Cum ne planificăm banii? Educaţie financiară

Publicat pe 23.07.2020 la 12:11 Actualizat pe 23.07.2020 la 12:46

Din păcate educaţia financiară nu e ceva ce aprofundăm în şcoală, iar acest lucru se vede în timp prin lucrurile inutile pe care alegem să aruncăm banii. Cu toţii ne dorim sume care să ne asigure traiul ideal, fără griji şi impozite, dar viaţa reală stă diferit. Motiv pentru care trebuie să ne educăm singuri financiar. Bugetul are două mari principii: veniturile minus cheltuielile egal zero, pentru că economiile sunt prima cheltuială pe care o avem.

Cum ne planificăm banii?

Nu cheltuiţi niciodată mai mult decât câştigaţi

Una dintre cele mai mari probleme cu banii este, şi anume, împrumutatul lor. Dacă eşti un cheltuitor din fire, învaţă să fii chibzuit. Dacă la finalul zilei dintr-un salariu de 2000 de lei tu ai cheltuit 2500, dintre care 500 împrumutaţi, deja ţi-ai îngreunat situaţia. Nu contează de unde procuri împrumutul, continuarea e aceeaşi. Trebuie să-i dai înapoi din salariul tău de luna viitoare şi-ţi va fi de două ori mai greu. De ce? În primul rând, e bine să ceri şi greu să dai înapoi, asta e lege n-ai ce-i face. Îţi vei face planuri cu suma viitoare de la salariu şi vei realiza abia după ca o parte din salariu se duce pe împrumuturi inutile. În al doilea rând, împrumutatul banilor, mai ales de la persoane cunoascute, e ca o gripă. Nu simţi când vine, dar şi când te loveşte zaci o săptămână la pat. După ce ai intrant în sevrajul împrumutatului banilor e foarte greu să mai ies de acolo, începând uşor, uşor să te bazezi pe banii altora în subconştientul tău.

Notează venitul lunar şi cheltuielile lunare

Notează-ţi fiecare cheltuială zilnică şi trage linie la final de lună. Prin aşezarea tuturor lucrurilor pe care le cumperi zilnic vei realiza cantitatea inutilă de lucruri pe care le cumperi inconştient. Metodă prin care poţi reduce cheltuielile, fie că e vorba de un lucru ieftin, banii se adună şi se pierd foarte uşor din suma avută iniţial.

Separă-ţi necesităţile şi dorinţele

Suntem tentaţi să credeam în momentul în care ne dorim ceva că acel lucru reprezintă o necesitate în viaţa noastră. Pentru conştientizarea diferenţei dintre necesitate şi capriciu foloseşte o tehnică mintală. În momentul în care vezi ceva pe care vrei să arunci banii într-un mod nechibzuit, gândeşte-te foarte bine dacă utilitatea lui e primordială în viaţa ta de zi cu zi. Întreabă-te cum ai supravieţuit până atunci fără el şi dacă o poţi face în continuare. În general, dialogul interior activează gândirea logică.

Banii pe care îi punem deoparte trebuie să fie pentru utilităţi, nu distracţie. Banii pentru distracţie sunt cei care mai rămân după ce ai pus deoparte pentru cele de zi cu zi.

Nu depune totul în bănci

Banca e un mod sigur de a-ţi păstra banii, dar nu este mereu un mod rapid şi eficient de a-ţi scoate banii. Anumite tranzacţii necesită timp şi multă birocraţie. Păstreză ceva pentru situaţii de urgenţă acasă.

Deschide-ţi un cont bancar doar pentru „dorinţe

În felul acesta vei avea două conturi, unul pentru cheltuielile zilnice sau pentru urgenţe, şi unul pentru micile dorinţe pe care vrei să ţi le îndeplineşti în timp. Asta îţi va reaminti motivul pentru care încerci să salvezi bani.

Sursă: Andreea Balaban

CITEŞTE ŞI

Cum sa vezi lumea cu bani putini? 5 sfaturi la care nu te asteptai

5 lucruri la care sa nu faci economie cand iti amenajezi noul apartament

În articolul

Cum ne planificăm banii? Educaţie financiară

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Cele mai noi

Happy People • la 02:20
Fiul cel mare al lui Marc Anthony este îndrăgostit până peste cap. Tânărul sărbătorește doi ani de relație alături de iubita lui
Happy People • la 00:27
După marele concert marca RBD, Maite Perroni vorbește despre refuzul foștilor ei colegi, Poncho și Dulce
Happy People • ieri la 15:44
Povestea de dragoste apusă dintre frumosul actor Fernando Colunga și celebra Thalia
Happy People • ieri la 13:33
Zuria Vega arată spectaculos după două nașteri. Actrița din "Refugiul" impresionează cu silueta ei
Happy People • ieri la 11:03
Maite Peroni, apariție de senzație pe coperta Rolling Stone
Happy People • ieri la 09:36
La 61 de ani Maribel Guardia arată impecabil. Secretul din spatele unui corp perfect

PARTENERI

Antena 1
Au marcat o generație întreagă în rolurile din ''H2O: Just Add Water''. Cum arată acum Phoebe Tonkin, Claire Holt și Cariba Heine
Observator
Varianta mai contagioasă a coronavirusului se răspândește în România. Cazuri confirmate în București, Giurgiu și Suceava
Zu TV
Era și cazul! Gigi Hadid a dezvăluit numele fetiței. A fost o alegere inspirată?
Antena Sport
Un român a devenit faimos în toată lumea după ce a spart 27 de bănci şi a furat jumătate de milion de euro: "Se poate face orice, doar că există o problemă"
Antenastars
Theo Rose, dezvăluiri uluitoare despre fostul iubit al surorii sale: „Mi s-a părut un gest deplasat și i-am zis că și-o încearcă aiurea”
Spynews
Horoscop marți, 26 ianuarie. Peștii vor avea parte de o schimbare în bine