: www.ngshire.vic.gov.au

În articolul

VIDEO! Sterilizarea la caini si pisici - benefica sau daunatoare?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x