Viziteaza Colosseum-ul, o marturie antica a civilizatiei romane

Publicat pe 30.08.2011 la 16:08 Actualizat pe 30.08.2011 la 16:12

Amfiteatrul Flavius este cel mai mare si impunator in lumea romana, dar si cel mai faimos monument din Roma, cunoscut si sub numele de Colosseum. Inceput de imparatul Vespasian din familia Flavia, a fost deschis de fiul sau Titus in 80 A.D.

Ceremonia a fost foarte ostentativa si a durat o suta de zile, timp in care oamenii au vazut lupte impresionante, spectacole si vanatori la care au fost ucise mii de animale (5.000 a estimat istoricul Suetonius). Pentru deschidere, zona arenei a fost umpluta cu apa pentru unul dintre cele mai fantastice evenimente din acele timpuri "naumachias" - simularea unor batalii din trecut, ce ai avut loc pe mare.

Colosseumul este una dintre cele mai impunatoare structure antice. Imagineza o constructie complet alba, avand o forma eliptica ce permite prezenta mai multor spectatori. Avea patru etaje; primele trei aveau cate optzeci de arcuri fiecare; arcurile de la etajele doi si trei au fost decorate cu statui impunatoare.

Ce vedem in ziua de astazi este doar scheletul a ceea ce a fost cea mai mare arena din lume. Trei cincimi din partea exterioara de caramida lipsesc. In Evul Mediu, atunci cand nu era folosit, Colosseumul a fost transformat intr-o sursa de marmura, piatra si fier folosite de catre papi pentru a construi Palatul Barberini, Piazza Venezia si Sf. Petru. Gaurile ce pot fi vazute in coloane sunt cele ramase in urma extractiilor facute de romani, in scopul folosirii materialului la alte constructii.

Amfiteatrul putea sustine in jur de 70.000 de spectatori, iar scaunele erau inclinate in asa fel incat oamenii sa poata avea o vedere perfecta de oriunde ar fi stat. Intrarea era libera pentru toti cetatenii romani, dar locurile erau impartite in fuctie de statutul social, cele mai importante fiind bineinteles cele din fata.

Dupa secolul VI, odata cu declinul imperiului, Colosseumul a fost abandonat si a fost pe rand folosit mai apoi ca loc de intalnire pentru tot felul fratii, a servir ca spital si chiar cimitir. Incepand cu Evul Mediu, el a reprezentat una dintre minunile lumii si ale civilizatiri romane, atragand turisti de pretutindeni.

A fost amenintat cu demolarea de catre Sixtus al V-lea din motive de planificare a orasului, a fost declarat monument sacru dedicat patimilor lui Hristos de catre Benedict al XIV-lea si i-a fost adauga o cruce pe un piedestal, ca un simbol al suferintelor la care au fost supusi martirii crestini.

Citeste si a1.ro!

Foto: letsgo-europe.com

În articolul

Viziteaza Colosseum-ul, o marturie antica a civilizatiei romane

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum fura o grupare coletele din easybox-uri. A făcut pagubă de 80.000 de euro în opt luni
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Catine
Zodii care pot pune capăt unei relații toxice pe 1 mai 2024. Nativii care vor afla adevăratele sentimente ale partenerilor
useit.ro
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto
as.ro
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: „Când soţul pleca…”
MediCOOL
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Spynews
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
DeParinti
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
MediCOOL
Operația care te scapă de punga stoma. Cum să ai o viață normală după cancerul colorectal
HelloTaste
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
x