Cum scăpăm de oboseala cronică?

Publicat pe 18.09.2020 la 08:44 Actualizat pe 18.09.2020 la 14:41

La început acest tip de oboseală nu era recunoscut de medici ca fiind o boală sau afecțiune medicală. Însă, din cauza răspândirii frecvente, specialiștii și-au ridicat un semnal de alarmă în vederea obținerii unui remediu.

La început acest tip de oboseală nu era recunoscut de medici ca fiind o boală sau afecțiune medicală. Însă, din cauza răspândirii frecvente, specialiștii și-au ridicat un semnal de alarmă în vederea obținerii unui remediu.

Ce este oboseala cronică?

Oboseala cronică este o afecțiune de lungă durată (minim 5 luni), care se caracterizează printr-o epuizare fizică și psihică rapidă și intensă, conform celor de la Regina Maria. Acest tip de afecțiune limitează desfășurarea activităților de zi cu zi. Conform unor studii această oboseală afectează majoritar femeile, dar se întâlnește și la bărbați și copii.

Simptome ale acestei afecțiuni (în raport cu reginamaria.ro)

-senzație de epuizare după eforturi foarte mici, indiferent dacă această epuizare este fizică sau psihică

-declin cognitiv: tulburări de memorie, de concentrare)

-somn neodihnitor (oricât ai dormi pur și simplu nu e suficient)

-dificultăți de a sta în picioare

-dureri de gât, cap, musculatură, umflarea ganglionilor limfatici

Cum tratăm oboseala cronică?

În primul rând, diagnosticarea acestei afecțiuni durează o perioadă de timp, medicul fiind nevoit să elimine toate celelalte soluții. Motiv pentru care drumul pânâ la un psiholog ar fi cu atât mai benefic pentru tine.

Mergi la psiholog

Poate te întrebi ce legătură există între psiholog și oboseala cronică. Acest tip de afecțiune apare în urma unor acțiuni, stres și gânduri deloc favorabile organismului nostru. Identificarea cauzei este un pas crucial în tratarea oboselii. Remediile naturiste nu sunt neapărat de ajutor, deoarece afecțiunea pornește cel mai des de la nivelul psihic (mintea ta este obosită). Psihologul te poate ajuta în acest sens, îți poate oferi o perspectivă diferită, poate identifica factorii perturbatori etc.

Elimină din stres

Suntem obișnuiți să ne complicăm viața singuri de cele mai multe ori. Învață să-ți faci o listă de priorități pe care le vei ierarhiza în funcție de timpul tău din acea zi. Ce nu se află printre priorități mai poate aștepta o zi sau două.

Relaxează-te

Oferă-ți măcar o oră sau două pe zi pentru tine. Du-te în parc și plimbă-te de unul singur, mergi singur la o cafea, ascultă muzică sau pur și simplu fă cu cei din jurul tău ceea ce consideri că ar fi relaxant atât pentru mintea, cât și pentru corpul tău. Dacă simți să stai acasă și să nu ieși, fă-o. Ce e cel mai greu la început este să înveți să investești în tine.

Dieta

Dieta este un factor ajutător în tratarea acestei afecțiuni. Deși multe dintre probleme pleacă de la psihic, felul în care se simte organismul tău contează, pentru că acesta trasmite anumiți stimuli către creier. Echilibrează-ți dieta prin trei mese pe zi, plus alte trei gustări, în care vei introduce multe legume, fructe, carne și făinoase. Organismul tău are nevoie să-și recapete energia de dinainte.

Citește și: Cum ne prezentăm la interviul de angajare? Gândirea pozitivă: Cum atragi fericirea în viața ta?

În articolul

Cum scăpăm de oboseala cronică?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
a1.ro
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
HelloTaste.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Catine
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
Spynews
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se poate face și acasă
DeParinti
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
x